Reis naar Parijs 2010

 
De organisatoren van de reis naar Parijs, Willy Smit en Linda Eggen, kunnen wederom tevreden terugkijken op een zeer geslaagd weekend.
 
Vrijdag 24 september om 06.00 uur vertrok de bus vanuit Den Helder langs de Stolpen richting Oosterhout waar nog een aantal deelnemers werden opgepikt en tijd was voor een koffiepauze. De reis verliep zeer voorspoedig. Onze buschauffeur, Theo, reed pittig doch zeer veilig naar Parijs. Na enkele tussenstops arriveerden we om 15.15 uur in hotel Apogia.
 
Nadat een ieder zich had opgefrist vertrokken we naar de “Navette Fluviale” (de busboot). Deze busboot bracht ons over de Seine naar “Gare d’Austerlitz”. Onderweg was er veel te zien, waaronder de “Bibliothèque Nationale de France”. Vier grote torens die elk een opengeslagen boek uitbeelden. Elke toren heeft zijn eigen naam, genoemd naar het deel van de collectie dat erin is opgeslagen, nl, Tour des temps (Toren van de tijd), Tour des lois (Toren van de wetten), Tour des nombres (Toren van de getallen) en Tour des lettres (Toren van de letters). De bibliotheek behoort tot de belangrijkste bibliotheken van de wereld. De verzameling omvat meer dan 13 miljoen boekbanden en 350.000 kranten- en tijdschrifttitels. Daarnaast beheert de bibliotheek zo’n twintig miljoen documenten in verschillende bijzondere collecties, waaronder een beroemde verzameling oude handschriften. Een belangrijke publieksfunctie van de bibliotheek is de digitale bibliotheek Gallica, die honderdduizenden documenten via internet toegankelijk maakt.
 
Bij “Gare d’Austerlitz” start onze stadswandeling. We liepen richting “Jardin des Plantes” (Botanische tuinen). De oorspronkelijke tuin werd in het begin van de 17e eeuw aangelegd als een kruidentuin ter lering van de studenten van de universiteit. Nu is het een van de mooiste parken van Parijs, met o.a. het “Musée National d´Histoire Naturelle”. De tuin stond nog prachtig in bloei en wordt door vele mensen bezocht.
Van hieruit gingen we richting “ Mosquée de Paris”, deze werd in de jaren twintig gebouwd door drie Franse architecten en ambachtslieden uit de Maghreb in een mooie Marokkaanse stijl. Aan de overkant bevindt zich een Marokkaans restaurant en een theesalon.
 
We brachten een bezoek aan de “Romeinse arena’s (Arènes de Lutèce)”. De arena’s zijn in 1869 bij de aanleg van de rue Monge herontdekt, nadat ze zo’n twaalf eeuwen grotendeels vergeten waren. Wil vertelt onderweg veel over de geschiedenis. Vervolgens gaan we  richting “Place de la Contrescarpe”, één van de leukste pleintjes van Parijs, waar we neerstrijken op een terrasje voor een drankje.
Van hieruit vervolgden we de wandeling en bezochten onder meer het “Lycée Henri IV”, de “Eglise St-Etienne-du-Mont”, een juweel van religieuze renaissance-architectuur in de flamboyant-gotische stijl. Met de bouw van de kerk werd begonnen onder Karel VIII in 1492, ze werd voltooid onder Lodewijk XIII in 1626.
 
Daarna gingen we via de “Place Ste-Geneviève” naar de voorkant van het “Panthéon”. Op het timpaan staat “Aux Grands Hommes la Patrie Reconnaissante” (voor zijn helden, een dankbare natie). Lodewijk XV, zwaar ziek, had de plechtige gelofte afgelegd dat hij, mocht hij herstellen, een grandioze nieuwe kerk zou laten bouwen ter vervanging van de vervallen “Eglise Ste-Geneviève”. Het werk begon in 1755 maar de architect Soufflot stierf voordat hij de bouw kon beëindigen. Zijn assistent Rondelet kreeg het gebouw net klaar voor de Revolutie in 1789. De Assemblée Constituante besloot de nieuwe kerk te veranderen in een “Panthéon” voor helden – les Grands Hommes – van het land. De crypte bevat tombes van o.a. Soufflot , Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Victor Hugo, Emile Zola en de verzetsstrijder Jean Moulin.
 
Inmiddels begon het te schemeren. Het werd tijd om een restaurantje te zoeken in de buurt van “Boulevard Saint Michel”. Keuze genoeg en voor ieder wat wils. Een ieder heeft dan ook zijn eigen leuke belevenissen en herinneringen.
Terug naar het hotel en na een afzakkertje lekker slapen.
 
 
Zaterdag 25 september
De bus brengt ons naar “Village de Bercy”.
Weinig wijken in Parijs zijn de laatste 30 jaar zo ingrijpend veranderd als Bercy. Deze wijk stond bekend als de wijnkelder van de wereld. De Seine-oevers van deze wijk lagen buiten de stadsmuren. De accijns was een stuk lager en in de loop der tijd ontstond daardoor een levendig wijnhandelsgebied. De wijn werd in vaten aangevoerd over de rivier, hier gebotteld en per paard en wagen (later per trein) verder getransporteerd totdat door modern transport en nieuwe opslagmethoden de handel zich verplaatste en de wijk in verval raakte. We bezochten het “Musée des Arts Forains”. Dit museum is gevestigd in een complex van gerestaureerde wijnpakhuizen en bevat één van de grootste particuliere collecties van kermisattracties ter wereld. http://www.pavillons-de-bercy.com/ 
 
Door een gids werd de geschiedenis tot leven gebracht. De draaimolens mochten worden gebruikt en een ieder kreeg kinderlijke trekjes. Een bijzondere attractie was een fietscarrousel uit 1890. Hiervan zijn er wereldwijd drie bewaard gebleven.
Door zelf op de pedalen te trappen werd een enorme snelheid bereikt waarbij veel lucht werd verplaatst. Dit carrousel liet heel duidelijk zien dat met samenwerken een enorme kracht kan worden ontwikkeld.
 
Na het bezoek aan het museum bracht de bus ons naar “Place de la Concorde” in het centrum van Parijs. Vanaf hier ging een ieder zijn eigen weg. Menigeen bezocht o.a. het “Petit Palais”, “Tour Eiffel”, “Sacré Coeur”, “Notre Dame”.
 
Na het eten verzamelden we ons rond 21.30 uur op “Quai de la Tournelle” waar de bus ons opwachtte. Theo, onze buschauffeur was bereid met ons een lichttour te maken door Parijs. Chapeau voor zijn rijstijl in druk Parijs!
Er werd bij de “Tour Eiffel” gestopt voor het maken van foto’s.
Daarna werden we afgezet bij het hotel en na een afzakkertje in de bar ging ieder moe maar zeer tevreden naar bed.
 
 
Zondag 26 september
Na het ontbijt en uitchecken gingen we met de bus richting “Rueil-Malmaison”, 15 km ten westen van Parijs, voor een bezoek aan “Château de Malmaison”. Dit kasteel werd in 1799 gekocht door Joséphine de Beauharnais, de vrouw van Napoléon I. Nadat het huwelijk was ontbonden behield Joséphine het kasteel. Ze stak aanzienlijke sommen geld in de verfraaiing van het huis en de omringende tuinen. Het kasteel is nu een museum, gewijd aan de Napoleontische geschiedenis en memorabilia uit het keizerrijk.
 
Na dit bezoek gingen we wandelend richting “Rueil-Malmaison” voor koffie en lunch.
Daarna werd de bus opgezocht en rond 14.00 uur werd de terugreis naar Nederland gestart.
Na enkele tussenstops en afzetten van reisgenoten in Oosterhout en de Stolpen kwamen we om 22.30 uur vermoeid maar zeer voldaan aan in Den Helder.
 
Wil en Linda hebben zichzelf weer overtroffen met het organiseren van deze reis.
Ongetwijfeld zal iedereen terugkijken op een bijzonder weekend met mooie bezienswaardigheden, veel wetenswaardigheden, een prettige sfeer en veel humor.
Wil en Linda enorm bedankt voor alle inzet, energie en organisatie.
 
Een foto-impressie kunt u vinden:  
 
Aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan de inhoud van de website hartelijk dank!
Helaas is het niet mogelijk om alle ontvangen foto’s te plaatsen, de geplaatste foto’s geven een indruk van deze reis.
 
Verslag: Nancy Jager – Mullens 
Bronnen: internet