Alliance Française

Entre Nous - Août/Septembre 2017

Boskoop - Waddinxveen - Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Quoi de neuf? Jazeker, in deze nieuwsbrief vindt u alles wat u moet weten over de start van het nieuwe cursusjaar en informatie over de eerste twee soirees.

In juli heb ik twee heerlijke, zonnige weken in Italië doorgebracht. Mijn Frans wordt wat roestig door het weinige gebruik. La pratique fait la perfection (oefening baart kunst). Wellicht bent u deze zomer wel in de gelegenheid geweest uw Franse taalkennis te gebruiken. Als u een leuke Franse ervaring met onze Entre Nous lezers wilt delen, kunt u uw idee/tekst mailen naar culture.boskoop@afpb.nl.

Deze nieuwsbrief begint met infos diverses du comité gevolgd door een promotieverzoekje met benefits, informatie over de Soirée de Bienvenue op 7 september en de soirée over het vrouwelijk verlangen op 9 oktober. Het laatste item betreft de kliffen en kreken bij Cassis.   

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

Bron afbeelding: https://patchwork81.wordpress.com/page/2/; geraadpleegd 20-08-2017.

---

2. Infos diverses du comité

Uw voorzitter verschuilt zich op het moment van dit schrijven nog op het Franse platteland. Een heerlijke rustige plek met uitzicht over de wijnvelden en af en toe een boer die de stand van zaken voor de oogst (start over een paar weken) opneemt. Geen snelwegen en files, dus ideaal zo lijkt het.

Een paar jaar geleden was het bereik van internet hier nog beperkt en bezocht ik een paar keer per week het lokale Cyber Café voor een digitale verfrissing. Inmiddels gieren de digitale snelwegen over en door het huis en bereiken mij minimaal net zo veel bits en bytes als in Nederland. Bestuur, directie en docenten zijn ook intensieve gebruikers van de digitale middelen. Ondanks afstand en platteland blijf ik dus perfect aangesloten op hetgeen er momenteel aan voorbereidingen op het nieuwe jaar plaats vindt.

De inschrijfavonden voor nieuwe cursisten zijn gepland en uiteraard zijn we benieuwd naar de nieuwe instroom voor het komend seizoen. De Culturele Commissie heeft de voorbereidingen voor de soirées in gang gezet en het programma oogt weer aantrekkelijk. We zullen gebruik maken van andere lokalen en hopelijk zijn de klimaatproblemen daarmee opgelost. Kortom: alles duidt erop dat we weer een mooi jaar tegemoet gaan en ik hoop dat u daar weer zin in heeft.

Graag ontmoet ik u allen weer tijdens de Soirée de Bienvenue op donderdagavond 7 september. 

Peter Besuijen
Président

---

3. Parlez-vous Français?

Leden en cursisten:
Stuur dit bericht door en interesseer uw vrienden en kennissen voor de Alliance Française waar u zelf met plezier les volgt/heeft gevolgd. Per nieuwe cursist die zich via u aanmeldt, stellen wij twee toegangskaarten (voor een film naar keuze) beschikbaar voor Filmhuis Cameo te Zoetermeer.

 

Vrienden en kennissen:
U ontvangt dit bericht van een enthousiast cursist of lid van Alliance Française. Hij of zij kan u natuurlijk alles vertellen over het volgen van de lessen, maar voor nadere informatie kunt u ook terecht op onze site http://afpb.nl/boskoop/. 

Wij heten u welkom om vrijblijvend een oriëntatiegesprek te hebben tijdens één van onze inschrijfavonden (19.30 tot 21.00 uur) op:
28 augustus 2017 (Coenecoop College te Boskoop)
31 augustus en 5 september 2017 (Picasso Lyceum te Zoetermeer) 

Bron afbeelding: https://nl.pinterest.com/explore/je-parle/?lp=true; geraadpleegd 20-08-2017.

---

4. Soirée de bienvenue

Op donderdagavond 7 september a.s. vindt de gebruikelijke Soirée de Bienvenue plaats. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Picasso Lyceum, Zoetermeer.

Nieuwe cursisten kunnen deze avond kennis maken met mede-cursisten, docenten en bestuursleden. Voor de ‘veteranen’ een gelegenheid om even bij te praten met bekenden. We hebben elkaar immers een aantal maanden niet gezien! 

De directrices des cours zullen les gerelateerde informatie presenteren; het bestuur zal een toelichting geven op het culturele programma.

---

5. Prévision culturelle

De soirée van maandag 9 oktober a.s. gaat over het vrouwelijk verlangen uitgebeeld in woord, zang en muziek.

Trois femmes - Le désir féminin

‘De Parisienne keek naar de soepele lijnen van zijn lichaam onder het dunne, linnen hemd.’

 

 

Drie Franse verhalen die over het vrouwelijk verlangen gaan, worden in het Nederlands verteld door actrice THEA RIJSEWIJK.  Zij is in 2009 Het Muzikaal VertelTheater gestart, nadat zij een aantal jaren met veel succes de monoloog Het Gebeurde had gebracht. Zij bewerkt een literaire tekst zo dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en het karakter van het verhaal behouden blijven.

De verhalen worden afgewisseld met Franse chansons, vertolkt door FLOOR STAPPERS. Ze heeft een zangopleiding aan het conservatorium gevolgd, eerst in Zwolle, later in Barcelona, waar ze in het Spaans heeft leren zingen. Franse chansons vormden een nieuwe uitdaging voor haar, en daar is ze op verbluffende wijze in geslaagd. NELLEKE HALLIE speelt haar hele leven al accordeon. Ze houdt van alle vormen van Europese muziek (van barok tot klezmer) en daar horen de Franse chansons nadrukkelijk bij. Haar accordeonspel is in staat die typische Franse sfeer op te roepen.

Datum       : maandag 9 oktober 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer 

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees.
Consumpties zijn voor eigen rekening.

Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 6 oktober a.s.).

Bron afbeelding: http://www.muzikaalverteltheater.nl/frans/; geraadpleegd 20-08-2017.

Klik hier voor het volledige culturele programma 2017-2018.

---

6. Les calanques de Cassis

Tussen mijn bewaarde Franse postzegels kwam ik deze tegen. Ik ben er zelf nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit.

Situé à à peu près 30km de Marseille, Cassis (prononcé ‘Cassi’) est célèbre pour ses falaises et calanques (kreken), mais aussi pour les vins de Cassis (rosé et blanc). Quoi de plus agréable de siroter un rosé bien frais avec une vue à couper le souffle!

Meer informatie over de calanques is te vinden op: https://www.frankrijk.nl/2017/06/de-mooiste-calanques-tussen-marseille-en-cassis/.

Bron tekst: https://www.viree-malin.fr/visiter-les-calanques-de-cassis-weekend/; geraadpleegd 20-08.