Mai 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

 

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Afgelopen zaterdag ben ik teruggekeerd van een heerlijke week aan de Côte d'Opale. Een prachtig stukje Frankrijk op slecht 3,5 uur rijden. Bewolking en zon wisselden elkaar af, een enkele drup regen overdag en op sommige momenten een behoorlijke zeewind. Ik had er nog wel een weekje aan vast willen plakken, maar zoals wij Nederlanders vaak zeggen 'il y a un temps pour arriver et un temps pour partir'. Wellicht bent u ook op pad geweest en wilt u uw verhaal met ons delen. Bijdragen kunt u insturen naar nieuwsbrief-af@hotmail.nl. 

Deze nieuwsbrief begint met informatie van het bestuur, waaronder de belangrijkste punten uit de laatste bestuursvergadering. Daarna wordt er teruggeblikt op, al zeg ik het zelf, een zeer geslaagde soirée de clôture. Voor een impressie van deze avond kunt u verderop in deze nieuwsbrief op de fotolink klikken. Verder vindt u informatie over de voorstelling Vive la France 2 in het Stadstheater van Zoetermeer, deel 1 van een reisverslag over de Alsace van de heer Harry van der Maat, een tekst over de Cap Gris-Nez, een stukje over de verkiezingsstrijd in Frankrijk en aandacht voor het Festival des Primeurs te Den Haag.   

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

Foto: Cap Gris-Nez (Côte d'Opale). Fotograaf: Edwin Snoep

---

2. Infos diverses du comité

Met een gezellige Soirée de Clôture hebben we weer een streep gezet onder een mooi cursusjaar van uw Alliance. De Culturele Commissie had zich ingezet om de avond tot in de puntjes te verzorgen en de quiz (met fraaie foto’s van bijzondere locaties in Frankrijk) was pittig, maar werd met groot enthousiasme gespeeld. Voor mij persoonlijk overigens een stimulans om ons mooie Frankrijk nog beter te bekijken! Commissieleden, bedankt voor deze leuke avond!

Voor het bestuur is het volgende seizoen al weer een beetje begonnen. De zaken worden in gereedheid gebracht om straks weer goed voorbereid aan de start te staan en uiteraard hoop ik dat velen van jullie in september weer aanwezig zijn. Graag maak ik u deelgenoot van een aantal zaken die in en rond het bestuur spelen:

• Het afgelopen seizoen hebben we helaas moeten vaststellen dat de huidige leslocaties in het Picasso niet optimaal waren. Er ontstond wat overlast door het gelijktijdig gebruik van ruimten door het Picasso zelf en de temperatuurvoorzieningen waren niet goed. Over beide zaken is door Jan van Rooijen (bestuurslid) en Marja Vogel uitvoerig met het Picasso gesproken, met als eindresultaat dat we het komende seizoen verhuizen naar een andere locatie op de begane grond (het VMBO-deel) binnen het gebouw. Voor zover de soirées worden gehouden in het Picasso, vinden deze overigens nog wel plaats in de ruimte die we nu gebruiken. We hopen dat met de verhuizing de problemen tot het verleden behoren!

• Het bestuur heeft het besluit voorgenomen om de naam van onze Alliance aan te passen. De officiële statutaire naam is ‘Alliance Française des Pays-Bas Section de Boskoop’ en wij willen dit graag wijzigen naar ‘Alliance Française Zoetermeer’. Met historische ‘roots’ in Boskoop is dat natuurlijk geen beslissing die je zomaar neemt. De afgelopen paar jaar ligt het centrum van onze activiteiten echter steeds nadrukkelijker in Zoetermeer. De ‘Boskoopse’ naam vormt geleidelijk een bron van verwarring en maakt het ook lastiger ons goed te positioneren. Een naamswijziging vereist een aanpassing van onze statuten en daarmee moeten de leden instemmen. Leden en leden-cursisten zullen daarom worden uitgenodigd voor een speciale Algemene Ledenvergadering om het voornemen om te zetten in een formeel besluit. Wordt dus vervolgd…

• Voor het komende jaar is de Cursusprijs vastgesteld op hetzelfde niveau als afgelopen jaar: € 260 voor 25 lessen, inclusief lidmaatschapsbijdrage voor de vereniging. Het afzonderlijk lidmaatschap (€ 20) is eveneens gelijk gebleven. Leden en leden-cursisten hebben gratis toegang tot onze soirées (en meestal van de soirées en activiteiten van andere Alliances).

• Met veel genoegen kunnen we melden dat de Culturele Commissie weer een jaar in de huidige samenstelling zal doorgaan. In de loop van het afgelopen jaar heeft Eugène-Marie van der Horst zich voor dit gezelschap aangemeld. Dank Eugène-Marie! In de bestuursvergadering heeft Pauline, als trekker/voorzitter van de commissie een vooruitblik gegeven op het programma voor het komende jaar. Ik laat het aan de commissie om dat met jullie te delen.

• Jaarlijks ontvangen we van de cursisten de gebruikelijke cursus-evaluatie. Dat is belangrijke informatie voor de docenten, omdat zij op basis daarvan kunnen kijken of er aanpassingen in het lesaanbod of de samenstelling van de cursussen nodig zijn. Eventuele aanpassingen worden daarbij getoetst aan het zogenaamd Europees Referentiekader als belangrijke leidraad. Dit jaar hebben wij andermaal positieve feedback ontvangen en dat vormt weer een mooie stimulans voor de docenten om na te denken over het komende cursusseizoen. Dank voor het invullen van de formulieren!

• We gaan uiteraard weer de nodige wervingsactiviteiten ontwikkelen en we zijn blij dat een groot aantal van jullie bereid is daaraan mee te werken door het verspreiden van een kleine huis-aan-huis folder in de eigen woonomgeving. Daarnaast ontvangt u een aparte nieuwsbrief met het verzoek die door te sturen naar een aantal vrienden en kennissen. De nieuwsbrief bevat uiteraard een stimulans om aan te melden. Inschrijven kan op 28 augustus in Boskoop (Coenecoop College) en op 31 augustus en 5 september in Zoetermeer (Picasso).  Dan trappen we op 7 september af met de Soirée de Bienvenue, waarna de lessen weer kunnen beginnen!

Graag wens ik iedereen een hele fijne zomer. Met 1,3 miljoen Nederlandse toeristen is Frankrijk nog steeds (en met stip) het meest populaire vakantieland. Als dat (of een ander Franstalig land) uw bestemming is wens ik u veel succes bij het benutten van uw kennis van de Franse taal! Maar in alle gevallen wens ik u een fijne en veilige vakantie.

Peter Besuijen
Président

---

3. Le rétroviseur culturel

Op maandag 10 april jl. kwamen zo'n 50 cursisten/leden bijeen om het cursusjaar op z'n Frans af te sluiten. Na een korte terugblik op het cursusjaar, een dankwoord met bloemen voor de docenten en een dankwoord met persoonlijke kaart voor de leden van de Culturele Commissie werd er in groepsverband een cultureel getint spel gespeeld. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Op het bord werden afbeeldingen getoond en bij iedere afbeelding moesten de groepen twee 'waar' en 'wat' vragen beantwoorden. Op prettige wijze wist de ceremoniemeester, Eugène-Marie van der Horst, het spel in goede banen te leiden. De deelnemers van de winnende groep namen naast een groot applaus, ieder een klein flesje wijn in ontvangst. Klik hier voor de foto's van deze gezellige avond.

Fotograaf: Eric de Bock

---

4. Vive la France 2

Woensdag 10 mei 2017
Stadstheater Zoetermeer

Hoe hou je het vakantiegevoel vast? Luister naar de muziek van de zoete herinnering! Dus voilà: de beste chansons worden ontkurkt. In Vive la France 2 nemen drie in de Franse taal gespecialiseerde topzangers u mee op reis langs de mooiste muziek van la douce France. Met het live combo brengen ze terras en Tour dichtbij. Net als bij de eerste succesversie van Vive la France, maar nu met nóg meer vertrouwde hits. Want ze zijn nog lang niet uitgezongen!

Bron tekst en afbeelding: https://stadstheater.nl/s41545/Vive_la_France_2_Philippe_Elan_Renee_van_Wegberg_e_a?gclid=CPjJ36q_zNMCFQgz0wodGMYDLw; geraadpleegd 30-04-2017.

---

5. Alsace - deel 1

Eindelijk was het dan zover. Meerdere keren de mogelijkheid gehad mee te gaan naar Frankrijk met de Alliance. Nu hebben we toegehapt, volgen ook allebei de lessen in Zoetermeer. Slim om een combinatie te maken voor de reis. Gouda en Zoetermeer. Nu zijn er voldoende deelnemers.
 
Donderdag 20 april 2017 is het zover.
Strak om 7 uur in de morgen staan we bij het station in Gouda. De buschauffeur haalt eerst de mensen op vanuit Alphen aan de Rijn, bewijst zijn stuurmanskunst op de Vismarkt en arriveert toch nog redelijk op tijd op de Jamessingel. De chauffeur heet Marlon, zeg maar Mon, waarom 6 letters gebruiken, als het ook met 3 toe kan. Organisator Koos van Wensen is gerustgesteld. Als er niet te veel tegenzit op de weg zullen we het programma gewoon kunnen volgen.

Na 4 uur de eerste stop in Duitsland; Kaffee und Kuchen, even de benen strekken. Dan op weg naar de eerste echte excursie. Chocolaterie in Ribauvillé. Eerst een mooi filmpje over hoe echte chocolade wordt bereid. Natuurlijk mogen we ook proeven en kijken naar een demonstratie van de fabricage van de cigogne. In deze omgeving van de Alsace vind je veel ooievaarsnesten. En waarom is witte chocolade eigenlijk geen chocolade? vraag ik nog. Inderdaad, omdat er geen cacao in zit, alleen de cacaoboter en suiker. Toch gaat het als zoete … over de toonbank. Koos bedankt de employée met chocolade van de chocolatier PUUR uit zijn straat in Gouda.

We gaan nog even het kleine plaatsje Ribauvillé in dan op weg naar het hotel Au Riesling in Zellenberg, waar we 3 nachten zullen verblijven. Aan de plaatsnaam kun je al opmaken dat het voorheen Duits grondgebied was. Gedurende ons verblijf in de Alsace zal de wisseling van Frans en Duits in deze streek van Frankrijk telkens aan de orde komen. De taal is ook doordrenkt met begrippen uit beide talen. 's Avonds een heerlijk diner in het hotel, voorzien van de wijnen uit de Alsace. De hotelkamer lonkt voor rust na een enerverende eerste dag van onze reis.

Dag 2

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt, waarbij je zelfs champagne kan nemen, vertrekken we naar het Museum Unterlinden. Als gebouw al een bezienswaardigheid. De gids vertelt ons heel uitgebreid over de diverse drieluiken. Fascinerend om al deze achtergronden te ontdekken. Ik ben blij als ik 75 procent oppik. Nou ja, 'ermite' wist ik even niet; kluizenaar komt in de buurt. Daarna de stadswandeling en voldoende tijd voor lunch op eigen gelegenheid. Colmar is een prachtige stad met de karakteristieke vakwerkhuizen, maisons à colombages, pittoresque is hier het juiste woord. Vanaf het water is de schoonheid van de stad nog beter te zien. De reis is nog niet ten einde, volgende keer meer …

Tekst en foto’s door Harry van der Maat

---

6. Cap Gris-Nez

Classé depuis 1987, le Cap Gris-Nez est avec la Cap Blanc-Nez le site incontournable à visiter sur la Côte d’Opale qui accueille chaque année près d’un million de visiteurs. Au sommet des falaises (roche du jurassique), culminant à 49m, on peut apercevoir les côtes anglaises, le Cap Blanc-Nez et le port de Boulogne-sur-Mer ainsi que le village de Wissant niché entre les deux caps et les longues plages de sable fin.

Des belvédères et des sentiers de promenade et de découverte s'offrent aux plus marcheurs parfois courageux, les sites du Cap Blanc-Nez et du cap Gris-Nez étant connus pour leur tempérament venteux. Un air iodé et vivifiant, loin d’être désagréable est bien sûr toujours au rendez-vous.

Le Cap Gris-Nez est un haut lieu d'observation des oiseaux migrateurs, car le détroit est un point de passage d'importance pour nombre d'espèces. Le Cap Gris-Nez est considéré comme un site majeur, d'importance paneuropéenne à protéger tant pour la conservation d'habitats naturels remarquables que pour les migrations de l'avifaune.

C'est ici que le chenal (le Pas de Calais) est le plus étroit: 28 km, Douvres est à 34 km. C'est le détroit le plus fréquenté au monde avec plus de 500 mouvements de bateaux par jour en moyenne, et      200.000 navires par an qui y circulent nuit et jour. Sur le site du Gris-Nez, sous le phare, se nichent de très importantes installations de surveillance maritime qui veillent sur le traffic dans la Manche. le détroit est réputé difficile du fait des courants, des vents parfois violents et des brouillards fréquents.

Cap Gris-Nez (Nederlands: Kaap Zwartenes; verouderd: Swartenesse, "zwarte nes"; een nes is een landtong) is een kaap aan Het Kanaal bij de Franse gemeente Audinghen in het departement Pas-de-Calais. De top ligt 50 m boven de zeespiegel.

Bron tekst: http://www.cote-dopale.com/tourisme/cap-gris-nez en https://nl.wikipedia.org/wiki/Cap_Gris-Nez; geraadpleegd 30-04-2017.

Bron foto: Pauline Kuiken

---

7. Macron ou Le Pen

Best interessant om rond verkiezingstijd in Frankrijk te verblijven. Zeker de helft van de vele zenders die we konden ontvangen, gingen over de verkiezingsstrijd. Maar wat willen/verschillen deze laatste twee kandidaten nu eigenlijk?

Emmanuel Macron - En Marche!

De 39-jarige oud-bankier Emmanuel Macron zit pas twee jaar in de politiek. Hij was kort minister van Economische Zaken in de regering van president Hollande. Hij gaf die positie op om in 2016 zijn eigen partij op te richten: En Marche! (Vooruit!).

Macron noemt zichzelf niet links en niet rechts en in het belangrijke politieke middenveld is hij de enige kandidaat. Hij verzet zich tegen de gevestigde politiek. Hij wil een volledige vernieuwing van de politiek en wil Frankrijk sociaal en economisch hervormen.

In zijn partijprogramma heeft hij aangekondigd flink te gaan snijden in de overheid, onder meer door het aantal regionale en nationale parlementsleden met eenderde in te krimpen. Dat kost zo'n 50.000 ambtenaren hun baan. Ook wil hij de riante pensioenen van ambtenaren aanpakken. Volgens Macron moeten die gelijkgetrokken worden met die van mensen in het bedrijfsleven.

Het geld dat hij daarmee bespaart, wil hij onder meer investeren in kansarme wijken, de banlieues. Bijvoorbeeld door subsidie te geven aan bedrijven die mensen uit een achterstandswijk aannemen.

Het bedrijfsleven wil hij onder meer de ruimte geven door vrije marktwerking, maar hij wil ook een betere bescherming van de werknemers. Daarnaast wil hij een langere werkweek invoeren.

Onder zijn leiding zal er geen 'frexit' zijn. Frankrijk blijft in de Europese Unie en hij wil juist de samenwerking met Europa intensiveren om een sterk Europa te krijgen. Ook wil hij het islamitische fundamentalisme in het Midden-Oosten en Afrika beter aanpakken door internationale samenwerking.

Verder wil hij dat Frankrijk meer geld gaat uitgeven aan defensie, 2 procent van het bruto nationaal product, zoals de NAVO en de VS dat al langer willen. Op landelijk niveau wil hij investeren in de politie: zo moeten er 10.000 agenten bij komen.

Bron: http://nos.nl/artikel/2169866-wie-is-emmanuel-macron.html; geraadpleegd 30-04-2017.

Marine Le Pen - Front National

Marine Le Pen en haar partij Front National zitten op de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. 'Frankrijk eerst' is het motto van haar partij en een keiharde bestrijding van het islamitische terrorisme is een van de belangrijkste punten.

De 48 jaar oude Le Pen is al 30 jaar politiek actief. Op haar 18e werd ze lid van het Front National, de partij die door haar vader Jean-Marie Le Pen werd opgericht. In 1988 wordt ze juridisch raadgever van het Front National en is ze regionaal raadslid in Noord-Frankrijk. In 2011 volgt ze haar vader op als partijvoorzitter. Onder haar leiding wordt de partij meer salonfähig en groeit de populariteit.

Het populistische programma van het Front National is sterk gericht op het terugdringen van het aantal migranten in Frankrijk. "Frankrijk is een universiteit voor jihadisten geworden", zegt Le Pen. Ze wil het Schengenverdrag opzeggen en de grenzen sluiten.

Le Pen is erg anti-Europa. Ze wil de euro afschaffen, de Franse franc weer invoeren en een referendum uitschrijven over een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie - een 'frexit'. Ook wil ze uit de NAVO en de samenwerking met Rusland intensiveren.

Le Pen wil de pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar en de koopkracht van 'de gewone Fransman' verhogen. Zo belooft ze een premie van zo'n 80 euro per maand aan mensen die weinig verdienen of een laag pensioen hebben. De kosten hiervan moeten gefinancierd worden met belasting op geïmporteerde artikelen.

Ook wil ze meer Fransen aan het werk helpen door boetes op te leggen aan bedrijven die buitenlanders in dienst hebben.

Bron: http://nos.nl/artikel/2169879-wie-is-marine-le-pen.html; geraadpleegd 30-04-2017. 

Foto: Pauline Kuiken

---

8. Festival des Primeurs

Op de valreep kreeg ik deze tip binnen van Monique Hoek.

Op zondag 7 mei is het dubbel feest. Dan kiest Frankrijk een nieuwe president en in het Hofkwartier (Den Haag) vindt voor het eerst het Festival des Primeurs plaats. L'Epicerie du Pape grijpt deze beide gelegenheden aan voor een feestelijk preuvenement. Vanaf 12.00 uur kunt u op het voorplein van het Venduehuis kennismaken met hun biologische wijnen, heerlijke kazen en ambachtelijke worsten.

Klik hier voor meer informatie over dit festival.

Bron tekst en afbeelding: Bulletin mei 2017, L'Epicerie du Pape; geraadpleegd 01-05-2017.