Juin 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

 

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Quelle chaleur! Eind mei mogen we dan eindelijk zomerse temperaturen noteren.

Om al een beetje in een vakantiestemming te komen, begint deze nieuwsbrief met een bericht uit Le Lot gevolgd door deel 2 van het reisverslag over de Alsace. Verder vindt u een leestip over het boek Riket met de kuif en informatie over het En Route magazine en la Fête de la Musique.       

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Bericht uit Le Lot

Ditmaal geen lang bericht met allerlei zaken van de bestuurstafel, maar een groet uit Le Lot in Frankrijk, waar ik samen met Karin voor een paar weken ben neergestreken. Wij hebben daar een heerlijk huis deels omgeven door druivenvelden, waar de bekende Cahors-wijnen hun oorsprong vinden. Le Lot is een van de minder bekende en daardoor minder toeristische departementen van Frankrijk. Het departement heeft dezelfde naam als de rivier (Le Lot), die ontspringt in het Massif Central. Als stimulans voor het toerisme is men al jaren bezig de rivier weer bevaarbaar te maken voor pleziervaartuigen met een platte bodem. Op verschillende plaatsen in de rivier zijn niveauverschillen en door het bouwen van kleine sluisjes wordt het mogelijk met kleine schepen de rivier te bevaren. Een project van jaren, dat met lokale middelen moet worden gefinancierd.

Bij aankomst in Frankrijk troffen wij de omgeving helaas in ‘rep en roer’. Door de nachtvorst in april is een groot deel (tot 90%!) van de druiven verloren gegaan en dat heeft een enorme invloed op de regionale economie. Niet alleen de wijnboeren worden daardoor geraakt, maar ook alle loonwerkers die in de loop van de zomer in de regio hun boterham verdienen. Triest en zeker met de wetenschap dat de schade pas over twee jaar weer is hersteld! Uiteraard is dit het risico van het boerenbedrijf, maar voor het wijnbedrijf toch iets dat niet vaak voorkomt.

Als u nog geen concrete plannen heeft en naar Frankrijk gaat, kan ik u een bezoek aan Le Lot van harte aanbevelen! Klik hier voor meer informatie over Le Lot.

Vanuit de zonnige Lot groet ik u allen,
Peter Besuijen
Président

---

3. Alsace - deel 2

In de Entre Nous van mei schreef ik over Musée Unterlinden in Colmar. Als herinnering volgt een link naar dit mooie museum. Hier het vervolg van de reis van AF Gouda naar de Elzas.

Dag 3 - Kayersberg

Na het ontbijt voorzien van de lekkernijen van de streek, waaronder de Crément d'Alsace vertrekken we naar Kaysersberg, geboorteplaats van Albert Schweitzer, Frans-Duitse arts, filosoof die in 1952 de Nobelprijs ontving voor zijn filosofie 'Eerbied voor al het leven'. We brengen een bezoek aan de glasblazerij, waar nog echt op ambachtelijke wijze met de mond glas wordt geblazen. Natuurlijk is er gelegenheid om hier ook een mooi product te kopen. Voldoende tijd om dit  prachtige stadje te bezoeken.

Op het programma staat ook een bezoek aan een kaasmakerij; Fromage Artisanal staat er boven de deur. Enthousiast vertelt de eigenaar over o.a. de vermaarde Munsterkaas. Er is volop gelegenheid om te proeven en ... te kopen. Hoewel de kaas in folie geseald onderin de bagageruimte van de bus wordt bewaard, blijft de geur overheersen. Inmiddels een bekend gebruik. Koos bedankt de eigenaar met een mooi stuk Goudse kaas.

De dag is nog niet ten einde. Een wijnproeverij staat nog op het programma. Biologische wijnen wel te verstaan en we hoeven het niet uit te spugen. De dag wordt afgesloten met een heerlijke maaltijd.

Dag 4 - Kasteel Hohlandsbourg

De laatste dag alweer. In de ochtend nog wat bewolkt, maar gelukkig klaart het snel op. Vandaag op pad naar het prachtige kasteel Hohlandsbourg. Het vereist heel wat vaardigheid van onze chauffeur, maar de rit is zeker de moeite waard. De gids is erg humoristisch. We horen veel over de historie van de streek, naast alle wetenswaardigheden van het kasteel. Ons bezoek wordt afgesloten met een typisch gerecht uit de Elzas; choucroute alsacienne (zuurkool).

Tekst en foto door Harry van der Maat

---

4. Leestip 'Riket met de kuif'

Onlangs is het boek ‘Riket met de kuif’ verschenen. Het betreft de Nederlandse vertaling van het boek ‘Riquet à la houppe’ geschreven door Amélie Nothomb. Naar een verhaal van Charles Perrault uit die prachtige bloemlezing Contes de ma mère l’oye. Van de sprookjes van Perrault is ook materiaal op You Tube te vinden.

Zeker de moeite waard om in het Frans te lezen. Een kind is heel lelijk om te zien bij de geboorte, maar blijkt uiteindelijk een genie; Déodat heet hij. Trémiere is dom maar mooi. Deze twee buitenbeentjes vallen op elkaar. Zij vullen elkaar perfect aan. De recenties over het boek van Nothomb zijn lovend. Niet alleen de liefde zelf is mooi, maar ook de strijd om de liefde.

Harry van der Maat

 

Résumé
Il était une fois, une reine qui eut un enfant très laid. Mais une fée qui se trouvait à sa naissance dit à la reine que, bien que son fils soit laid, il aurait beaucoup d'esprit et pourrait en faire part à sa bien aimée. Au bout de sept ou huit ans, la reine d'un royaume voisin eut deux petites filles. La première était très jolie, mais la fée dit à la reine qu'elle aurait peu d'esprit. La deuxième était très laide, mais elle aurait tant d'esprit que personne ne s'apercevrait de sa laideur. Elle pouvait transmettre sa beauté à celui qu'elle épouserait. Au fur et à mesure qu'elles grandissaient, on ne s'intéressait qu'à la princesse douée d'esprit et personne ou presque ne remarquait la belle princesse. Un jour où la belle princesse se retira dans un bois pour pleurer, elle vit un homme très laid. C'était Riquet à la houppe, qui la consola et la demanda en mariage pour pouvoir lui donner de l'esprit en plus de sa beauté. La princesse avait si peu d'esprit qu'elle accepta de l'épouser dans un an jour pour jour et Riquet lui transmit son esprit comme la fée lui en avait donné le pouvoir. Tous les jeunes princes du royaume allèrent à sa rencontre car elle était belle et était devenue intelligente, mais elle refusa leurs mains car elle voulait réfléchir avant de prendre une décision. Puis elle retourna dans le bois pour réfléchir. Tout à coup le sol s'ouvrit sous ses pieds et une cuisine remplie de personnes surgit de terre. Cela faisait un an exactement qu'elle avait promis de se marier à Riquet à la Houppe, il fallait qu’ils se marient, mais Riquet eut un peu de mal à convaincre la princesse. Cependant, il y réussit en rappelant à la Princesse qu'elle avait également un don : celui de donner la beauté à son mari. Celle-ci céda et ils se marièrent avec le consentement du père de la princesse.

Bron: https://fr.wikipedia.org/wiki/Riquet_%C3%A0_la_houppe; geraadpleegd 28-05-2017.

---

5. En Route

Alliance Française leden krijgen korting op een En Route abonnement. Klik hier om naar de site te gaan.

---

6. Fête de la musique

Een muziekfeest dat in heel Frankrijk ieder jaar wordt gevierd op de langste dag van het jaar (21 juni), soms enkele dagen eerder of later. Wordt in heel Frankrijk gevierd op pleinen en straten, maar ook in openbare gebouwen als postkantoren, mairies en in hotels, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en zelfs in gevangenissen.

In veel gemeenten in Frankrijk wordt een speciale muziekpresentatie gegeven. Vooral in de grote steden, waar op meerdere plaatsen muziek wordt gemaakt, kan dat nog wel eens tot spektakels leiden.

Zo heeft men in Parijs eens op de meest bizarre plaatsen gemusiceerd. Niet alleen op pleinen en straten, maar ook in de postkantoren, in hotels, scholen, universiteiten, ziekenhuizen, ja zelfs in de gevangenissen. Tweeëntwintig uur lang voer een peniche (binnenschip) op de Seine, waarop gemusiceerd werd.

Bron afbeelding: http://www.lefrancofil.nl/2017/05/23/fete-de-la-musique-2017/. Bron tekst: http://www.beleven.org/feest/fete_de_la_musique_frankrijk. Geraadpleegd 28-05-2017.