Reis naar Parijs 2012

 

Vrijdag 28 september om 06.00 uur vertrok de bus vanuit Den Helder richting Parijs. Helaas moesten op het laatste moment enkele deelnemers de reis annuleren door gezondheidsproblemen.
Onze buschauffeur Mario maakte een korte tussenstop in de Stolpen en Oosterhout om nog enkele deelnemers op te pikken.  
Mario reed pittig door en zonder al te veel vertraging kwamen we aan in Oosterhout – Zuid voor een sanitaire stop en het nuttigen van een kopje koffie.

Na een lunchstop in Frankrijk arriveerden we rond half vier bij hotel “Ibis Paris”, een hotel met 688 kamers. De bus werd gestald in de parkeergarage onder het hotel en nadat iedereen was ingecheckt en opgefrist gingen we monter en verwachtingsvol op pad. We namen  de métro naar “Place Blanche”, het beginpunt voor een wandeling door Montmartre en omgeving, die door Linda en Laetitia was voorbereid.

De weergoden waren ons zeer goed gezind. De jassen konden uit en tijdens de wandeling was het onder het genot van een drankje aangenaam pauzeren op terrasjes.

 

Een stukje geschiedenis:

Tot in de 19e eeuw was Montmartre een boerendorp gebouwd tegen een heuvel, La Butte, gelegen buiten Parijs. Rond 1860 werd het onder Napoleon III geannexeerd bij Parijs. In die periode ontstonden de cabarets en daaromheen verzamelden zich bekende kunstenaars zoals Satie, Henri de Toulouse-Lautrec, Suzanne Valadon, Van Gogh, Picasso, Degas en Renoir.

Een ander hoogtepunt uit het begin van deze eeuw is de Basilique Sacré-Coeur. Bovenaan de trappen van deze kerk heb je een prachtig uitzicht op Parijs. In de jaren dertig was Montmartre niet langer meer het culturele centrum van Parijs. De kunstenaars en schrijvers als Miller, Stravinsky, Hemingway, Giacometti en vele anderen prefereerden Montparnasse. Ze verzamelden zich daar in cafés als La Coupole, Lipp en Cafe de Flore. Montmartre werd enige tijd vergeten, maar is sinds de jaren zeventig weer een toeristische trekpleister.

De Rue Lepic was ooit de toegangsweg naar de groeves boven op la Butte. Op Rue Lepic nr. 54 woonde van 1886 tot 1888 Vincent van Gogh samen met zijn broer Theo.

 

Wijngaard Clos Montmartre

Vroeger, voordat Montmartre was ingelijfd door Parijs, waren er een aantal wijngaarden op La Butte. De Clos Montmartre heeft een opbrengst van 300 tot 400 flessen per jaar. In oktober worden hier echte wijnfeesten gehouden en de flessen worden onder grote belangstelling geveild door de burgemeester van Montmartre. In het begin werden de deksels van de kistjes voorzien van een schilderij, uiteraard opgebracht door een Montmartriaans kunstenaar. De opbrengst in geld is groot, de wijn wordt misschien wel veel te duur betaald, maar gaat naar een goed doel.

 

Sacré Coeur

Het was Saint Denis, die de plek bepaalde waar nu de Sacré Coeur staat. In het jaar 250 komt Dionysius vanuit Gallië, met zeven metgezellen, het evangelie prediken onder de Romeinen. De legende vertelt dat hij in het jaar 280 samen met twee metgezellen, op weg naar de top van de 130 meter hoge berg, wordt doodgemarteld en onthoofd. Maar, hij raapt zijn hoofd op, wandelde naar de top van de heuvel en vervolgde zijn weg naar een plek even buiten Parijs. Een wandeling van maar liefst 6 km en dat zonder hoofd! Hij zal later worden begraven op de plek waar hij uiteindelijk stierf, in de naar hem genoemde kerk “Saint – Denis”. Boven op de berg verrees de Sacré Coeur, ook wel spottend de “zoete suikerbol” genoemd. Een Byzantijns bouwwerk, gemaakt van de witte kalkgrond, die hem op verre afstand herkenbaar maakt. De kerk is een gedenkteken aan de nederlaag tegen de Pruisen, in 1870-1871 en de daarop volgende Commune, die een waar bloedbad aanrichtte in Parijs. De mensen “bekeerden” en wilden hun gelovigheid laten zien door een Godshuis te bouwen. Maar er was geen geld. Met speciale acties en inzamelingen, werden de 40 miljoen Franse Francs bij elkaar gesprokkeld. Een opmerkelijk feit is dat het grootste deel bij de dames van “lichte zeden” vandaan kwam, die in deze buurt, o.a. op Place Pigalle, hun werkterrein hadden en nog steeds hebben.

Brede trappen leiden naar boven, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de stad met zijn monumenten.

In de vierkante, 84 meter hoge klokkentoren aan de achterkant van de kerk hangt de “Savoyarde”. Een klok met een gewicht van 19 ton(!) en daarmee één der grootste ter wereld. Helaas zullen we hem nooit horen luiden, want dan zou de fundering van de kerk het begeven.

 

Place du Tertre

Dit pleintje is gelegen in het hart van Montmartre. Het plein is omringd door schitterende bomen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Het plein is zeer geliefd bij toeristen. Schilders uit alle windstreken proberen hier hun schilderijen aan toeristen te slijten. Op het plein vind je vele cafeetjes en restaurants waar tegen forse prijzen consumpties worden aangeboden.  

Hierna ging een ieder zijn eigen weg om de stad verder te verkennen en een gezellig eethuisje op te zoeken.

 

Zaterdag 29 september bracht de bus ons naar Musée Jacquemart-André aan de boulevard Haussmann 158. Hier bevindt zich het voormalig stadspaleis van het echtpaar Jacquemart-André.

Dit imposante huis uit de 19e eeuw is verrassend dankzij een unieke combinatie van architectuur, inrichting en kunstcollecties. Men vindt hier o.a. Franse en Nederlandse schilderijen, waaronder het werk ‘Emmausgangers’ van Rembrandt en werken uit de Italiaanse renaissance, waaronder een zeldzame plafondschildering. Onze gidsen wisten met veel passie de geschiedenis van dit unieke museum te vertellen.
Voor meer informatie klik hier

Hierna kreeg ieder de gelegenheid zijn eigen weg te gaan.

Enkele leuke wetenswaardigheden die men is tegengekomen:

 

Le Pont des Arts van Paris. Als er zoveel liefde in de wereld is dan moet het wel goed komen. Elk slotje dat aan de reling van deze brug is bevestigd, betekent “Amour”, elk sleuteltje van deze verliefde harten ligt in de Seine.
Voor meer informatie klik hier

 

Rimbaud in Parijs
Op een muur aan de Place Saint Sulpice is na jaren van voorbereiding het 100 regels tellende gedicht “Le bateau Ivre” van Arthur Rimbaud aangebracht door Jan Willem Bruins.
Voor meer informatie klik hier

 

Café Procope aan de Rue de l’Ancienne Comédie stamt uit 1686. Het wordt beschouwd als het oudste café van Parijs. Volgens de verhalen hebben hier intellectuelen als Benjamin Franklin, John Paul Jones en Thomas Jefferson hun koffie gedronken. Of, in het geval van de schrijver Voltaire, een thee. In het café herinneren nog diverse onderdelen aan die “goede ouwe tijd”. 
Voor meer informatie klik hier

 

Saint-Germain-des-Prés is één van de oudste kerken van Parijs. Het oudste gedeelte is uit de periode 990-1021. Er is één van de drie originele torens bewaard gebleven. Saint-Germain-des-Prés heeft één van de oudste klokkentorens van Frankrijk.
Voor meer informatie klik hier

 

Saint-Sulpice is een enorme imponerende kerk, die gebouwd is in de periode 1646-1745. De afmetingen van deze kerk zijn: lengte 115 meter, breedte 57 meter, hoogte binnen 34 meter en de hoogte van de torens is 73 meter.
Voor meer informatie klik hier

Om 21.30 wachtte de bus ons op bij “Place Saint Michel” om ons terug te brengen naar het hotel. Mario heeft ons verrast met een mooie stadstour, waarvan een ieder heeft genoten.

 

Zondag 30 september om 09.00 uur verzamelden we ons bij de bus en gingen we richting Compiègne, 65 km ten noorden van Parijs, voor een bezoek aan “Château de Compiègne”.

Compiègne is een gezellige en levendige stad. Zelfs de Franse koningen verbleven hier graag. Het Château werd ontworpen als zomerverblijf voor Lodewijk XV waarna het werd voltooid door Lodewijk XVI. Na een restauratie door Napoleon werd het een favoriet verblijf voor Napoleon III en zijn vrouw Eugénie.  De inrichting van het kasteel valt op door luxe en klasse, mooie wandtapijten en prachtige bibliotheek.

In de Eerste Wereldoorlog was hier het Franse hoofdkwartier een tijd gevestigd.
De voorkant is indrukwekkend. Het paleis is te bezichtigen en biedt naast een interessant museum een aantal keizerlijke appartementen die ingericht zijn met originele meubels en een schitterende balzaal met fraaie glaskronen en decoraties die de overwinningen van Napoleon weergeven.

Het plein voor het kasteel is sinds 1977 de startlocatie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

Voor meer informatie klik hier

Rond 13.00 uur begonnen we aan de terugreis naar Nederland. Na een stop in België waren we tegen 19.00 uur weer in Oosterhout-Zuid, Hier verliet de eerste deelnemer ons. De bus reed door naar Meerkerk alwaar we een maaltijd hebben genuttigd.

Voor Linda was deze reis de laatste die ze in de vele jaren heeft georganiseerd.

Jan van Hoepen bedankte Linda, namens de deelnemers van nu en die van de afgelopen jaren, voor haar enorme inzet, accuratesse en enthousiasme. Het lukte haar jaar na jaar om boeiende, leerzame en gezellige reizen te organiseren.

Jan noemde haar de “moeder Theresa van de Alliance Française Den Helder”.

Na nog een tussenstop in de Stolpen om een aantal deelnemers af te zetten, kwamen we om 21.30 uur, vermoeid maar voldaan, in Den Helder aan.

Namens alle deelnemers willen we Linda en Laetitia bedanken voor hun inzet en organisatie van deze reis. We kijken alweer uit naar volgend jaar en zijn zeer benieuwd waar we naar toe gaan.  

Ook willen we een ieder bedanken voor de foto’s die we hebben ontvangen voor de website. Helaas kunnen we niet alle foto’s plaatsen, maar de geplaatste foto’s geven een indruk van deze drie dagen.

Voor foto’s klik hier

Verslag: Nancy Jager – Mullens

Bronnen: internet