Welkom

Waalbrug_5HBienvenue sur le site de l'Alliance Française de Nimègue
Welkom op de site van de Alliance Française Nijmegen
De nummer één voor een cursus Frans, voor beginners en gevorderden
Al 120 jaar!

Dis-moi dix mots

Aan de uitnodiging om deel te nemen aan de creatieve schrijfwedstrijd Dis-moi dix mots hebben 17 cursisten en leden gehoor gegeven met prachtige resultaten. Een deskundige jury heeft vijf prijswinnaars geselecteerd. Voorafgaand aan de filmavond van 18 april zijn de namen bekendgemaakt: Odette Stiphout samen met Flora Vanlangendonck, Marian Hendriks, Go Geurts, Els Schekermans en Ragnar Bogaert.  Zij zullen binnenkort hun prijs in ontvangst mogen nemen. De Alliance Française feliciteert hen van harte en dankt allen die hieraan meegewerkt hebben.

Concours de la chanson

concours_chanson_logo_rood_grijs_224_78Het Concours de la Chanson Alliance Française is een open zangwedstrijd in de Franse taal voor amateurs en (semi)professionals en wordt georganiseerd door de Alliance Française in Nederland. Op zondag 19 maart heeft Hiske Oosterwijk in theater Diligentia te Den Haag de eerste prijs van het Concours de la chanson 2017 gewonnen. Lees meer

Départ Patricia Raymakers

ppatricia_medailleOp  zondag 25 september nam Patricia Raymakers afscheid als secretaris van de Alliance Française Nijmegen. Het was een feestelijke dag die zich afspeelde in en om het Marishuis in Heumen. In aanwezigheid van familie, collega’s en genodigden werd Patricia bedankt voor haar jarenlange inzet en enthousiasme. Na toespraken van de voorzitter Leo Ewals en van Martin Beyer, Délégué Général van de Alliance Française des Pays-Bas, ontving zij als blijk van waardering de médaille Belmondo, een onderscheiding toegekend door de Fondation Alliance Française de Paris. 

Patricia, un très grand merci voor je toewijding en vriendschap al die jaren. We wensen jou en Francis alle goeds voor de toekomst en hopen jullie nog vaak te zien bij onze activiteiten.

patricia_exlibris

Pays-Bas, pays de l’eau et du vélo

Nederland stond afgelopen zomer in de schijnwerpers van de Alliance Française te Parijs. Naast een concert met de winnaars van het Concours de la chanson werd er een fototentoonstelling georganiseerd met als titel: Pays-Bas, pays de l’eau et du vélo. Uit een honderdtal inzendingen werden drie personen vanuit de AF Nijmegen geselecteerd.

Ine KrijneIne Krijne

Frans Poelsimgp8083-1

Arthur Schekermansspiegelwaal-2016-042

Concours Visions d’Europe

affiche_cve2017

Leerlingen van vier scholen in de regio Nijmegen hebben deelgenomen aan de opstelwedstrijd Concours Visions d’Europe van de Alliance Française des Pays-Bas. Vorig jaar behaalde Mark Eggink van het Dominicuscollege de 1e prijs en dit jaar wist een van onze leerlingen opnieuw een van hoofdprijzen in de wacht te slepen. Het gaat om Niels Smits, havo 5-leerling van het Dendroncollege in Horst. De prijsuitreiking vond plaats in het Maison de l'Europe in Den Haag. Hij mag samen met twee andere prijswinnaars in de zomervakantie naar Montpellier waar hij een intensieve stage Frans aangeboden krijgt, logies in een gastgezin en de vlucht daarnaar toe. Op de foto ziet u Niels met Flory Poels, de organisator van dit concours. Lees meer

Dictee TV5Monde

Vele cursisten van de Alliance Française in Nijmegen hebben meegedaan met de Dag van de Franse Taal (10 november jl.). Dit is een landelijk initiatief om het vak Frans te promoten op de middelbare scholen waarbij meer dan 600 leraren Frans betrokken waren. In het kader van een landelijk concours, uitgevoerd door de plaatselijke Alliances, deden de cursisten mee aan een dictee, dat speciaal voor de AFPB geschreven en opgenomen werd door TV5monde. Er waren aparte versies voor 5 niveaus van het ERK: A2, B1, B2, C1 en  C2. Van de vijf landelijke hoofdprijzen gingen er twee naar de AF Nijmegen: voor het niveau B1 behaalde Marian Hendriks de prijs, en voor C2 Pauline Plasschaert. Beiden kregen een e-reader en een fles wijn met het logo van TV5monde. Volgend jaar komt er een nieuwe editie van dit concours.