2018 Vive La France eindfilm

 

Binnen het Festival Film by the sea is het Franse filmfestival      Vive   La   France

 

WINNAAR VAN “LE PRIX DE TV5MONDE 2018’

La Prière

Regisseur: Cédric Kahn  Land: Frankrijk  Jaar: 2018  Lengte: 107 min  Genre: Drama   Taal: Frans  Ondertiteling: Nederlands  Cast: Antonie Bajon, Hanna Schygulla, Damien Chapelle 

Het juryrapport 2018:

Le Prix pour le meilleur film français du TV5Monde.

Mesdames et Messieurs,

Je vous souhaite la bienvenue au nom du jury de Vive La France. Merci de venir nombreux au festival « Film By The Sea »
Namens de TV5MONDE jury, heet ik u allen hartelijk welkom. Verheugend om te mogen zien dat de belangstelling voor Vive la France, het Franse filmonderdeel van Film By The Sea met de Prix de TV5MONDE nog steeds groeiend is. Ik hoop dan ook dat deze trend zich door kan zetten de komende jaren.

Dit jaar waren er 7 Franstalige films om te jureren…een mooie en inspannende taak: een combinatie van film kijken en wandelingen over de Boulevard, discussies onder het genot van een ondergaande zon, terwijl de inwendige mens ook niet vergeten werd…

We hebben het werk weer met veel plezier kunnen en mogen doen door de geweldige samenwerking van TV5MONDE, het Film By The Sea team en met name Leo Hannewijks betrokkenheid, die al 20 jaar een prachtig festival heeft mogen organiseren waarin ook de Franse film deel van uit mocht maken.
Een van de eerste festivals werd gekenmerkt door het uitdelen van cactussen om een prikkelend gebeuren te vertolken…dat hebben we tot heden toe zeker geweten. Zeven keer prachtige verfilmde verhalen zien is prikkelend voor het menselijk brein.

In de trailer van TV5MONDE staat: Il y a un temps pour le cinéma”.  Deze week hebben we dit dan ook mogen ervaren

Deze zeven films lagen dan ook dicht bij elkaar dit jaar. Films  die ons raakten, een lach (of een traan) op onze gezichten toverden of zeer verassend waren…met verhalen over de veerkracht van de mens….

Hoewel de jury beseft dat slechts één film als winnaar van de Prix de TV5MONDE gekozen kan worden,  willen we toch graag even stilstaan bij alle films:

De openingsfilm Le semeur werd gekenmerkt door de kracht van het individu, van de groep met een aaneenschakeling van prachtige beelden in warme elementen.

In première année werden we meegezogen in de stressvolle studententijd, waarbij we getroffen werden door de keuzes die gemaakt moesten worden.

En guerre is een film over het vakbondsleven voor het behoud van banen; waar harde acties en discussies gevoerd werden in een snel draaiend tempo

Nos batailles liet ons de machteloosheid van een vader zien om zich het ouderschap goed eigen te kunnen maken en na een therapeutisch gesprek met zijn kinderen zich herneemt.

In un peuple et son roi werden twee verhaallijnen naast elkaar verteld over de revolutie van 1789 met prachtige discussies vanuit de Assemblee.
Getroffen werden we door de sombere, maar geweldig mooie verfilming van

 Un Ange, een mix van schoonheid en angst, met prachtige ondersteunende muziek en weinig dialoog.

Tenslotte La Prière

Een 22 jarige aan heroïne verslaafde in zichzelf gekeerde junk besluit om af te kicken in een geïsoleerde gemeenschap.

In de beginshot zien we een terneer geslagen Thomas naar deze gemeenschap van ex verslaafden gaan. Deze gesloten gemeenschap gaat de drugsverslaving te lijf met gebed, discipline, vriendschap en fysieke arbeid.

Kenmerkend zijn de bergen die vaak in beeld komen alsof de regisseur wil zeggen dat er bergen verzet moeten worden voordat het einddoel gehaald wordt.

Het leven van Thomas is in het begin hard en rauw, zeker als we zijn afkickverschijnselen te zien krijgen.

Thomas wil eerst niets hebben van de strenge regels en ontduikt dit….maar geleidelijk vindt hij in deze gemeenschap solidariteit – vriendschap en zelfs een vaderfiguur.

La Prière toont de moeilijkheden die op het pad van Thomas overwonnen moeten worden voordat hij fysiek en mentaal sterk genoeg is om zijn verslaving te overwinnen. Langzamerhand vindt hij in deze gemeenschap zaken die waardevol voor hem zijn.

Tijdens een bergwandeling verdwaalt hij en wordt op zichzelf terug geworpen. Hier moet hij de juiste weg uit de mist kiezen.

Deze ervaring is een openbaring voor Thomas en duwt hem dan ook een nieuwe richting in van liefde voor het geloof en de aardse liefde….een weg naar de toekomst.

De regisseur Cedric Kahn laat ons dan ook de weg van dood naar leven volgen, maar laat in het midden wat het geworden is.

De spelers uit deze film zijn beginnende acteurs, waardoor je de frisheid van acteren voelt en maakt het geheel bijzonder authentiek. Het einde van de film laat de regisseur dan ook open…Thomas gaat de weg verder naar het leven..

Mesdames et Messieurs,

Le Prix de TV5Monde -  destiné à récompenser le meilleur film français présenté dans le cadre du 20e Festival International du film Film By The Sea – dans la sélection VIVE LA France -  a été décerné au film La Priere van Cedric Kahn

Willem Millenaar President du jury

Trailer van de film: https://www.youtube.com/watch?v=Y9BjEDjYjag

--------------------

Hierbij heeft de voorzitter van de Franse jury – dhr. Millenaar (rechts) - de gedeputeerde van de Provincie Zeeland (oa belast met cultuur) dhr. de Reu (links)het beeldje in ontvangst laten nemen (namens de regisseur).

Het beeldje zal de gedeputeerde aan Cedric Kahn in Parijs overhandigen.

 

De Franse film juryleden waren:

Dhr. W.J. Millenaarvoorzitter

Mw. A. Stroo 

Dhr. C.E. Mourot

 

Wilt u ook het festival sponsoren?  U kunt storten op rekeningnummer :

NL26 ABNA 0518 1842 77 t..n.v. Alliance Française – Coeur de Zélande – o.v.v. ‘Franse filmprijs 2018

 

 

Verbeter uw Frans

nu beter frans

Dagelijks verschijnen  multiple-choicevragen over de Franse grammatica en orthographie. U kunt uw score dagelijks vergelijken met andere deelnemers. U steekt er veel van op. Pas op: het is verslavend!

Waarom Frans ?

waarom_frans_frankrijk_franse_vlag_172_172

Heeft het nog zin om Frans te leren nu Engels zo belangrijk is ?  We geven 17 redenen om deze vraag met  JA  te beantwoorden. Waarom Frans?  ▸ ▸

Concours Visions
d’Europe 2020
Concours Visions d’Europe 2020 op 25 maart.
Calendrier is nu beschikbaar.