Juillet 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

 

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

In onze regio is de schoolvakantie begonnen. Over een paar dagen vertrek ik naar het land van pasta's, ijs, pizza's, pomodori en olijven. Na deze vakantie wacht er een nieuwe uitdaging in de vorm van een andere baan. Mooie dingen om naar uit te kijken dus.

In deze nieuwsbrief deelt Peter Besuijen zijn leeservaring over het boek 'Une année en Provence'. Vervolgens neem ik u mee naar het gevarieerde, culturele programma voor het komende lesjaar. U kunt de data alvast noteren in uw agenda. Gevolgd door een item over de milieuzones die Frankrijk heeft ingesteld per 1 juli jl. Ik hoop dat u het eerder wist dan ik. En tot slot een tip van Janice Breeman over korte cultuurverhalen.    

De volgende nieuwsbrief kunt u medio augustus in uw mailbox verwachten. Ik wens u een mooie, zonnige zomer. Attention aux coups de soleil!       

Bonnes vacances,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Livre

Une année en Provence - Peter Mayle

Vlak voor de vakantie bezorgde mijn docente, Martine Oosterloo, mij de uitdaging om bovengenoemd boek eens te lezen en die uitdaging nam ik aan. Zoals de titel al suggereert, beschrijft het de ervaringen van de schrijver die emigreert naar de Franse Provence. Vanuit de optiek van een immigrant wordt van maand tot maand verslag gedaan van de uitdagingen en het plezier van leven op het Franse platteland. Hilarische en buitengewoon herkenbare situaties rond de contacten met de lokale bevolking, de gastronomie, de bureaucratie, het verbouwen van de woning en de bijzondere lokale weersomstandigheden. Wij hebben het genoegen eigenaar te zijn van een heerlijk huis in Le Lot en het lezen van dit boek was een feest van herkenning.

De schrijver besluit op enig moment een tweedehands Citroën 2CV te kopen en de wijze waarop de aankoop verliep was nagenoeg identiek aan mijn persoonlijke ervaring. Ter gelegenheid van de trouwerij van onze dochter kocht ik vorig jaar ter plaatse ook een tweedehands Lelijke Eend en het aankoopproces verliep exact op de manier die Peter Mayle beschrijft: onderhandelen over de prijs, overhandigen van rijbewijzen, paspoorten, elektriciteitsrekeningen, een kopie van de eigendomsakte van het huis, etc. Maar uiteindelijk toch het bemachtigen van de auto, voorzien van een Carte Grise en een flinke hoeveelheid achterstallig onderhoud.

Dit is een boek dat ik iedereen kan aanraden. Het leest gemakkelijk weg en geeft je een prachtig beeld van al het goede dat Frankrijk kan bieden.

Peter Besuijen

---

3. Cultureel programma 2017-2018

Heeft u altijd al meer willen weten over 1. het vrouwelijk verlangen uitgebeeld in woord, zang en muziek, 2. Joséphine, de vrouw naast Napoléon en/of 3. de verblijven van een aantal grote persoonlijkheden uit de Franse geschiedenis? Dan hoeft u zich te zijner tijd alleen maar aan te melden voor deze soirees. De aanmeldprocedure zal in nieuwsbrieven worden gecommuniceerd.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het nieuwe culturele programma.

---

4. Milieuzones in Frankrijk

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een wetgeving genaamd Crit’Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen. Deze wetgeving heeft als doel het verlagen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is (in het Frans een Zone à Circulation Restreinte genoemd, ZCR) of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. De milieusticker heet een Crit’Air Ecovignet en maakt onderscheid tussen oudere motorvoertuigen, recentere motorvoertuigen en milieuvriendelijke voertuigen. Op deze pagina en op www.certificat-air.gouv.fr wordt meer informatie gegeven over het Ecovignet en de milieuzones in Frankrijk.

Bron: nieuwsbrief Franse Ambassade in Den Haag d.d. 30-06-2017.

---

5. Brèves histoires de la culture

A partir du 3 juillet 2017, chaque jour à 7h15 sur France Culture, après le journal, vous pourrez écouter Jérôme Clément qui racontera l’histoire culturelle de la France.

40 émissions de 5 minutes, illustrées d’images sonores. 40 dates choisies par l’auteur avec Jean Rozat, coproducteur de l’émission. Du Serment de Strasbourg à la musique électronique, les grands moments de notre histoire culturelle.

A ne pas manquer! Disponible en replay.

Bron: Janice Breeman