Culturele activiteiten Alliance Française Amersfoort

Conferences 2020 - 2021

Locatie: de Nieuwe Kerk, Leusderweg 110, Amersfoort

Woensdag 7 oktober 2020 Simone Veil – Martine Cadière

Simone Veil - één van de meest populaire figuren van de Franse politiek - werd in 1927 geboren in Nice, in een gegoede Joodse familie. Ze overleefde haar arrestatie en deportatie in maart 1944 naar Auschwitz, ging rechten studeren, werd magistraat en trad in 1974 toe tot de regering van Giscard d'Estaing. Ze was een voorvechter van de rechten van de vrouw. Ze was de eerste president van het Europees Parlement en maakte zich sterk voor de verzoening van Frankrijk met Duitsland en voor de Europese eenwording. 

 

Donderdag 23 april 2020 - GEANNULEERD IN VERBAND MET DE CORONACRISIS:

Soirée de Clôture – Machteld van der Gaag en Nico van der Linden (piano)

De Amsterdamse Machteld van der Gaag won de finale van het Concours de la Chanson 2018. Ze werd begeleid door pianist Nico van der Linden. "Pure professionaliteit", constateert jurylid Tonny Eyk over de zangeres die in Parijs en Londen is opgegroeid, Medejurylid Mylou Frencken stelt kortweg vast dat je "gewoon niet om haar heen kunt". Het repertoire reikt van Fugain tot Brel en van Vian tot Stromae. Het programma omvat vrolijke en natuurlijk ook ontroerende chansons.

[Entree incl. 2 drankjes en buffet €7,50 voor leden en cursisten; €10,- voor niet-leden]

 

Conferences van het afgelopen seizoen: 

Woensdag 9 oktober 2019 - La gastronomie française – Richard Brisach

De Franse gastronomie dateert uit de Middeleeuwen en is in 2010 erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid (UNESCO). Richard Brisach ontvouwt ons de geschiedenis van de Franse Gastronomie. Wat valt eronder, hoe ontstond de volgorde van de gerechten zoals we die nu kennen, welke rol hadden beroemde Franse chef-koks zoals Bocuse, wat is het belang van de regionale keuken en welke invloed hebben gidsen, als de 'Michelin', en de mondialisering op de Franse Gastronomie

Woensdag 6 november 2019 - Chefs-d’oeuvre de l’opéra français – Michel Khalifa

Franse componisten hebben al meer dan 300 jaar een grote invloed op de ontwikkeling van de opera. Zij hebben de opera verrijkt met hun originele en vaak ontroerende bijdragen, zowel vanuit de praal van de barokopera's, het symbolisme van Pelléas er Mélisande als het exotisme van Lakmé. De spreker neemt ons mee op een historische en muzikale wandeling door de kleurrijke wereld van de opera, met veel muziekfragmenten en geeft voorbeelden van vurige debatten die de opera nog altijd oproept.

Dinsdag 10 december 2019 [Locatie: Corderius College Amersfoort]- Film français (sous-titré en français) – Denis Mandon

Denis Mandon is geboren in Lyon, hij woont en werkt al jaren in Nederland. Denis geeft de vertoning van de film een speciaal karakter. Ten eerste gaat het om een Franse film die nog niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid. Dan bespreekt hij voor een goed begrip eerst het vocabulaire, de uitdrukkingen en de culturele aspecten van de film aan de hand van meerkeuzevragen, om te eindigen met de film zelf mét ondertiteling in het Frans.

Maandag 13 januari 2020 - Le patron aux fourneaux ! – Sylvain Lelarge

Iedere francofiel is een 'bon vivant'en het goede leven wordt meestal aan tafel gevierd! 'Je n'ai plus un radis...' (ik heb geen rooie cent meer), 'les carottes sont cuites' (de zaak is naar de bliksem), 'il est là comme un coq en pâte' (als God in Frankrijk leven). Grappig, hoeveel Fransen uitdrukkingen over koken en lekker eten gaan. Of u nou een aankomend of al een gerenommeerd chef-kok bent, het is leuk om te praten over de lekkerste recepten, te dromen over een feestelijk menu, uw vocabulaire uit te breiden met leuke en minder nette woorden. Kortom, een licht verteerbare en smakelijke avond. 

Woensdag 12 februari 2020 - Het leven als vreemdeling en humor als stilistisch ‘wapen’ – Fouad Laroui

De botsing tussen de Westerse en Noord-Afrikaanse cultuur, taal en identiteit, leven als een vreemdeling en humor als stilistisch 'wapen', ziedaar de belangrijkste thema's van Faouad Laroui's literaire werk en zijn (wetenschappelijke) artikelen en essays - zoals Over het Islamisme (2008) en Poldermarokkanen, tragikomische verhalen over emigratie (2011): ballingschap (het vertrek uit het dictatoriale Marokko), de breuk met de moedertaal (als Marokkaan moest hij in het Frans studeren) en identiteit (waar is mijn thuis?). Zijn werk met veelal zijn persoonlijke leven en ervaringen als vertrekpunt, heeft een ironische ondertoon en is geschreven in humoristische stijl.