Janvier 2018

Zoetermeer

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Sur la route de 2018, je vous souhaite de trouver bonheur, santé, prospérité. Heureuse année! Ziehier alweer de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Een nieuwsbrief met de beste wensen, een oproep om ons te volgen en liken op Facebook, interessante sites en de volgende culturele tips: een 'dialogue musical' in het Stadstheater (Zoetermeer), Concours de la Chanson (Den Haag), de film 'Demain tout commence', Château de La Mothe-Chandeniers en Chansons van Schoonheid en Troost (Rotterdam). Ik wens u een mooi cultureel jaar.   

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Une nouvelle année!

Deze Entre Nous bereikt u rond de jaarwisseling. In ieder geval op een moment dat er nog een heel jaar voor ons ligt. Een jaar met nieuwe mogelijkheden, verwachtingen, wensen en kansen, maar ook een jaar met uitdagingen. Namens het bestuur van de Alliance Française Zoetermeer wil ik u in ieder geval een uitstekend 2018 wensen. 

Peter Besuijen
Président

---

3. Facebook

Alliance Française Zoetermeer op Facebook

Wij hopen dat u het leuk vindt! Alliance Française Zoetermeer is sinds een aantal weken actief op Facebook. Wekelijks zullen wij kleine berichten plaatsen, waarvan we denken dat die u interesseren. Natuurlijk hebben wij belang bij veel ‘volgers’ en wij zouden het fijn vinden als u ons even opzoekt (Alliance Française Zoetermeer) en er voor kiest ons te volgen.
Natuurlijk hopen wij ook dat u regelmatig op het bekende duimpje drukt en het bericht deelt met uw vrienden. Op die manier komen we op een heel eenvoudige manier af en toe onder de aandacht van uw Facebook-vrienden en wellicht motiveert hen dat om ook eens een cursus te volgen.

Peter Besuijen

---

4. Prévision culturelle

 

Soirée - uitnodiging

Des demeures et des gens

Marie-Thérèse Rouillard

Datum : donderdag 8 februari 2018
Aanvang : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie : Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer

 

Madame Marie-Thérèse Rouillard sera notre guide dans les maisons qui ont été habitées par des gens dont nous n’avons pas oublié les noms: Victor Hugo, Jules Verne, J.J. Rousseau, George Sand, Auguste Rodin, Jean Cocteau, Emile Zola, Louis Pasteur, Edmond Rostand, François-René de Chateaubriand et quelques autres moins connus.

Deze lezing gaat over de verblijven (les demeures) van de klassieke Franse schrijvers. In 2014 bezocht ikzelf het huis van Jules Verne in Amiens. De foto toont het indrukwekkende trappenhuis.

Deze lezing wordt gegeven in de Franse taal. 

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees. Consumpties zijn voor eigen rekening. Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 6 februari).

Bron foto: Pauline Kuiken

---

5. Interessante sites!

Struinend over het internet tref je heel veel sites aan met interessante informatie over Franse musea, boeken, gastronomie, enz. Door een bestuurslid van Alliance Française Zutphen zijn heel veel sites op een handzame manier gebundeld en aan ons ter beschikking gesteld. Met veel plezier kunnen we dan ook melden dat u vanaf heden op de site van uw Alliance Française een pagina aantreft waarop al die leuke sites zijn samengebracht. U bereikt die pagina via de homepage, maar voor een snelle toegang klik hier.

Peter Besuijen

---

6. Stadstheater

Amsterdam - Parijs

In dit programma deelt Philippe Élan het podium met Thérèse Steinmetz. Amsterdam - Parijs kan het best worden omschreven als een 'dialogue musical'.

Met sololiedjes die zijn omgevormd tot duetten en dialogues. Een liefdevol en uitgebalanceerd programma, gemaakt door twee prachtige mensen. Philippe Élan verwisselde in 1986 Frankrijk voor Nederland nadat hij het concours de la Chanson - Alliance Francaise had gewonnen. Élan trad in de afgelopen jaren op met artiesten als Cor Bakker, Louis van Dijk, Liesbeth List en Laura Fygi. Recenter is zijn samenwerking met zijn vaste begeleider Reijer Zwart. Naast zijn samenwerking met jazz- en popmuzikanten heeft Philippe ook vaak opgetreden op klassieke podia samen met het Gemini ensemble, Holland Symfonia en het Metropole Orkest.

Datum: zondag 21 januari 2018. Klik hier voor meer informatie.

Bron tekst en afbeelding: site Stadstheater Zoetermeer.

---

7. Concours de la Chanson

Het Theater wacht niet lang meer! De inschrijving voor het 34ste Concours de la Chanson is geopend tot 15 januari 2018. Het concours is de jaarlijkse zoektocht naar artiesten die het aandurven om Franstalig te zingen en het is de perfecte springplank naar een chansoncarrière voor vele Nederlandse en Vlaamse artiesten. De finalisten treden op in Theater Diligentia in Den Haag op 18 maart 2018. Voor meer informatie klik hier.

Bron tekst en afbeelding: Alliance Française - Concours de la Chanson.

---

8. Film

 

Demain tout commence

Samuel vit sa vie sans attaches ni responsabilités, au bord de la mer sous le soleil du sud de la France, près des gens qu’il aime et avec qui il travaille sans trop se fatiguer. Jusqu’à ce qu’une de ses anciennes conquêtes lui laisse sur les bras un bébé de quelques mois, Gloria: sa fille! Incapable de s’occuper d’un bébé et bien décidé à rendre l’enfant à sa mère, Samuel se précipite à Londres pour tenter de la retrouver, sans succès. 8 ans plus tard, alors que Samuel et Gloria ont fait leur vie à Londres et sont devenus inséparables, la mère de Gloria revient dans leur vie pour récupérer sa fille…

Klik hier voor de trailer.

Bron tekst: http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=240944.html; geraadpleegd 27-12-2017.

Bron filmposter: https://www.avoir-alire.com/demain-tout-commence-la-critique-du-film-le-test-blu-ray; geraadpleegd 27-12-2017.

---

9. Château de La Mothe-Chandeniers

Un château en ruines sauvé par 25.000 personnes de 115 pays différents

Le château de La Mothe-Chandeniers est situé dans la Vienne. Devenir copropriétaire d'un château français pour 50 euros, c'était la promesse d'une agence de financement participatif, Dartagnans.fr, une promesse dont le résultat a dépassé toutes les attentes. Une ruine romantique de l'ouest de la France, le château de La Mothe-Chandeniers, a ainsi séduit près de 25.000 personnes de 115 pays différents. Au total, l'agence a réuni un peu plus d'1,6 million d'euros.

Bâti sur une petite île, doté d'une façade Renaissance hérissée de tours, l'intérieur sans toit, envahi par la végétation, le château de La Mothe-Chandeniers offre le décor idéal pour un film. Cette belle ruine romantique d’un château bâti au XIIIe siècle, saccagé à la Révolution et rénové à la fin du XIXe siècle, avait été rachetée en 1982 par un amoureux du patrimoine. Ce propriétaire de 82 ans a accepté de fixer le prix de vente à 500.000 euros pour que ce château en péril soit sauvé.

Begin december was dit kasteel ook in Nederland in het nieuws. Klik hier voor meer informatie. Heer De Bock, dank voor de interessante tip.

Bron afbeelding en tekst: http://www.rfi.fr/france/20171226-france-chateau-vienne-mothe-chandeniers-dartagnansfr-financement-participatif-25000; geraadpleegd 28-12-2017.

---

10. Chansons van Schoonheid en Troost

9 februari 14:00 Theater Walhalla Rotterdam

Janice Breeman attendeerde mij op de voorstelling 'Chansons van Schoonheid en Troost'.

Met o.a. chansons van Aznavour, Brel, Reggiani, Piaf, Herman van Veen, vertalingen naar het Nederlands en eigen geschreven Franse liedjes.

Britta Maria (o.a. Serge Gainsbourg Forever) zang
Maurits Fondse (o.a. pianist van Freek de Jonge) piano/zang
Oleg Fateev (o.a. Herman van Veen en Juliette Gréco) accordeon

 

Klik hier om naar de site van het theater te gaan.
Klik hier voor de trailer.

Bron afbeelding en tekst: Britta Maria.