Programma 2017-2018

Cultureel programma 2017-2018 klik hier voor foto’s

Datum

Omschrijving soirée

07-09-2017

Soirée de bienvenue – Kennismaking, informatie over cursus, groepen en culturele programma.

09-10-2017

Trois femmes – Le désir féminin

‘De Parisienne keek naar de soepele lijnen van zijn lichaam onder het dunne, linnen hemd.’

Drie Franse verhalen die over het vrouwelijk verlangen gaan, worden in het Nederlands verteld door actrice THEA RIJSEWIJK.  Zij is in 2009 Het Muzikaal VertelTheater gestart, nadat zij een aantal jaren met veel succes de monoloog Het Gebeurde had gebracht. Zij bewerkt een literaire tekst zo dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en het karakter van het verhaal behouden blijven.

De verhalen worden afgewisseld met Franse chansons, vertolkt door FLOOR STAPPERS. Ze heeft een zangopleiding aan het conservatorium gevolgd, eerst in Zwolle, later in Barcelona, waar ze in het Spaans heeft leren zingen. Franse chansons vormden een nieuwe uitdaging voor haar, en daar is ze op verbluffende wijze in geslaagd. NELLEKE HALLIE speelt haar hele leven al accordeon. Ze houdt van alle vormen van Europese muziek (van barok tot klezmer) en daar horen de Franse chansons nadrukkelijk bij. Haar accordeonspel is in staat die typische Franse sfeer op te roepen. 

23-11-2017

Joséphine, de vrouw naast Napoléon

Iedereen kent Napoléon, de fameuze veldheer die zichzelf tot keizer kroonde en jarenlang bepalend was voor de politiek en cultuur van heel West-Europa. Joséphine, de vrouw met wie hij ruim dertig jaar getrouwd was en die hij verliet omdat zij hem geen erfgenaam kon schenken, is alleen bekend als naam. Ten onrechte, want achter deze naam gaat een fascinerende, sterke, zelfstandige vrouw schuil die zich in politiek en persoonlijk woelige tijden staande wist te houden. In deze lezing wordt zij, door madame GRIETA FELIX, dan ook uit de schaduw van haar grote echtgenoot gehaald.

08-02-2017

Des demeures et des gens

Madame MARIE-THÉRÈSE ROUILLARD est notre guide dans les maisons qui ont été habitées par des gens dont nous n’avons pas oublié les noms. Les personnes dont elle présente les lieux de vie et dont elle raconte l’histoire sont: Chateaubriand, Victor Hugo, George Sand, Sarah Bernhardt, Colette, Jean Cocteau, N. de Camondo, A. Dumas, E. Rostand, etc.

16-04-2018

Soirée de clôture – Terugblik cursusjaar, bedanken docenten en een culturele activiteit.