Fêtons la francophonie – 10 nov. 2016

De Dag van de Franse Taal is op donderdag 10 november 2016. Het is de derde keer dat de Ronde Tafel Frans, waar de Alliance Française des Pays-Bas deel van uitmaakt, dit evenement organiseert. Met het initiatief wordt het economische en culturele belang van het Frans in Nederland onderstreept. Ook wil men de keuze voor het schoolvak Frans stimuleren door bij jongeren meer belangstelling te wekken voor de Franstalige wereld.


Vanaf 2014 is de Dag van de Franse Taal een succesvol evenement dat wordt gedragen door de docenten Frans in Nederland. Ongeveer tweederde van alle middelbare scholen in Nederland doet mee. Dit houdt in dat circa een half miljoen Nederlanders op 10 november 2016 bezig zullen zijn met de Franse taal en cultuur, zowel binnen als buiten school.

De Dag van de Franse Taal gaat ’s morgens officieel van start op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden, een school die recent is gestart met het LinQ-programma voor versterking van het talenonderwijs Frans en Duits. De dag wordt daar geopend door de Franse ambassadeur, Monsieur Philippe Lalliot en Onno van Wilgenburg, teamcoördinator talen van EP-Nuffic.

Gedurende de dag zullen leerlingen op scholen in het hele land genieten van culinaire specialiteiten, muziek en andere culturele uitingen uit de Franstalige wereld. Docenten Frans organiseren speciale themalessen en workshops, en nodigen mensen uit die in hun beroep veel met Frans te maken hebben. Een mooi voorbeeld van zo’n gastspreker is Jan Janssen, de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk docenten van andere vakken aanhaken bij het thema. De educatieve uitgevers (Noordhoff, Malmberg en Thieme Meulenhoff) hebben hiervoor lesmateriaal ontwikkeld. Diverse partners uit de wereld van cultuur en media leveren een eigen bijdrage aan het aanbod. Zo draait Pathé bioscopen overal in Nederland de Franse film Le Nouveau, organiseert de Franse tv-zender TV5Monde een dictee en wordt in Debatcentrum Spui25 een discussie gehouden over het belang van de Franse taal in Nederland.

Ook voor het bedrijfsleven is de Dag van de Franse Taal van belang. Niet alleen is Frankrijk één van de grootste exportmarkten voor Nederlandse bedrijven, ook wereldwijd is een goede beheersing van het Frans belangrijk. Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkten in Afrika rond 2050 één van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Rond 10 november 2016 zullen verschillende bedrijven daarom op landelijk of regionaal niveau aanhaken bij het thema van de dag.

De Ronde Tafel Frans nodigt iedereen uit om op 10 november 2016 aandacht te besteden aan de Franse taal en cultuur in het algemeen en aan dit project in het bijzonder. De dag wordt ondersteund door een aantal aansprekende ambassadeurs voor het Frans, waaronder wielrenner Bauke Mollema, schrijver Bart van Loo, zangeres Kate Ryan, schrijfster Niki Smit en topmodel Marjan Jonkman.

De Table ronde pour le français is een samenwerkingsverband van EP-Nuffic, de Alliance Française des Pays-Bas, het Institut français des Pays-Bas, het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland en de Sectie Frans van Levende Talen.