Avril 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

 

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

April doet wat ie wil! Hopelijk is de temperatuur in het paasweekend en in de vroege meivakantie aangenaam. Eind april ga ikzelf een weekje naar de Côte d'Opale. Eens kijken hoe het met mijn Frans is gesteld.

In deze nieuwsbrief vindt u een oproep om u aan te melden voor de gezellige soirée de clôture op 10 april a.s., de film Cézanne et Moi wordt onder de aandacht gebracht, een samenvatting van het boek La fille du train en een item over monsieur Pierre Pflimlin.

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Prévision culturelle

 

Soirée de clôture

Datum       : maandag 10 april 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Zoetermeer

Over ruim een week vindt de laatste soirée van dit lesjaar plaats. Het betreft een gezellige afsluiting van dit cursusjaar.

Net als voorgaande jaren gaan we in groepjes een culturele quiz spelen met aansluitend een hapje en een drankje. Het thema van deze quiz is ... 'Wat?' en 'Waar?'. Uw taalniveau speelt hierbij geen rol; het enige wat u hoeft mee te nemen is uw passie voor de Franse cultuur.

In verband met de voorbereiding/catering verzoeken wij u vriendelijk uw deelname vóór 8 april a.s. per e-mail op te geven via soireesaf@gmail.com.

Wij hopen u te zien op 10 april!

Foto: Pauline Kuiken

---

3. Film

Cézanne et Moi (dinsdag 16 mei 2017 om 20.00 uur, filmhuis Cameo te Zoetermeer)

De schilder Paul Cézanne en de schrijver Emile Zola zijn beste vrienden sinds hun kinderjaren. Ze delen alles: hun dromen, twijfels en liefdes. Paul was rijk en Emile arm, maar de rollen zijn inmiddels omgedraaid. Terwijl Paul nog altijd op een doorbraak wacht, heeft Emile alles: roem, geld en de perfecte vrouw, de grote liefde van Paul.

Klik hier voor de trailer.

Bron: https://stadstheater.nl/v15536/Cezanne_et_Moi en http://www.patheinternational.com/en/fiche.php?id_film=823; geraadpleegd 31-03-2017

---

4. Livre

Auteur: Paula Hawkins
Titel: La fille du train

Résumé: Depuis la banlieue où elle habite, Rachel prend le train deux fois par jour pour aller et revenir de Londres. Chaque jour elle est assise à la même place et chaque jour elle observe une jolie maison. Cette maison, elle la connaît par coeur, elle a même donné un nom à ses occupants qu'elle aperçoit derrière la vitre : Jason et Jess. Un couple qu'elle imagine parfait, heureux, comme Rachel a pu l'être par le passé avec son mari, avant qu'il ne la trompe, avant qu'il ne la quitte.

Mais un matin, elle découvre un autre homme que Jason à la fenêtre. Que se passe-t-il ? Jess tromperait-elle son mari ? Quelques jours plus tard, c'est avec stupeur qu'elle découvre la photo de Jess à la une des journaux. La jeune femme, de son vrai nom Megan Hipwell, a mystérieusement disparu...

Bron tekst en afbeelding: http://www.babelio.com/auteur/Paula-Hawkins/337768; geraadpleegd 31-03-2017.

---

5. Timbre - Pierre Pflimlin

Mijn moeder stuurt altijd veel brieven als zij in Frankrijk verblijft. Op de enveloppen van deze brieven prijken vaak bijzondere/mooie postzegels. Dit waardeer ik en ik gooi de postzegels dan ook niet weg. Onlangs kwam ik deze zegel van Pierre Pflimlin tegen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wie is deze man?

Pauline Kuiken

Pierre Eugène Jean Pflimlin (Roubaix, 5 februari 1907 - Straatsburg, 27 juni 2000)

Pflimlin studeerde rechten en was sedert 1933 advocaat te Straatsburg. Na de Tweede Wereldoorlog was hij afgevaardigde van de christendemocratische Mouvement Républicain Populaire (Republikeinse Volksbeweging) voor het departement Bas-Rhin in de Franse Kamer van Afgevaardigden. Van 1956 tot 1959 was hij voorzitter van de Mouvement Républicain Populaire.

Nadat hij van 14 mei tot 23 mei 1958 premier was werd hij in de volgende regering tot 1959 minister van Binnenlandse Zaken onder Charles de Gaulle. In 1962 was hij minister van Coöperatie. Ruim 25 jaar, van 1958 tot 1983, was Pflimlin burgemeester van Straatsburg. Van 1984 tot 1987 was hij voorzitter van het Europees Parlement.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Pflimlin; geraadpleegd 26-03-2017.