Novembre 2016

Boskoop
Waddinxveen
Zoetermeer

 

---

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Voor u ligt de november nieuwsbrief van uw Alliance. Het bestuur is in oktober bij elkaar geweest en daarvan vindt u hieronder een korte verslaglegging. We kijken vooruit naar de soirée met Frédéric Dorfmann in de hoofdrol. Jawel, de vader van Anouk! Deze soirée vindt plaats op 24 november a.s. en wordt vooraf gegaan door de Algemene Ledenvergadering. We blikken terug op de geslaagde soirée over de geschiedenis van Montmartre. Verder vindt u informatie over de film La fille inconnue en het boek Vous n'aurez pas ma haine. Bij Courrier des lecteurs vindt u het eerste deel van een reisverslag van een fietstocht van Nijmegen naar Parijs en terug, ingezonden door de heer Kuiken. Het verhaal speelt zich af in 1960; in een tijd zonder navigatie, lichtgewicht tenten en mobiele telefoons met camera's. Tot slot kunt u uw kennis van de Franse taal testen door het lezen van de geschiedenis van Halloween.

Bonne lecture,
Pauline Kuiken
Bestuurslid en lid Culturele Commissie

---

2. Infos diverses du comité

Op woensdag 26 oktober is het bestuur van uw Alliance Française bijeen geweest. Graag geef ik u in het kort een indruk van de voor u relevante onderwerpen.

• Aan het einde van ieder cursusjaar wordt door cursisten een evaluatieformulier ingevuld. Het is voor het bestuur van belang om te horen hoe de cursus wordt ervaren en of er verdere verbeterpunten zijn. Wij hebben met plezier kunnen vaststellen dat u tevreden was over de gang van zaken tijdens de cursus. Natuurlijk zijn er altijd wat kleine aandachtspunten en die worden door de docenten verder opgepakt. Het enthousiasme is ons ook gebleken uit het grote aantal cursisten dat zich in april al voor het volgende jaar inschreef.

• De financiële jaarstukken 2015-2016 zijn door de Trésorier (Joost Rietjens) gepresenteerd en toegelicht. Daarnaast is de begroting besproken. Tijdens de Algemene Ledenvergadering zal het bestuur hier nader op ingaan.

• Voorbereidingen worden getroffen voor de Algemene Ledenvergadering (ALV). Het bestuur en de cursusleiding maken daarvoor jaarlijks een uitvoerig verslag. De vergadering vindt plaats voorafgaand aan de soirée op donderdag 24 november van 18.30 tot 19.30 in Eetcafé Meerzicht te Zoetermeer. De uitnodiging volgt.

• De Culturele Commissie kijkt met genoegen terug op de soirée over Montmartre en de voorbereidingen voor de muzikale soirée op 24 november a.s. met Frédéric Dorfmann zijn begonnen. Fijn dat er zoveel belangstelling is! De commissie heeft in het seizoen 2015-2016 ook veel tijd gestoken in een aantal extra activiteiten, waaronder de reis naar een Franstalige stad, die door gebrek aan belangstelling helaas moesten worden afgezegd. Deze ervaringen hebben ertoe geleid dat wij hebben besloten ons voorlopig primair te richten op de soirées en geen aanvullend programma (zoals reizen) meer te starten.

• Wij hebben het afgelopen jaar toenemende problemen gehad met de verzending van Entre Nous. De gebruikte internetsoftware was verouderd. Dat is nu gelukkig achter de rug; we maken nu gebruik van een ander programma, waardoor iedereen de Entre Nous weer normaal kan ontvangen.

• Nog veel tijd en aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de nieuwe internetsite. We streven er naar die nog voor het einde van het jaar open te zetten.

Heeft u vragen? Bezoek de Algemene Ledenvergadering of mail met pres.boskoop@alliance-francaise.nl.

Peter Besuijen
Président

---

3. Prévision culturelle

 

Soirée

La Victoire en chantant

Frédéric Dorfmann

 

Datum       : donderdag 24 november 2016

Aanvang   : 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)

Locatie      : Eetcafé Meerzicht, Albrandswaard 1 te Zoetermeer

La Victoire en chantant (de la guillotine au mariage gay)

Twee eeuwen Franse geschiedenis in een vijfentwintigtal chansons…

Frédéric Dorfmann neemt u zingend en vertellend mee van de Guillotine naar het …. homohuwelijk. Het is een onderhoudend, educatief en verrassend programma waarbij humor en dramatiek een belangrijke rol spelen. Naast de événements incontournables … veel smeuïge anekdotes! Beroemde zangers/zangeressen komen aan bod, zoals Trénet, Duteil, Moustaki, Lama, Vian, Ferrat, Perret, Barbara, L.Lemay, maar ook onbekende en anonieme componisten. Frédéric begeleidt zichzelf op de gitaar, op eigenwijze en vooral bescheiden wijze.

De toegang is vrij voor AF-leden en € 7.50 voor introducees.
Eten en drinken voor eigen rekening.

Gaarne deelname opgeven per e-mail aan: soireesaf@gmail.com (uiterlijk 21 november a.s.).

Bron afbeelding: http://www.westfriesebibliotheken.nl/klantenservice/vrienden-van-de-bibliotheek/frederic-dorfmann.html; geraadpleegd 29-10-2016.

---

4. Le rétroviseur culturel

Montmartre mon amour

De combinatie van het Franse werkwoord ‘Péter’ met het woord ‘mane’ leidde tot Pétomane, de artiestennaam van Joseph Pujol. In 1892 besteeg Pétomane het podium van Moulin Rouge om daar zijn act als flatulist op te voeren. Eén van de vele historische en in dit geval ook hilarische verhalen over Montmartre.

Tijdens de soirée op 10 oktober jl. nam Andy Arnts ons mee naar Montmartre in Parijs. Als hoofdredacteur van En Route, cineast, schrijver en schilder is Andy gewend te observeren en zijn observaties op een ontspannen manier weer te geven. Tijdens deze soirée is Andy ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de wijk Montmartre en de bijzondere personen die bij de ontwikkeling daarvan een rol hebben gespeeld. Bijzondere personen, maar ook bijzondere plaatsen passeerden de revue. Natuurlijk Moulin Rouge en Place du Tertre, maar ook de Moulin de la Galette, aanvankelijk gewoon een molen, maar ontwikkeld tot moderne uitgaanslocatie en momenteel nog in gebruik als restaurant. Beroemdheden als Renoir en Van Gogh hadden daar hun vaste tafel. Aan de hand van Andy’s presentatie, dia’s, video’s en muziek kregen wij een mooie indruk van een fraai gedeelte van Parijs.

De avond werd met 59 deelnemers druk bezocht.

Peter Besuijen

---

5. Film

La fille inconnue

Jenny is een jonge, sociaal betrokken, huisarts in Seraing, nabij Luik. Op een avond nadat de praktijk gesloten is, wordt er aangebeld, maar ze besluit niet meer open te doen. De volgende dag wordt een jong meisje dood gevonden aan de Maas. Het blijkt het meisje te zijn dat voor haar deur stond. Jenny voelt zich schuldig en zet alles op alles om de identiteit van het meisje te achterhalen zodat ze niet anoniem begraven wordt. Haar zoektocht blijkt niet zonder risico’s en langzaamaan wordt duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld.

De nieuwe film van de regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne (Rosetta, Le gamin au vélo) werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Actrice Adèle Haenel maakt grote indruk als de jonge dokter Jenny en naast Haenel zien we vaste Dardennes-acteur Jérémie Renier (L'enfant) terug.

Deze film draait in LantarenVenster te Rotterdam.

Bron afbeelding en tekst: http://www.lantarenvenster.nl/36-5513-La_fille_inconnue?gclid=CMSv4MeJgNACFRATGwodCLYBew; geraadpleegd 29-10-2016.

---

6. Livre

Auteur: Antoine Leiris
Titel: Vous n'aurez pas ma haine

Résumé
Antoine Leiris a perdu sa femme, Hélène Muyal-Leiris, le 13 novembre 2015, assassinée au Bataclan. Accablé par la perte, il n’'a qu'’une arme: sa plume. À l'’image de la lueur d’espoir et de douceur que fut sa lettre « Vous n'’aurez pas ma haine », publiée au lendemain des attentats, il nous raconte ici comment, malgré tout, la vie doit continuer. C'’est ce quotidien, meurtri mais tendre, entre un père et son fils, qu'’il nous offre. Un témoignage bouleversant.

Op zaterdag 5 november a.s. vindt onderstaande BorderKitchen plaats. 'BorderKitchens' zijn literaire avonden waarbij gerenommeerde (internationale) auteurs te gast zijn om te praten over hun nieuwe boek en oeuvre. Meestal gaat het om een interview in combinatie met een voordracht.

Van 13.30 - 14.15 wordt de Fransman Antoine Leiris geïnterviewd door Chris Keulemans (in het Engels). Leiris is in Den Haag naar aanleiding van zijn boek Mijn haat krijgen jullie niet, dat weer is gebaseerd op een brief die hij vorig jaar op Facebook plaatste. Deze brief was gericht aan de terroristen die tijdens de aanslag in het Bataclantheater o.a. de vrouw van Leiris doodden.

Bron: http://borderkitchen.nl/program/?type=recent&pid=1064; geraadpleegd 23-10-2016.

---

Piet en Arjen

7. Courrier des lecteurs

Reisverslag fietstocht Brakkenstein - Parijs - Brakkenstein

Voorwoord
In 2010 schreef ik dit reisverslag speciaal voor mijn jeugdvriend Piet. Hij had dat jaar een ernstige hersenbloeding gehad en kon niet veel meer. Met dit verslag wilde ik hem een beetje opvrolijken; oude verhalen ophalen zijn vitamine B voor het geheugen. Anno 2016 maakt Piet het, na omstandigheden, goed.

Arjen Kuiken

Deel 1: Voorbereiding en heenreis

• Deze zomer is het 50 jaar geleden dat we de fietsvakantie naar Parijs hebben gemaakt. Ik noem het de ‘Tocht der Tochten’, Brakkenstein - Parijs - Brakkenstein.
• Zomer 1960. Jij ging naar de 2e klas van de HTS in Arnhem en ik had net examen gedaan voor Mulo-B en zou in september ook naar de HTS gaan.
• We hebben eerst ons “reisgeld” bij Pa Maas verdiend. Aanmaakhout hakken!
• Jij hebt toen een fiets “op maat” laten maken bij Kersten in de Van Den Havestraat. Met een derailleur, een noviteit in die dagen!
• Ik kreeg een fiets van mijn ouders omdat ik geslaagd was en van plan was met de fiets naar de HTS te gaan. Een groene Locomotief ‘Tour de France’’ met 4 versnellingen.
• De reisplannen werden gesmeed op straat in de Gerardsweg. Eerst waren er meer kandidaten om mee te gaan, Koper / Ariëns / Ceresa / Heufkens en nog meer van die ‘stoere boys’. Maar uiteindelijk bleven er maar twee over.
• Wat hadden we nodig? Een kampeerkaart -> ANWB, een landkaart van Belgie en Noord-Frankrijk -> Biessels op de Grote Markt. Ik heb de kaart nog steeds!
• Slaapzakken, reistassen, pannen en een brandertje op benzineblokjes -> Leverancier: Nijmeegs Jopie in de Grotestraat. Luchtbedden: daar hadden we nog nooit van gehoord!!!!!
• Tent -> gehuurd bij de ANWB, die een filiaal had aan de Bredestraat in Hees. Een, voor hedendaagse begrippen, zwaar geval, 3-persoons met los grondzeil.
• Frans en Belgisch geld -> Grenswisselkantoor op het station in Nijmegen. Piet K. heeft daar nog gewerkt.

Een reisgids over Parijs. Die kregen we gratis. Toen we de kaart bij Biessels kochten, informeerde hij naar ons reisdoel. Bij het noemen van Parijs, raakte hij zo enthousiast dat hij ons beloofde een paar bijzonderheden over de stad op papier te zetten. Biessels was een kenner van Parijs. Hij voorzag ons van heel veel informatie over alles wat daar te bezichtigen was. Elke avond typte hij een vel vol, die we dan de volgende dag konden komen ophalen in zijn winkel aan de Grote Markt. Deze unieke ‘reisgids’ heb ik nog steeds.

We zijn vertrokken op een zondag. De datum weet ik niet meer. Hier bestaan nog foto’s van. Dit zijn de enige foto’s van de reis. Ze zijn door mijn vader genomen ongeveer ter hoogte van Arcen in Limburg. We hadden zelf geen fototoestel.

Er bestond geen vast reisschema. We keken elke dag wel hoe ver we kwamen.

1e Dag (Zo). Brakkenstein (Nijmegen) - Jupille (B)

Via Venlo, Roermond, Sittard, Geleen naar Maastricht. Bij Eisden de grens over naar Moelingen. We waren in België! Via Visé langs de Maas naar Luik. Zover zijn we niet gekomen. We bleven in Jupille steken. Het was al laat in de avond. De camping lag erg hoog. Klimmen! Ik kan me herinneren dat we de laatste kilometers in de regen fietsten. We hebben in de tent gekookt. De buren in de tent ernaast hadden ruzie. De vrouw wilde naar huis toe …

2e Dag (Ma). Jupille - Tussen Givet en Vireux-Molhain (F)

Luik, een grote smerige stad. Langs de Maas naar het zuidelijke deel van de stad, richting Dinant. Hiervoor moesten we de berg op, de Route du Condroz (nu N680). Een verschrikkelijke slopende helling. Niet te fietsen. We hebben gewacht tot er een vrachtwagen met oplegger aan kwam en hebben ons lekker laten trekken. Na een 20 kilometer rechtsaf naar Dinant. Daar wilden we de kronkelige Maas volgen naar de Franse grens. Ik kan me herinneren dat we eerst aan de verkeerde kant van de Maas reden, maar navraag bij een vriendelijke Belg bracht ons weer op het goede spoor. We volgden nu de westzijde naar de grens. Bij Heer passeerden we de douane. Frankrijk! Na Givet kwamen we weer in een rustige omgeving. Het was al laat en geen camping in de buurt. Dus dan maar een weiland langs de weg. We hadden uitzicht op een diep dal (la Meuse). In dat dal was een grote fabriek in aanbouw. Dit blijkt achteraf de 1e Nucleaire Centrale van Frankrijk te zijn geweest. Deze lag en ligt nog steeds in Chooz (Franse Ardennen). De centrale werd in 1965 in gebruik genomen. Toen we aan het koken waren, kwam er een groep zigeuners langslopen over de weg. Ik dacht: die komen vannacht terug en heb mijn fiets ’s nachts met een touw aan mijn grote teen vastgebonden. Hoewel we ’s avonds geconstateerd hadden dat er geen beesten in de wei stonden, werden we wakker met een tiental nieuwsgierige koeien rond te tent. Waar kwamen die vandaan?

3e Dag (Di). Tussen G. en VM - Laon (Camping Municipal)

Een prachtige omgeving. Via Fumay en het vestingstadje Rocroi bereikten we het kruispunt van wegen: Mon Idée. Dit was een kruising van wegen midden in het land gelegen. Op elke hoek stond één huis of café en verder niets. De kruising bestaat nog steeds, maar nu is er een heel dorp rond gebouwd. We vervolgden onze weg dwars door de korenvelden, de graanschuur van Europa, tot we in Rumigny aankwamen. Daar hebben we ons eerste stokbrood gekocht. Tot op dat moment hadden we steeds geleefd op onze ijzeren voorraad uit Nederland. Via Brunehamel, Rozoy-sur-Serre bereikten we Montcornet. Daarna ging het dwars door dichte bossen richting Laon. Ik kan me herinneren dat er overal borden aan de bomen hingen met de waarschuwing: Gevaarlijk terrein! In deze bossen lag nog veel onontplofte munitie uit de Eerste Wereldoorlog. Verder naar Laon. We kwamen laat aan. Geen campingbaas meer te zien. Na het eten hebben we het oude centrum, dat op een hoge berg ligt en overal bovenuit torent, bezocht. Die paar kilometer konden er nog wel bij … ’s Morgens vertrokken zonder te betalen.

4e Dag (Wo). Laon - Parijs (Camping in het Bois-de-Boulogne)

Via Soissons in bijna een rechte lijn naar de lichtstad. Enige kilometers voor de toenmalige kruising N2 - N17 (nu D902 - N317) ligt momenteel het grote vliegveld Paris-Roussy Charles de Gaulle. Als we de tocht zouden willen overdoen, dan moeten we momenteel hier een flink stuk omrijden. Op de laatste kilometer tot die kruising, la Patte d’Oie de Gonnesse genaamd, hadden we een kleine ‘aanrijding’ met als gevolg dat ik tegen de grond ging. Resultaat: geschaafde knie en ellenboog. Hier heb ik de rest van de vakantie mee rondgelopen. Bij voornoemde ‘Patte d’Oie’ is in 2000 een Concorde brandend (op een hotel) neergestort. Via het vliegveld Le Bourget bereikten we de noordrand van Parijs. In de verte zagen we de Sacré-Coeur. Alles was nieuw voor ons. De laatste kilometers naar de camping staan me niet scherp meer voor de geest. Hoe het ook zei, we kwamen heelhuids aan in het Bois-de-Boulogne.

---

8. Halloween

Halloween ou l'Halloween (usage canadien) est une fête folklorique et païenne traditionnelle originaire des Iles Anglos-Celtes célébrée dans la soirée du 31 octobre, veille de la fête chrétienne de la Toussaint. Son nom est une contraction de l'anglais All Hallows-Even qui signifie the eve of All Saints' Day en anglais contemporain et peut se traduire comme « la veillée de la Toussaint ».

En dépit de son nom d'origine chrétienne et anglaise, la grande majorité des sources présentent Halloween comme un héritage de la fête païenne de Samain qui était célébrée au début de l'automne par les Celtes et constituait pour eux une sorte de fête du nouvel an. Halloween est ainsi connue jusqu'à nos jours sous le nom de Oíche Shamhna en gaélique. Elle est une fête très populaire en Irlande, en Écosse et au Pays de Galles où l'on trouve de nombreux témoignages historiques de son existence. Jack-o'-lantern, la lanterne emblématique d'Halloween, est elle-même issue d'une légende irlandaise.

C'est à partir du VIIIe siècle, sous le pape Grégoire III (731-741) et, au siècle suivant, sous le pape Grégoire IV (827-844), que l'église catholique introduisit la Toussaint en date du 1er novembre opérant un syncrétisme avec les fêtes de Samain.

La fête d'Halloween est introduite aux États-Unis et au Canada après l'arrivée massive d'émigrants irlandais et écossais notamment à la suite de la Grande famine en Irlande (1845-1851). Elle y gagne en popularité à partir des années 1920 et c'est sur le nouveau continent qu'apparaissent les lanternes Jack-o'-lanterns confectionnées à partir de citrouilles, d'origine locale, en remplacement des rutabagas utilisés en Europe.

Halloween est aujourd'hui célébrée principalement en Irlande, en Grande-Bretagne, aux États-Unis, au Canada, en Australie, en Nouvelle-Zélande et, dans une moindre mesure, en France. La tradition moderne la plus connue veut que les enfants se déguisent avec des costumes effrayants comme des costumes de fantômes, de sorcières, de monstres ou de vampires et aillent sonner aux portes en demandant des friandises avec la formule : Trick or treat! qui signifie « des bonbons ou un sort ! »Note 1. La soirée peut également être marquée par des feux de joie, des feux d'artifices, des jeux d'enfants, la lecture de contes horrifiques ou de poèmes d'Halloween, la diffusion de films d'horreur mais aussi la tenue de messes anticipées de la Toussaint dans sa composante strictement religieuse.

Bron afbeelding en tekst: https://fr.wikipedia.org/wiki/Halloween; geraadpleegd 29-10-2016.

---