Janvier 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Bonne année 2017! Uw Alliance luidt het nieuwe jaar in met een nieuwe site. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief. Onze Président heeft het in het bestuursstuk over de veranderende leefomgeving, de verwachte toename van het aantal Franssprekenden en het boekje van journalist Antoine Leiris. De Culturele Commissie heeft Anja-Hélène van Zandwijk uitgenodigd om op donderdag 9 februari a.s. een presentatie te geven over filmlocaties. Als u zin heeft in een gevarieerd, cultureel en culinair reisje naar de Alsace, dan bent u bij Alliance Française Gouda aan het goede adres. Verder vindt u informatie over De Franse Vakantiedagen en een aankondiging van het Concours de la Chanson. Tot slot in deze nieuwsbrief een item over Piscine Molitor, een fraai Art Deco zwembad in Parijs. 

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Vous n’aurez pas ma haine

De titel van mijn bijdrage ‘leen’ ik van het boekje geschreven door Antoine Leiris, de journalist die op 13 november 2015 zijn vrouw Hélène verloor bij de aanslag in het Bataclan theater in Parijs. Het boekje bevat de ingezonden brief, waarin hij getuigt van zijn grote verlies, maar ook van zijn vaste voornemen zijn leven niet te vullen met haat. Een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas.

Op aanraden van mijn medecursist Ben Willer heb ik het boekje gelezen en een paar dagen nadat ik het uit had, werden we helaas weer met een aanslag geconfronteerd. Opnieuw vlak voor Noël en Saint Sylvestre en ditmaal in Berlijn. Het is spijtig te ervaren hoe onze leefomgeving verandert en dreiging onderdeel lijkt te worden van het dagelijks bestaan.

Oorzaken en aanleidingen van deze gebeurtenissen zijn complex en ik wil dit stukje geen politieke lading meegeven. Alliance Française is (ook internationaal) een non-politiek instituut. Franse taal en cultuur staan centraal en we denken daarbij in eerste instantie aan Frankrijk. Het Frans is echter de officiële voertaal in 25 landen over de wereld en de Verenigde Naties verwacht dat het aantal Franssprekenden in 2050 zal zijn toegenomen van nu 200 miljoen naar 1 miljard. Die groei wordt voornamelijk verwacht in Azië en Afrika. Als cursisten en leden van de Alliance Française steken wij tijd en energie in het opbouwen van kennis van de Franse taal. Laat het werken aan het slechten van taalbarrières mede bijdragen aan het oplossen van internationale conflicten en spanningen! Een goed begrip van ‘de ander’ en zijn cultuur kan immers een eerste belangrijke stap zijn om te komen tot inzicht en oplossingen.

Ik wens u allen ‘une bonne année’ en succes bij het verder ontwikkelen van uw kennis van de Franse taal.

Peter Besuijen
Président

PS: Het boekje van Antoine Leiris voeg ik voor de rest van het cursusjaar toe aan onze AF-boekenlijst. Als u het wilt lezen, kunt u het opvragen via uw docente. NB Het is in het Frans, maar ik heb mijn woordenlijstje toegevoegd.

---

3. Prévision culturelle

 

Soirée

Cinéma contemporain: Les lieux et le paysage

Anja-Hélène van Zandwijk

 

 

Datum       : donderdag 9 februari 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer

Cinéma contemporain

Philippe Claudel, Bruno Dumont, Abdellatif Kechiche, François Ozon, Jean-Pierre Jeunet, Michaël Haneke, les frères Dardenne… Ils se sont imposés comme des cinéastes français les plus incontournables du cinéma contemporain francophone. Quelques autres cinéastes prometteurs tels que Xavier Dolan et réussites récentes du cinéma.

Choix de scènes de films où l’espace joue un rôle majeur, allant de cieux immenses et de champs à perte de vue aux espaces clos pour exprimer l’état psychologique du personnage. Quelques lieux de tournage et leur transfiguration ou transposition lyrique dans le film. Présentation et scènes de films.

Eigentijdse bioscoopfilms

Philippe Claudel, Bruno Dumont, Abdellatif Kechiche, François Ozon, Jean-Pierre Jeunet, Michaël Haneke, les frères Dardenne…  Zij worden algemeen erkend als Franse regisseurs waar je niet omheen kunt als je het over de hedendaagse Franstalige cinéma hebt. Enkele andere veelbelovende filmmakers zoals Xavier Dolan en recente successen uit de filmwereld.

Keuze van filmscènes waarin ruimte een belangrijke rol speelt, van oneindige luchten en velden zover het oog reikt tot afgesloten ruimtes om de psychologische toestand van het personage weer te geven. Enkele locaties waar films zijn opgenomen en hun metamorfose of lyrische omzetting in de film. Presentatie en enkele filmfragmenten.

Bron Franse tekst en afbeelding: Mw Van Zandwijk.

---

4. Voyage Alsace

    20-23 avril 2017

Alliance Française Gouda organiseert ieder jaar een gevarieerde, culturele en culinaire reis naar Frankrijk. In 2017 staat de Alsace op het programma.

Deelnemers verblijven in het sfeervol hotel Au Riesling in Zellenberg. Wat staat er op het programma: diner met streekproducten, pittoreske dorpjes als Colmar, Kaysersberg en Equisheim, het oude centrum van Colmar, een boottochtje (La Petite Venise), museum Unterlinden, voldoende tijd voor shopping, een diner bij restaurant ‘Au Koifhus’ in het oude stadscentrum, bijzonder restaurant La Palette, een chocolaterie, distilleerderij, cave van biologische Elzaswijnen, een kaasfabriek, glasblazen en kasteel Hohlandsbourg.

U kunt zich nog aanmelden voor deze reis. Klik hier voor meer informatie.

Bron afbeelding: http://www.tourisme-alsace.com/nl/269001588-Hohlandsbourg-Castle.html; geraadpleegd 24-12-2016.

---

5. Nieuwe site

Het adres van onze nieuwe site is: http://afpb.nl/boskoop/.

Naast informatie over Alliance Française, vindt u er alle cursusinformatie, het culturele programma (ook van voorgaande jaren) en een link naar de nieuwsbrieven vanaf het lesjaar 2014-2015. Onder het kopje 'Cultuur' staat een pagina 'Filmhuis'; hier staan linken naar 6 filmhuizen in onze regio.

---

6. De Franse Vakantiedagen

Op 21 en 22 januari organiseert En Route ‘De Franse VakantieDagen’ in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een bezoek aan De Franse VakantieDagen staat garant voor een dagje voorpret en inspiratie met een ruim vakantie-aanbod uit heel Frankrijk, veelal van Nederlandse eigenaren, (regio)-presentaties en natuurlijk live muziek op beide dagen. Leden en cursisten van de Alliance Française kunnen gebruik maken van de kortingscode AF-DFVD17 om 10% korting op de online entreeprijzen te krijgen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: http://www.defransevakantiedagen.nl/; geraadpleegd 01-01-2017.

---

7. Concours de la Chanson

Bent u liefhebber van het Franse chanson, noteert u deze datum dan alvast in uw agenda. Meer informatie over het concours volgt in de volgende nieuwsbrief.

33ste Concours de la Chanson
Zondag 19 maart 2017 om 14.30 uur
Theater Diligentia, Den Haag

---

8. Piscine Molitor 

Onlangs zag ik een fragment uit de film Life of Pi op de televisie. Life of Pi is een verfilming van een roman van Yann Martel. Hoofdpersoon in deze film is Piscine Molitor Patel. Piscine Molitor is vernoemd naar een Frans zwembad en omdat zijn klasgenoten en docenten zijn naam opzettelijke uitspreken als ‘pissing’, verandert hij zijn naam in Pi (naar het oneindige wiskundige getal 3,14…).

Piscine Molitor is een zwembad in Art Deco stijl in Parijs. Het leek mij een leuk onderwerp voor deze Entre Nous.

La piscine Molitor est un complexe nautique jouxtant le bois de Boulogne, entre le stade Roland-Garros et le parc des Princes, dans le 16e arrondissement de Paris. Elle est inaugurée en 1929 par les nageurs médaillés olympiques Aileen Riggin Soule et Johnny Weissmuller. La piscine est restée célèbre pour sa décoration Art déco et quelques événements comme la première apparition du bikini après 1945.

Surnommée « le paquebot blanc », elle a fermé ses portes en 1989. Inscrite aux monuments historiques le 27 mars 1990, elle est toutefois partiellement détruite en 2012, ce qui provoque une vive polémique. Un bâtiment inspiré de la piscine Art déco est reconstruit à sa place et ouvre le 19 mai 2014 après deux ans et demi de travaux. Outre ses bassins d'hiver et d'été (respectivement 33 et 46 mètres), la piscine Molitor compte désormais un hôtel de 124 chambres donnant toutes sur la piscine, un restaurant, un bar, et un toit-terrasse.

Bron afbeelding: http://www.laviedelilie.fr/les-bavardages-de-lilie/a-gagner-invitation-pour-la-newedgenight-w-mika-a-molitor/; geraadpleegd 24-12-2016.

Bron tekst: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Piscine_Molitor; geraadpleegd 24-12-2016.