Prijsuitreiking Concours Visions d’Europe 2016

Affiche Visions d'Europe

 

Het was even spannend of het Maison de l’Europe, de ambassade voor Europa, op 23 maart jl. zijn deuren zou openen voor de prijsuitreiking van het jaarlijks concours van de Alliance Française des Pays. De dag daarvoor was het gebouw namelijk gesloten gebleven vanwege de recente aanslagen in Brussel. Gelukkig kwam bijtijds het bericht dat de prijsuitreiking door kon gaan.

 

Het concours Visions d’Europe werd ook dit jaar weer georganiseerd door de responsable pédagogique van de AFPB, Flory Poels, i.s.m. de Délégué Général tevens directeur van de AF La Haye, Martin Beyer. De directeur des cours van de AF Breda, Wim Bekkers en de présidente van AF Zwolle Heleen Baars, vormden de landelijke jury. Aan deze opstelwedstrijd, een ongeveer 40 jaar lange traditie, konden leerlingen van de bovenbouw Havo en VWO deelnemen. Ook dit jaar waren er veel inschrijvingen: ongeveer 500 leerlingen verspreid over 25 scholen onder de supervisie van 15 Alliances.

 

Het onderwerp was:

 « Liberté, égalité, fraternité » : comment appliquer la belle devise de la Révolution française aujourd’hui p.ex. face à l’arrivée en grand nombre des réfugiés. Pouvez-vous détailler votre point de vue personnel entre les opinons d’une Europe ouverte et généreuse d’une part, et d’un accueil plus organisé et limité d’autre part ? »

De juryleden hadden voor de prijsuitreiking, zoals elk jaar, een lijst opgesteld van 30 prijswinnaars, die op 23 maart met een ouder, hun docent en de verantwoordelijke persoon van de desbetreffende Alliance aanwezig waren in het Maison de l’Europe.

 

Na enkele toespraakjes, muzikale bijdragen van het trio Les Copains,een presentatie van de stad Montpellier door de Franse journaliste Anne Leray en het rapport van de jury, werden de namen van de 30 finalisten in omgekeerde volgorde opgenoemd waarna ze een laptoptas van TV5MONDE met o.a. een CD van Maître Gims kregen uitgereikt. Daarna werden de drie beste leerlingen op het podium geroepen, om van Marcel Bugter, voorzitter Bureau Directeur AFPB te horen, dat zij de komende zomervakantie een stage van een week mochten volgen bij de AF in Montpellier. 

 

Op de eerste plaats eindigde Mark Eggink, leerling VWO6 van het Dominicuscollege uit Nijmegen. Op de 2e plaats kwam Aivin Gast uit VWO4 van het Bataafs Lyceum Hengelo en als 3e eindigde Laura Spierings uit VWO6 van het KSE Etten-Leur. Zowel Mark als Laura deden al eerder mee en dit volhouden werd dit jaar beloond met de hoofdprijs.

 

Lijst van de 30 prijswinnaars (klik hier)

 

Scholen die deelnamen in 2016:

Jac. P. Thijsse College Castricum, Sted. Joh. van Oldenbarnevelt en Farel College Amersfoort, Veluws College Walterbosch Apeldoorn, Lycée Mencia de Mendoza Breda, Sted. Gymnasium Breda, KSE Etten-Leur, CSW Van de Perre Middelburg, Pontes college Goes, Vrijzinnig Christ. Lyceum Den Haag, Haags Montessori Lyceum Den Haag, Sted. Dalton Lyceum Dordrecht, ISE Internationale school Eindhoven, S.S.G. de Rede Terneuzen, Reynaert College Hulst, Zeldenrust-Steelantcollege Terneuzen, Sancta Maria Lyceum Haarlem, Dominicuscollege Nijmegen, Dendroncollege Horst, Valuascollege Venlo, Philips van Hornecollege Weert, Lyceum Schöndeln Roermond, Dalton Lyceum Barendrecht, Bataafs Lyceum Hengelo, Gymnasium Celeanum Zwolle, Zuyderzee College Emmeloord.

 

Alliances die op lokaal niveau de organisatie regelden in 2016:

De Alliances Françaises van : Alkmaar, Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Coeur de Zélande, Dordrecht, Eindhoven, Flandre-Zélandaise, Kennemerland, La Haye, Nimègue, Roermond, Rotterdam, Twente, Zwolle.

 

Met dank aan: De Alliance Française van Montpellier, de Fédération des Alliances Françaises des Pays-Bas, de Fondation Alliance Française (délégation générale aux Pays-Bas), Het Huis van Europa Den Haag en TV5 MONDE.

 

1e prijs ging naar Mark Eggink, Dominicuscollege in Nijmegen

DSCF3315

De 2e prijs werd gewonnen door Aivin Gast Bataafs Lyceum in Hengelo

DSCF3314

De 3e prijs was voor Laura Spierings van het KSE in Etten-Leur

DSCF3312

De overige foto’s van de prijsuitreiking kunt hier bekijken.