Novembre 2017

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Deze nieuwsbrief kwam tot stand terwijl de wind rond ons huis gierde. Met dit herfstachtige weer is het binnen goed toeven. Deze nieuwsbrief bevat dan ook veel culturele informatie over films, tentoonstellingen en soirees.

Onze bestuursvoorzitter kijkt terug en vooruit naar de financiële stand van zaken van onze Alliance. Ikzelf blik terug op de geslaagde soirée van Trois femmes en vooruit naar de volgende soirée over Joséphine. Verder vindt u meer informatie over de reis die AF Gouda naar Noord Frankrijk organiseert. Ook u kunt zich voor deze reis opgeven. De heer Van der Horst neemt ons wederom mee op reis; dit maal naar 'Les plus beaux villages de France'.

Ik hoop u op 23 november a.s. te zien bij de soirée over Joséphine. 

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en voorzitter Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Beste leden/cursisten,

Deze bijdrage aan Entre Nous mag ik schrijven vanuit La Vallée du Lot. Ik kijk naar buiten en zie de wijnvelden in mooie herfstkleuren. Heel mooi, maar ook een beetje triest in de wetenschap dat de druivenoogst in onze regio dit jaar grotendeels verloren is gegaan. Een late nachtvorst heeft in het voorjaar voor een stevige schade gezorgd en 90% van de potentiële oogst vernietigd. Erg jammer en voor de regio een economische tik. De druivenranken blijven natuurlijk vragen om verzorging, maar leveren dit jaar geen opbrengst. Een bruggetje naar de financiën van Alliance Française? Misschien wel.

Tijdens de laatste bestuursvergadering zijn de financiën van het afgelopen en het lopende jaar gepresenteerd door onze Trésorier, Joost Rietjens. Het goede nieuws is dat we het vorig seizoen met een batig saldo hebben kunnen afsluiten, terwijl we een klein tekort hadden verwacht. Het slechte nieuws is dat we door een terugloop in leerlingen en daardoor een lagere gemiddelde bezetting per klas dit jaar worden geconfronteerd met een tekort. De exacte omvang is nog niet definitief te bepalen omdat we proberen op onderdelen nog wat te besparen. Uiteraard beschikken wij als Vereniging over reserves, maar het is toch jammer als die moeten worden aangesproken.

Tijdens de vergadering hebben de directrices de cours terugkoppeling gegeven op de cursisten enquête die jaarlijks aan het einde van het jaar wordt gehouden. Hieruit komt een positief beeld naar voren, met een enkele suggestie tot verbetering. Die suggesties worden als dat enigszins mogelijk is uiteraard meegenomen.

Voorbereidingen worden getroffen voor een tweetal ledenvergaderingen, die beiden op 23 november voorafgaande aan de soirée zullen plaatsvinden. Het betreft een bijzondere ledenvergadering met als enig agendapunt het besluit tot aanpassen van onze naam in Alliance Française Zoetermeer (zie aparte uitnodiging van 23 oktober jl.) en de reguliere jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Voor die laatste ontvangt u de uitnodiging twee weken voor de vergadering. Voor die vergadering zijn vooralsnog geen bijzonderheden geagendeerd.

De Culturele Commissie draait op volle toeren en mag terugkijken op een goed bezochte en zeer geanimeerde eerste soirée. Goed om weer te kunnen vaststellen dat zovelen de avond hebben bezocht! Een stimulans om aan de slag te gaan met de komende avonden.

Vanuit de landelijke organisatie kan worden gemeld dat Nederland een nieuwe Délégué Général (DG) kreeg toegewezen. De DG is een vertegenwoordiger van Alliance Française te Parijs. De heer Martin Beyer wordt opgevolgd door mevrouw Anne Rabeyroux. Zij zal de taken van DG combineren met die van Directeur van de AF te Den Haag.

Tot slot: onze internetsite verdient een update. Daar zult u in de loop van de komende weken één en ander van gaan zien. En, wij worden actief op Facebook. U ontvangt uiteraard straks een uitnodiging om ons te volgen en wij hopen op die manier ook een groot deel van uw vrienden te kunnen bereiken.

Heeft u vragen aan het bestuur? U kunt altijd mailen: pres.boskoop@afpb.nl.

Peter Besuijen
Président

Bron afbeelding: http://lacouhee.punt.nl/content/2010/10/herfst.

---

3. Prévision culturelle

 

Soirée - Joséphine, de vrouw naast Napoléon

Iedereen kent Napoléon, de fameuze veldheer die zichzelf tot keizer kroonde en jarenlang bepalend was voor de politiek en cultuur van heel West-Europa. Joséphine, de vrouw met wie hij ruim dertig jaar getrouwd was en die hij verliet omdat zij hem geen erfgenaam kon schenken, is alleen bekend als naam. Ten onrechte, want achter deze naam gaat een fascinerende, sterke, zelfstandige vrouw schuil die zich in politiek en persoonlijk woelige tijden staande wist te houden. In deze lezing wordt zij, door madame GRIETA FELIX, dan ook uit de schaduw van haar grote echtgenoot gehaald.

 

Datum       : donderdag 23 november 2017
Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie      : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer 

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees.
Consumpties zijn voor eigen rekening.

Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 21 november).

Deze soirée wordt vooraf gegaan door de Algemene Leden Vergadering van uw Alliance.

Bron afbeelding: http://www.historien.nl/josephine-de-grote-liefde-van-napoleon/.

---

4. Le rétroviseur culturel

 

Soirée Trois femmes 

Op maandag 9 oktober jl. zaten ca. 50 leden geboeid te luisteren naar een aantal verhalen over het vrouwelijk verlangen. Het decor bestond uit een wit gietijzeren bankje met bijpassende stoelen en tafel en een grote groene plant. Thea Rijsewijk wist de verhalen zo beeldend te vertellen, dat menig luisteraar zich aanwezig waande in de scene; van hitsige barvrouw, ritselend gebladerte tot roeiende verleider. Tussen de scenes door speelde Nelleke Hallie op de accordeon en zong Floor Stappers Franstalige liedjes.

 

Het eerste verhaal van Roger Tinier ging over een Parisienne die op weg naar een nieuw bestaan in Algerije door haar echtgenoot werd bedrogen. Ze runde er een bar en leidde er een eenvoudig en eenzaam bestaan. Hoewel op leeftijd, kon zij hevig verlangen naar een man.

Het tweede verhaal van Colette ging over een poes met haar jong en een krolse kater. Thea wist de gedachten en verlangens van deze dieren op bijzondere wijze te verwoorden.

Het laatste verhaal van Guy de Maupassant ging over een Parijs gezin (moeder, vader, dochter en oma) die met een rijtuig een weekend naar het platteland gaan. Vader zet het op een zuipen en de moeder en dochter laten zich door twee roeiers verleiden op een eiland.

Het was een vermakelijke en gezellige avond. Klik hier voor meer foto's.

Pauline Kuiken

---

5. Voyage Saint-Omer

Alliance Française Gouda organiseert ieder jaar een gevarieerde, culturele en culinaire reis naar Frankrijk. In 2018 staat Noord-Frankrijk op het programma. De reis zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 april 2018. Al jaren gaan er mensen van onze Alliance mee met deze reizen. 

Klik hier voor meer informatie en inschrijving. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen.

---

6. Le Francofil

U kunt zich abonneren op deze agenda door een e-mail te sturen naar: agenda@lefrancofil.nl.

AMSTERDAM
29 oct \ Visite de 2 expositions au Rijksmuseum avec Agnès BOMPY
8 et 10 nov \ Rencontres des jeunes talents FR-NL (RFN et la Nuffic)
9 nov \ Partout aux Pays-Bas, Journée de la langue française
10 nov \ Conférence Erasme-Descartes « Big Data, usages et enjeux »
18 nov \ Chanson française avec Magali MICHAUT
18 nov \ Le GEST joue la pièce « danser à la Lughnasa » de Brian Friel
19 nov \ Le GEST joue la pièce « danser à la Lughnasa » de Brian Friel
21 nov \ Facilitez votre adaptation aux Pays-Bas avec Anne DE SOLAGES
23 nov \ Cocktail Publicis One à Amsterdam (CCI)
28 nov \ Philippe Besson "Une saison française" avec Olivier Barrot (IFPB)

LA HAYE
3 nov \ Festival de littérature Crossing Borders - soirée « Belle-idée »
9 nov \ Partout aux Pays-Bas, Journée de la langue française
19 nov \ Chanson française avec Magali MICHAUT
20 nov \ Conférence du conservateur du musée des Antiquités de Leiden
25 nov \ La grande Kermesse francophone de La Haye
8 et 9 dec \ Théâtre "La légende des chevaliers sorciers"

AUTRES RÉGIONS
27 oct \ Soirée "Chanson française" (AF Rotterdam)
7 nov \ "À la découverte de Lille et de ses environs" (AF Nimègue)
7 nov \ Traiter les douleurs articulaires par l'Homéopathie
9 nov \ Partout aux Pays-Bas, Journée de la langue française
9 nov \ Masterclass avec l'écrivain Olivier ROLIN (Nimègue université)
9 nov \ Rencontres des jeunes talents FR-NL (RFN et la Nuffic)
15 nov \ Livre « Louise Amour » de Christian Bobin (AF Rotterdam)
16 nov \ Le Musée d'Orsay et le Centre Pompidou (AF Utrecht)
17 nov \ Soirée Beaujolais Nouveau (AF Rotterdam)
22 nov \ Journée d'études sur la francophonie numérique à Utrecht

Bron: Le Francofil - agenda francophone aux pays-Bas (e-mail 25-10-2017)

---

7. Des sites remarquables en France - 2

EEN GEWELDIG GOED BOEK. WAT EEN AANRADER!

Frankrijk is nog steeds vakantieland nummer 1 in ons land. En dat word (en blijf) je niet zomaar. Het land heeft enorm veel te bieden. Helaas gebeurt het maar al te vaak, dat velen de autoroute pakken en, als de drukte het toelaat, een baksteen op het gaspedaal leggen om zo snel als mogelijk in de Midi aan te komen. Op zich begrijpelijk, maar je mist eigenlijk heel veel van het moois, dat Frankrijk te bieden heeft.

Een handige manier om te onthaasten is om te kiezen voor de grotendeels goed onderhouden N- en D-wegen. Je rijdt minder snel, maar je ziet veel meer. Plaatsjes, waar je tot voor kort nooit van had gehoord, doe je aan. Bij een aantal van die plaatsjes vind je bij de gemeentegrens het bordje met “Les Plus Beaux Villages de France”. Een predicaat waar zo’n plaatsje best trots op is. Stap dan maar eens uit en zoek een ‘librairie’ in het centrum van het dorp. De kans is dan heel groot, dat je Le Guide Officiel vindt met de mooiste dorpen van Frankrijk. Het boek is een prima hulp bij het plannen van je vakantie in Frankrijk ‘anders’. De indeling van de 153 betreffende dorpen bestaat uit vier geografische zones: Nord-ouest, Nord-est, Sud-est en Sud-ouest. Ja, het is natuurlijk een Franstalig boek, maar met de lessen van onze profs moet het toch wel lukken om er mee aan de slag te kunnen. En dat deden we ook afgelopen zomervakantie.

De keuze viel op het plaatsje Le Bec Hellouin. Het ligt in het departement Eure in de regio Normandië. Je treft er geen massatoerisme en je auto kun je gewoon parkeren, want een ‘parking payant’ vind je er niet. Het is niet voor niets een van de mooiste plaatsjes, want de vakwerkhuisjes met hun bloemrijke tuinen zien er in een woord schilderachtig uit. Als je zo door de straten loopt, krijg je het idee dat het ook iets weg heeft van een Engels dorpje met z’n mooie cottages. Het plaatsje dankt zijn bestaan aan de abdij, die rond 1034 door ene Hellouin (ridder en monnik van de graaf van Brionne) is gesticht.  In begin 15e eeuw werd het dorp ingenomen door de Engelsen. De toren uit de 15e eeuw heeft qua bouw veel weg van de kerken en kloosters in Engeland. Op een plaquette in de kloosterkerk kun je lezen, dat verschillende abten uit Londen en Canterbury (toen Cantorbery) kwamen. Dat verklaart dus een hoop. Na het bezoek aan de abdij, die nog steeds door Benedictijner monniken wordt bewoond, loop je terug door het prachtige dorpje. In vele voortuintjes staan met name veel (stok)rozen, zoals je die in Engeland vaak treft. Je denkt ineens aan Miss Marple of Inspector Morse, maar nee die tref je daar niet.

We verblijven in Pont-Authou, een dorpje tegen Le Bec Hellouin. Van hieruit loopt over een voormalige spoorlijn een prachtig fietspad (Voie verte) van Le Bec naar Evreux. Wij fietsten tot Le Neubourg en daarna weer terug. Het is een mooi traject, waarbij je geregeld langs voormalige stationnetjes fietst (totaal 40 km).

Als je van al die dingen hebt genoten, trek dan (vooral rustig!) verder door het prachtige Frankrijk. De Midi loopt heus niet weg.

Au revoir et à la prochaine fois,
Eugène-Marie van der Horst

Boek: Le Guide Officiel, Les plus Beaux Villages de France
Uitgeverij: Flammarion, Paris 2016
ISBN: 978-2-0813-8003-5

---

8. Art Deco - Paris

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling in het Gemeente Museum Den Haag.

Tip van Sybille Hendriks.

---

9. Le Marie Marché

Klik hier voor meer informatie over deze Franse markt in de Haagse binnenstad.

Tip van Eric de Bock.

---

10. Nederlanders in Parijs 1789-1914

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Tip van Sybille Hendriks.

---

11. Films

Café de Flore - Filmhuis Cameo Zoetermeer - 7 november a.s. om 15.00 uur.

Klik hier voor de trailer van deze film.

Loving Vincent - In Filmhuis Den Haag en Filmhuis Lumen te Delft.

Klik hier voor de trailer van deze film.