Février 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Op de Benthuizerplas werd vorige week volop geschaatst. Twee schaatsende durfallen waagden zich zelfs op de Noordhovense plas. Het is nog steeds koud, maar het ijs is helaas verdwenen. Het bestuur van uw Alliance heeft vorige week vergaderd. Peter Besuijen geeft hieronder in het kort aan waarover is gesproken. Op 9 februari a.s. vindt er weer een soirée plaats. Filmliefhebbers opgelet! Het belooft een interessante avond te worden. Nogmaals aandacht voor de film La fille inconnue en twee links naar informatie over Franse films. Onder 'Livre' vindt u een drietal links over boeken. Verder vindt u in deze nieuwsbrief een beslisboom over 'tutoyer ou vouvoyer', een overzicht van Franse woorden die handig zijn bij het maken van zinnen en een beeldvergelijking van het Parijs van toen en nu.  

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Voor verkoopleiders geldt vaak dat de maand januari het moment is dat alle ‘tellers’ weer op nul zijn gezet en de vertegenwoordigers weer worden uitgedaagd om de doelstellingen voor het komende jaar te realiseren. Voor velen is 1 januari ook een mooi moment om goede voornemens te maken.

Omdat ons cursusjaar start in september is het voor ons wat meer ‘we zijn al op de helft’! We hebben al weer 4-5 maanden besteed aan het verrijken van ons vocabulaire en de worsteling met die lastige subjonctif. Dat mengden we dan met oefeningen in de juiste Franse uitspraak. Tot slot natuurlijk aangevuld met die interessante informatie over Frankrijk en de Franse cultuur. Voilà, alle ingrediënten voor een mooie cursus Frans. Ik hoop dat de eerste helft u beviel en wens u een prettige tweede helft!

Het bestuur is eind januari weer bijeen geweest. Een paar zaken om met U te delen:

• Vooraankondiging van het Concours de la Chanson. Daaraan wordt vanuit het landelijk bestuur veel aandacht besteed en ook vanuit onze Alliance bevelen we een bezoek aan de finalemiddag van harte aan. Zie elders in deze Entre Nous.

• Onze Trésorier (Joost Rietjens) ontbrak als gevolg van ziekte. In de januari vergadering wordt normaliter financieel vooruitgekeken naar het volgend seizoen. Dat is bijvoorbeeld van belang om tijdig de hoogte van de cursusbijdragen te kunnen vaststellen. Door de afwezigheid van Joost hebben we hierover nog niet kunnen spreken. Dat houdt u dus nog even tegoed.

• De organisatie van de culturele soirées verloopt prima. Zoals gebruikelijk verschuift het accent in de loop van het jaar qua presentatie wat meer van het gebruik van de Nederlandse taal naar de Franse taal. De soirée met chansonnier-conferencier Frédéric Dorfmann was een goed voorbeeld van een soirée gepresenteerd in het Nederlands en (gezongen) in het Frans. De volgende soirée zal voornamelijk in de Franse taal plaatsvinden.

• De vakantiecursus is gestart met een groep van 8 cursisten.

• Door de komst van een nieuw bestuurslid (Jan van Rooijen) is de onderlinge taakverdeling weer eens op rij gezet en op onderdelen aangepast. Dat leidt tot kleine verschuivingen. Zo zal het beheer van de internetsite weer door ondergetekende worden overgenomen. Gelukkig is onder regie van Pauline Kuiken de internetsite recent volledig vernieuwd.

• Alle lesactiviteiten concentreren zich nu op Zoetermeer en dat heeft binnen het bestuur de afgelopen paar maanden geleid tot een discussie over de (externe) naam van onze Alliance. Het bestuur heeft na wikken en wegen het principebesluit genomen de naam te wijzigen in Alliance Française Zoetermeer (was Alliance Française Boskoop-Waddinxveen-Zoetermeer). Daarmee wordt geen wijziging aangebracht in de regio waar we onze cursisten en leden vinden (ons werkgebied), maar doen we wel recht aan de centrale plaats die Zoetermeer tegenwoordig inneemt. Wij verwachten ons met de nieuwe naam vooral in Zoetermeer duidelijker te kunnen positioneren. De voorbereidingen voor de daadwerkelijke wijziging worden nu gestart.

Als u vragen heeft over de bestuurlijke aangelegenheden, schroom dan niet en spreek een van de bestuursleden aan.

Cordialement,

Peter Besuijen, Président

---

3. Prévision culturelle

 

Soirée

Cinéma contemporain:
Les lieux et le paysage

Anja-Hélène van Zandwijk

 

 

 

Datum       : donderdag 9 februari 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer

Cinéma contemporain

Philippe Claudel, Bruno Dumont, Abdellatif Kechiche, François Ozon, Jean-Pierre Jeunet, Michaël Haneke, les frères Dardenne… Ils se sont imposés comme des cinéastes français les plus incontournables du cinéma contemporain francophone. Quelques autres cinéastes prometteurs tels que Xavier Dolan et réussites récentes du cinéma.

Choix de scènes de films où l’espace joue un rôle majeur, allant de cieux immenses et de champs à perte de vue aux espaces clos pour exprimer l’état psychologique du personnage. Quelques lieux de tournage et leur transfiguration ou transposition lyrique dans le film. Présentation et scènes de films.

Het betreft een presentatie aan de hand van filmfragmenten uit actuele Franse bioscoopfilms, waarin het begrip 'ruimte' een belangrijke rol speelt. 

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees.
Koffie, thee en wijn zijn voor eigen rekening.

Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 7 februari a.s.).

Let op! Er is op 9 februari een voorlichtingsavond in het Picasso Lyceum. In de wijk is voldoende parkeergelegenheid.

Bron Franse tekst en afbeelding: Mw Van Zandwijk.

---

4. Concours de la Chanson

Bent u liefhebber van het Franse chanson, dan raad ik u aan om naar het Concours de la Chanson te gaan. Klik hier om naar de site van het Concours te gaan. Leden van de Alliance Française kunnen met de actiecode ALLIANCE2017 2 euro korting krijgen op de toegangsprijs.

Het chanson is springlevend! Van Brel tot Piaf, van Zaz tot Stromae: tijdens de finale van het Concours de la Chanson, dé jaarlijkse zoektocht naar artiesten die het aandurven om Franstalig te zingen, kun je werkelijk álles verwachten. Het concours, georganiseerd door de Alliance Française, is de afgelopen jaren de perfecte springplank gebleken naar een chansoncarrière voor veel Nederlandse en Vlaamse artiesten.

---

5. Film

La fille inconnue

Dinsdag 21 februari 2017 om 20.00 uur in filmhuis Cameo te Zoetermeer.

Jenny is een jonge, sociaal betrokken, huisarts in Seraing, nabij Luik. Op een avond nadat de praktijk gesloten is, wordt er aangebeld, maar ze besluit niet meer open te doen. De volgende dag wordt een jong meisje dood gevonden aan de Maas. Het blijkt het meisje te zijn dat voor haar deur stond. Jenny voelt zich schuldig en zet alles op alles om de identiteit van het meisje te achterhalen zodat ze niet anoniem begraven wordt. Haar zoektocht blijkt niet zonder risico’s en langzaamaan wordt duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld.

 

Filmhuizen

Klik hier om de filmhuis-pagina op onze website te bekijken. Hier vindt u linken naar zes filmhuizen in onze regio.

Franse films

Op de site fransefilms.nl vindt u filminformatie over films van 1939 tot heden. De startpagina biedt de mogelijkheid te selecteren op 'populaire acteurs', 'populaire regisseurs' of 'films uit het jaar'. Klik hier om naar deze site te gaan. 

Bron tekst en afbeelding: https://stadstheater.nl/p19/FILMHUIS; geraadpleegd 28-01-2017.

---

6. Livre

Tweedehands Franse boeken: klik hier.

Top 200 ventes hebdomadaires marché: klik hier.

Meilleures ventes livre: klik hier.

 

 

Bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biblioth%C3%A8que_de_l'Assembl%C3%A9e_Nationale_(Lunon).jpg; geraadpleegd 28-01-2017.

---

7. Tutoyer ou vouvoyer

Op Pinterest vond ik deze enigszins grappige beslisboom.

Bron afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/535998793125807456/; geraadpleegd 28-01-2017.

---

8. Organisateurs textuels

Bron afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/119275090112152744/; geraadpleegd 28-01-2017.

---

9. Paris 1640 vers Paris 2009

Gravure du 4e: Les berges de l'île de la Cité en 1648.

Une photo de ce même lieu en 2009.

 

 

 

 

 

 

Bron afbeeldingen: http://lindependantdu4e.typepad.fr/arrondissement_de_paris/2009/07/les-berges-de-l%C3%AEle-de-la-cit%C3%A9-en-1648.html; geraadpleegd 28-01-2017.