Octobre 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

De soirée de bienvenue van 7 september jl. was goed bezocht. Diegene die niet aanwezig konden zijn, zal ik in deze nieuwsbrief bijpraten over zowel de nieuwsbrieven als over het culturele programma van dit cursusjaar. De cursisten onder u hebben hun eerste Franse lessen gehad. Ik hoop dat u uw Franse draai al heeft kunnen vinden.

In deze nieuwsbrief trappen we af met enige bestuursinformatie. Vervolgens kijken we vooruit naar de soirée van 9 oktober a.s. met een optreden van Trois femmes. Daarna is er aandacht voor de theatertour van Ellen ten Damme waar u met korting naar toe kunt. Gevolgd door enige informatie over de culturele reis die Alliance Française Gouda in april 2018 organiseert, een voorstelling over Coco Chanel in De Goudse Schouwburg en culturele informatie op onze eigen site. Tot slot neemt de heer Van der Horst u mee naar het themapark Puy du Fou.

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Met een gezellige soirée de bienvenue beleefden we weer de aftrap van het nieuwe cursusseizoen. Ook via Entre Nous wil ik jullie namens het bestuur nogmaals welkom heten en veel plezier wensen tijdens de lessen en de overige activiteiten. We starten dit jaar helaas met een kleiner aantal cursisten in Zoetermeer en (gelukkig) weer een nieuwe groep in Boskoop. Daarnaast hebben we een nieuwe locatie in het Picasso Lyceum in gebruik kunnen nemen. We hopen dat de klimaatproblemen die we hadden daardoor verminderen.

Op 11 oktober komt ons bestuur voor het eerst weer bijeen en in de daaropvolgende Entre Nous kan ik dan weer wat nieuwsfeiten melden. Voor nu beperk ik het tot:
- Voorgenomen naamswijziging: Het bestuur heeft besloten tot het wijzigen van onze naam in Alliance Française Zoetermeer en het landelijk bestuur heeft daarmee ingestemd. Voor een naamswijziging is een besluit van de ledenvergadering vereist en dit is dan ook een belangrijk onderwerp voor de ledenvergadering op 23 november (voorafgaand aan de soirée). Het bestuur vindt de wijziging belangrijk omdat het ons de gelegenheid biedt ons beter te positioneren.
- Bestuursleden: we zijn op zoek naar bestuursleden. Verschillende bestuursleden hebben te kennen gegeven hun functie op enig moment te willen neerleggen (einde en/of overschrijding van de termijn) en wij zoeken leden die het leuk vinden de werkzaamheden over te nemen. Als u belangstelling heeft voor een vrijblijvende oriëntatie, neem dan contact met mij op (zie onderstaand).

Tot slot: wij streven naar een efficiënte en directe communicatie met leden en cursisten. Entre Nous, de periodieke nieuwsbrief is niet alleen aardig om te ontvangen, maar soms ook de enige manier waarop we communiceren. Als u ervan af ziet de Entre Nous te ontvangen, dan kan het voorkomen dat u een belangrijk bericht mist.

Cordialement,
Peter Besuijen - Président
pres.boskoop@alliance-francaise.nl
06-54226334

Bron afbeelding: http://www.dehobbelhoek.nl/nieuws; geraadpleegd 23-09-2017.

---

3. Prévision culturelle

De soirée van maandag 9 oktober a.s. gaat over het vrouwelijk verlangen uitgebeeld in woord, zang en muziek.

Trois femmes - Le désir féminin

‘De Parisienne keek naar de soepele lijnen van zijn lichaam onder het dunne, linnen hemd.’

 

Drie Franse verhalen die over het vrouwelijk verlangen gaan, worden in het Nederlands verteld door actrice THEA RIJSEWIJK.  Zij is in 2009 Het Muzikaal VertelTheater gestart, nadat zij een aantal jaren met veel succes de monoloog Het Gebeurde had gebracht. Zij bewerkt een literaire tekst zo dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en het karakter van het verhaal behouden blijven.

De verhalen worden afgewisseld met Franse chansons, vertolkt door FLOOR STAPPERS. Ze heeft een zangopleiding aan het conservatorium gevolgd, eerst in Zwolle, later in Barcelona, waar ze in het Spaans heeft leren zingen. Franse chansons vormden een nieuwe uitdaging voor haar, en daar is ze op verbluffende wijze in geslaagd. NELLEKE HALLIE speelt haar hele leven al accordeon. Ze houdt van alle vormen van Europese muziek (van barok tot klezmer) en daar horen de Franse chansons nadrukkelijk bij. Haar accordeonspel is in staat die typische Franse sfeer op te roepen.

Datum       : maandag 9 oktober 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer 

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees.
Consumpties zijn voor eigen rekening.

Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 6 oktober a.s.).

Bron afbeelding: http://www.muzikaalverteltheater.nl/frans/; geraadpleegd 20-08-2017.

Klik hier voor het volledige culturele programma 2017-2018.

---

4. Ellen ten Damme - 4 november 2017

Datum: zaterdag 4 november 2017
Tijd: 20:15 - 22:15 uur
Locatie: Stadstheater Zoetermeer, Theaterplein 10, 2711 EK Zoetermeer

Eén van onze cursisten, de heer Parlevliet, heeft het leuke initiatief genomen om het Stadstheater korting te vragen voor leden/cursisten van Alliance Française voor de theatertour Paris-Berlin van Ellen ten Damme. En dat is gelukt! In plaats van € 31 betalen AF cursisten/leden € 25, mits er minimaal 30 kaarten worden gekocht.

De heer Parlevliet heeft voor deze actie een aparte bankrekening geopend. U kunt zich vóór 28 september a.s. via e-mail (marjavogel@mac.com) aanmelden onder vermelding van de naam van uw docente. Op 29 september wordt het Stadstheater geïnformeerd over het aantal aanmeldingen. Bij 30 aanmeldingen of meer ontvangt u het bankrekeningnummer waarop het geld moet worden overgemaakt. Bij voldoende deelnemers ontvangt de heer Parlevliet een factuur en de kaarten van het Stadstheater. Hij maakt het verschuldigde bedrag over aan het Stadstheater. De docenten zullen de kaarten uitdelen. 

“Van Parijs naar Berlijn, via Zoetermeer en weer terug. Kris kras door het knarsende en piepende Europa zegt Ellen ten Damme: ‘Chantez! en Dansez! Maintenant!’ Een muzikale ode aan de chansonniers van de vorige eeuw.

Met de geweldige muziek uit de jaren ‘20, waarin Parijs en Berlijn voorop liepen. Maar natuurlijk ook met de muziek uit de jaren ‘40 en ‘50 en de muziek van vandaag de dag. Denk aan de heerlijke nostalgie van Edith Piaf, Bertold Brecht en Kurt Weill, maar ook aan grootse artiesten als Yves Montand, Brigitte Bardot en Marlene Dietrich. Geniet van onze altijd bijzondere Nederlandse alleskunner Ellen ten Damme en haar fantastische orkest, dit keer voor het eerst ook Franstalig!”

Bron foto en tekst: https://stadstheater.nl/s52678/PARIS_BERLIN_Ellen_ten_Damme; geraadpleegd 23-09-2017.

---

5. Voyage St. Omer

Alliance Française Gouda organiseert ieder jaar een gevarieerde, culturele en culinaire reis naar Frankrijk. In 2018 staat St. Omer (Noord-Frankrijk) op het programma. De reis zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 april 2018. Meer informatie volgt via onze nieuwsbrief.

Geïnteresseerden kunnen zich t.z.t. bij AF Gouda opgeven voor deze leuke reis.

---

6. Coco Chanel - 25 oktober 2017

Ulrike Quade Company
‘My life didn’t please me, so I created my life’

Alle leden/cursisten van Alliance Française krijgen korting op de entreeprijs van de voorstelling Coco Chanel op woensdag 25 oktober a.s. bij De Goudse Schouwburg (www.goudseschouwburg.nl). In plaats van € 21,10 inclusief bespreekkosten betalen AF cursisten/leden op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 16,10 per kaart inclusief bespreekkosten. U kunt de kaarten aan de kassa kopen tijdens openingstijden. Informeer bij de kassa of er een andere mogelijkheid is om kaarten te verkrijgen; bijvoorbeeld reserveren o.b.v. een kopie van uw lidmaatschapskaart. Dit aanbod is geldig t/m zondag 1 oktober

“Coco Chanel wist als geen ander hoe ze zichzelf als merk in de markt moest zetten. Ze beïnvloedde de wijze waarop de wereld haar zag en maakte tegelijkertijd haar mode tot een symbool van emancipatie. Daarmee creëerde ze een tijdloos icoon. Met het leven van Coco Chanel als leidraad maken Ulrike Quade & Jo Strømgren beeldend theater over branding & design, economie & identiteit. Waarin de mens mode wordt en mode de mens ontstijgt. Ze laten zich inspireren door een vrouw die het recht opeiste om zichzelf vorm te geven. De muziek is van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk.”

Bron foto en tekst: https://www.goudseschouwburg.nl/zoeken/?zoekwaarde=coco#modal=/voorstellingen/2450/Ulrike_Quade_Company/Coco_Chanel/; geraadpleegd 23-09-2017.

---

7. Onze AF site

Op onze website vindt u naast informatie over onze Alliance, het bestuur, de cursussen en de planning, ook culturele informatie.

Voor reeds verstuurde nieuwsbrieven, klik hier.

Voor culturele programma's van diverse jaren, klik hier.

Voor linken naar filmhuizen in onze regio, klik hier.

---

8. Des sites remarquables en France

Puy du Fou

“DAAR MOET JE BESLIST EEN KEER NAAR TOEGAAN. GEWELDIG!”

Geregeld krijgen we dit soort ongevraagde adviezen als het onderwerp ‘Frankrijk’ ter sprake komt, waarbij je soms denkt: “Wat moet ik daarmee?” Mais quand même, en effet: ‘à chacun son goût!’

Tijdens een gezellig avondje met vrienden was het weer zover. Zijn jullie weleens in Puy du Fou geweest? Nu hebben we de meeste uithoeken in Frankrijk wel bezocht, maar Puy du Fou? Nee. Het idee, dat je inmiddels een echte Frankrijkkenner bent, krijgt weer eens een stevige deuk. Je probeert het nog even en laat woorden als Auvergne of Puy de Dôme vallen…. Helemaal fout. Het is gezellig, dus vertel het maar!

Onder het genot van een goed glas Franse wijn maken we kennis met Puy du Fou: een enorm groot themapark (een uur rijden ten zuidoosten van Nantes). De enthousiaste verhalen maken ons toch wel nieuwsgierig. Het park bestaat dit jaar al 40 jaar. De aanprijzing in de folder doet de rest: “Embarquez pour un voyage dans le temps inoubliable pour toute la famille! Spectacles grandioses, aventures épiques et émotions fortes…. Venez vivre l’expériance unique du Puy du Fou, élu plusieurs fois ‘Meilleur Parc du Monde’! Ik bedoel maar. Aangespoord door de enthousiaste aanprijzing en de dépliant hebben we afgelopen zomervakantie, tijdens ons verblijf in Frankrijk, een bezoek gebracht aan het bewuste park met z’n voorstellingen uit de geschiedenis.

Een korte impressie:

Op 21 juli komen we ’s morgens in de buurt van het park. Al snel blijkt, dat we niet de enigen zijn die het park willen bezoeken. Grote parkeerplaatsen (A t/m H) bieden plaats aan de vele auto’s en bussen. Alles is goed bewegwijzerd, maar als je meeloopt met de hele mensenmassa, kom je vanzelf bij de ingang. De CRS (de Franse ME) houdt goed (en bewapend) toezicht. We lopen naar de tascontrole, zoals op vliegvelden gebruikelijk is. Dat gaat ondanks de drukte vlot en secuur. Vervolgens op naar de kassa. Ook dat kost gelukkig weinig tijd. Na de kaartcontrole ben je dan echt in het park. Eerst maar eens de plattegrond bekijken en zien waar en wanneer er een spektakel opgevoerd gaat worden.

We bezoeken als eerste “Les Vikings”: ‘Au Pied du donjon, tremblez face à l’attaque des guerriers du nord sur leurs terribles drakkars’, een overdonderend spektakel. Dan gaan we verder naar de voorstelling “Les Chevaliers de la Table Ronde”: ‘Suivez la légendaire aventure du Roi Arthur’. Het grote decor en de vele figuranten zorgen voor een prachtig schouwspel. Het is inmiddels tijd voor de lunch en vele restaurants en ‘restaurations rapides’ bieden voor een schappelijke prijs een heerlijke maaltijd. We slenteren door een middeleeuws dorp en komen bij de vogelshow: ‘Rêvez devant le fantastique ballet aérien de 200 rapaces’. Roofvogels met een spanwijdte tot wel drie meter scheren over de hoofden van de toeschouwers als onderdeel van een prachtig verhaal. Het dagschema geeft aan, dat de voorstelling “Le Secret de la Lance” om 15.15 uur begint. We stappen in de wereld van kastelen, ridders, toernooien en belegeringen in de Middeleeuwen: ‘Plongez dans cette spectaculaire chevauchée médiévale’. Adembenemend mooi. Het laatste spektakel dat we vandaag bezoeken, draagt de titel “Le Signe du Triomphe”, dat zich afspeelt in een geweldig grote Romeinse arena. De Romeinse consul in Gallië heeft iedereen uitgenodigd om de spelen in de arena bij te wonen ‘Vivez la fureur des Jeux du Cirque!’. We zijn getuige van man-tot-mangevechten, gevangenen met wilde dieren en een race met strijdwagens. Je stapt echt in de Romeinse tijd.

We pakken tot slot nog een terrasje om onder het genot van een ijsje nog even na te genieten van deze onvergetelijke dag. Eigenlijk is een dag niet genoeg om alles te bezoeken, maar zoals we vaak zeggen “Er is dan altijd weer een reden om terug te keren”, wat we beslist nog eens zullen doen. En ja, als je een keer met vrienden gezellig aan het babbelen bent over Frankrijk, vergeet dan niet om dit park aan te bevelen. Bon courage!

Au revoir et à la prochaine fois,
Eugène-Marie van der Horst