Welkom

 

Bienvenue op de website van
de 
Alliance Française Apeldoorn

 

~ Bonjour madame et monsieur. Une table pour deux personnes?
~ Oui, nous sommes deux. Vous avez un endroit non-fumeur?
~ Bien sûr. Vous préférez cette table-ci ou celle-là près de la fenêtre?
~ Plutôt celle-ci.
~ Très bien. Installez-vous. Voici le menu.

Alliance Francaise

Wil je ook graag Frans leren spreken of je Frans onderhouden? De Alliance Française in Apeldoorn biedt hiervoor volop mogelijkheden. Er zijn algemene taalcursussen voor beginners en voor gevorderden. Daarnaast zijn er conversatie- en literatuurcursussen voor (ver)gevorderden. Tijdens alle cursussen staat de spreekvaardigheid centraal en is er veel aandacht voor de Franse cultuur.

Meer dan alleen taalcursussen

Maar de Alliance Française biedt, naast de klassieke taalcursussen, nog veel meer manieren om je onder te dompelen in alles Frans. Of je nu al een woordje Frans spreekt of alleen maar fan bent van Frankrijk:

  • Kookcursussen (in het Nederlands). Tijdens het Atelier cuisine krijg je informatie over een Franse streek en bereid je een gerecht uit die streek, dat je vervolgens samen nuttigt onder het genot van een drankje (zes personen). Je kunt je voor één of meerdere kookateliers inschrijven.
  • Een cursus Franse Chansons. Chansons luisteren, bespreken en zingen onder leiding van een docent die ook muzikante is? Dat kan komend cursusseizoen zes avonden tijdens de cursus Chantez-vous français?  Voor cursisten vanaf niveau A2.1.
  • Een cursus filosofie (in het Nederlands). Na het succes van vorig cursusjaar staat er voor het voorjaar van 2019 opnieuw een filosofiecursus gepland. Dit keer is het onderwerp ‘Albert Camus, filosofie en literatuur, vertwijfeling en ironie’. De cursus bestaat uit zes middagen.
  • Frans voor op reis. Wil je leren hoe je op vakantie in het Frans een wijntje bestelt en de weg naar de Eiffeltoren vraagt? Dan is Français à la carte de cursus voor jou. Tijdens deze beginnerscursus leer je je redden op reis en op je bestemming.
  • Frans voor op de basisschoolDe Alliance Française heeft voor basisscholen Le petit tour ontwikkeld; een methode Frans ‘als ontmoetingstaal’. Deze methode is (bijna) gratis beschikbaar voor het gehele basisonderwijs. Le petit tour is alleen bestemd voor onderwijsinstellingen, niet voor particulieren.
Alliance Francaise
Bon appétit!

De Alliance Française Apeldoorn organiseert daarnaast drie keer per jaar een Frans Café en een filmavond. Deze activiteiten bieden niet alleen de mogelijkheid om Frans te spreken of naar de Franse taal te luisteren, maar ook om samen een gezellige avond te hebben.

Enkele reacties van cursisten:
“Wat was het een leuke en leerzame kookcursus!” 
“Je suis très contente des cours”
“Wat zijn er veel activiteiten!”
“Tijdens diverse bijeenkomsten kwamen veel interessante onderwerpen aan bod. Complimenten hiervoor!”

De Alliance Française wil niet alleen mensen in contact brengen met de Franse taal, maar ook met de Franse cultuur. Daarom is er, naast het bovenstaande cursusaanbod, een gevarieerd cultureel programma: lezingen, cinéma, proeverijen, toneel en meer.   

                                                                                                                        

CINÉMA van  Denis Mandon op 19 februari j.l. was een groot succes. Er waren maar liefst 51 belangstellenden.

Eerst werden de aanwezigen op speelse, maar heel intensieve wijze bekend gemaakt met het vakjargon en het taalgebruik in de film. Na een uurtje hard werken en een korte pauze volgde de film (Frans ondertiteld).

L'histoire: François Foucault, fils d’un célèbre écrivain, est professeur agrégé de lettres au lycée Henri IV à Paris. Une suite d’évènements le force à accepter une mutation d’un an dans un collège d’une banlieue sensible. Il redoute le pire. A juste titre.

             
                                                                                                             

  Elle change, notre belle langue française… Et dès la rentrée 2019, on aura officiellement de nouvelles façons d’écrire certains mots. Ils sont 2400, en tout.

 Quelques exemples:
« Oignon » devient « ognon »
« S’entraîner » devient « s’entrainer »
« Maîtresse » devient « maitresse »
« Paraître » devient « paraitre »
« Week-end » devient « weekend »
« Porte-monnaie » devient « portemonnaie »
« Des après-midi » devient « des après-midis »

Klik hier voor de lijst met de gewijzigde woorden


Bent u nieuwsgierig geworden naar al onze activiteiten?  Deze website geeft alvast een inkijkje in de wereld van de Alliance Francaise Apeldoorn.  

De Alliance Française heeft als doel  mensen in contact te brengen met de Franse taal en cultuur. Wij verzorgen daarom taalcursussen, andere cursussen met een relatie naar de Franse cultuur(koken, filosofie), organiseren culturele activiteiten op het gebied van muziek, kunst en cultuur. Ook ondersteunen we andere organisaties met een soortgelijke doelstellingen.

 

1jour 1actu

Informatief voor cursusdoeleinden.
Elke dag een nieuw onderwerp.

Partenaires  •  Sponsors


logo Fondation Alliance Française Paris

logomail_nbf

Dagelijks verschijnen  multiple-choice vragen over de Franse grammatica en orthographie. U kunt uw score dagelijks vergelijken met andere deelnemers. U steekt er veel van op. Pas op: het is verslavend! 

Apprendre le Français

Cliquez sur l'image.