Reis naar Reims en Brussel 2009

 
De organisatoren van de reis naar Reims en Brussel, Willy Smit en Linda Eggen, kunnen zeer tevreden terugkijken op een zeer geslaagd en gezellig weekend.
 
 
Vrijdag 25 september om 06.30 uur vertrok de bus richting Oosterhout om daar nog een aantal deelnemers op te pikken. De reis verliep voorspoedig mede dankzij de prettige aanwezigheid van onze chauffeur Ben. Na enkele tussenstops arriveerden we om 15.30 uur in het hotel.
Nadat een ieder zich had opgefrist vertrok de groep voor een wandeltocht door het stadscentrum. Een stralende zon in een blauwe hemel en een temperatuur van 24ºC deed alle vermoeienissen snel vergeten. Na de wandeling stond een bezoek aan de “Cathédrale Notre-Dame de Reims” op het programma.
 
Cathédrale Notre-Dame de Reims

Sinds 401 heeft er een kerk gestaan op de plaats van de Cathédrale Notre-Dame. Nadat een brand in 1210 zijn voorganger verwoestte, is aan de bouw van de huidige constructie begonnen. De bouw heeft door onderbrekingen tot de 15e eeuw geduurd.
De kathedraal is bijzonder rijkelijk versierd en groot van formaat. ook de hoogte van het schip, maar liefst 38 meter, imponeert.
De Franse koningen werden er gekroond. Dit is te danken aan de doop van de eerste Christelijk koning der Franken op deze plaats.
Zowel de sculptuur als de architectuur worden beschouwd als een hoogtepunt in de Franse hoge gotiek. Het exterieur is voorzien van meer dan 2300 beelden. De befaamde koningsgalerij bevat 56 beelden van Franse koningen die 4½ meter hoog zijn. In het midden is de doop van Clovis uitgebeeld.
Opmerkelijk is het aantal engelen. De Glimlachende Engel is de bekendste. Het beeld bevindt zich boven het noordelijke portaal. Zijn vleugels zijn uitgevouwen terwijl de houding bijzonder gracieus is.De meeste beelden worden gedateerd tussen 1252 en 1275. Opmerkelijk is dat ook de binnenkant van de façade rijkelijk is versierd met beeldhouwwerk. De ruimte is gevuld met licht dankzij de grote hoeveelheid glas in de bovenmuren.
Veel van het oorspronkelijke gebrandschilderde glas is vernietigd tijdens de revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Het grote roosvenster uit de 13e eeuw bleef gelukkig behouden. Het verhaal van de heilige maagd is er op uitgebeeld. Ze is omgeven door apostelen en musicerende engelen.
De kathedraal heeft ook enkele schitterende ramen daterend uit de 20e eeuw. ze zijn ontworpen door Marc Chagall en bevinden zich in de centrale straalkapel.

Na deze prachtige bezichtiging splitste de groep zich in kleine groepjes en een ieder ging op eigen wijze het centrum, de barretjes en restaurantjes verkennen.

 
 
Zaterdag 26 september werd men in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan verschillende excursies. In de ochtend werd “Palais du Tau” bezocht.
 
Palais du Tau
De verbouwing in gotische stijl begon in de tweede helft van de jaren zestig van de twaalfde eeuw. De onderste verdiepingen geven een beeld van hoe de gevel er toen uitzag. De delen daarboven zijn van latere datum. Enkele kleinere verbouwingen vonden plaats in de zestiende en de zeventiende eeuw. De kerk is grotendeels herbouwd na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog.
Het paleis van de aartsbisschop bevindt zich naast de kathedraal. De naam van het paleis heeft het te danken aan de T-vormige plattegrond (tau is Grieks voor T). Al in 1138 stond er op deze plaats een aartsbisschoppelijk paleis. Het paleis huisvest tegenwoordig een museum. Er zijn kerkschatten (onder meer reliekschrijnen en reliekhouders), beeldhouwwerken en tapijten uit de kathedraal in onder gebracht. Ook de kroningsinsignes zijn er tentoongesteld.
In 1690 is het gebouw ingrijpend veranderd door Mansart en Robert de Cotte. Beide architecten waren in dienst van de Franse koningen. Enkele delen uit het oudere paleis bleven bewaard, zoals de gotische kapel die tussen 1215 en 1235 is gebouwd. Boven het portaal is de aanbidding der wijzen uitgebeeld. De 15e eeuwse Salle du Tau, de banketzaal, behoort tot de interessantste zalen. Het bezit een mooi kniebooggewelf. Aan de wand hangen 15e eeuwse tapijten uit Arras. De geschiedenis van Clovis is op deze tapijten uitgebeeld. De toekomstige koning bracht hier de nacht voor de kroning door. Na de kroning vond er een groot banket plaats.

Bijzonder detail is dat we in de hoge kapel op de plek hebben gestaan waar in 1796 het huwelijk werd voltrokken tussen Napoléon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais.
Na het bezoek aan Palais du Tau kon het Musée des Beaux Arts worden bezocht. Ook dit was de moeite waard.
De lunch werd gebruikt op zonovergoten terrassen en daarna bracht de bus ons naar de “Basilique Saint-Remi”.

 

Basilique Saint-Remi
De Basilique Saint-Remi is zowel de oudste kerk van Reims als de grootste Romaanse kerk in Noord-Frankrijk. De eerste kerk die zich op deze plaats bevond is in 852 gewijd. Deze Karolingische kerk werd gebouwd ter ere van de heilige Remigius (= Saint Remi) onder aartsbisschop Hincmar. De kerk was verbonden met het Franse koningsschap doordat het zich bevindt boven het graf van de Heilige Remigius en omdat de Heilige olie er werd bewaard. Het verhaal ging dat deze olie door engelen was gebracht voor de zalving van de Franse koningen. 
De Romaanse nieuwbouw kwam vanaf 1005 tot stand. Met enkele wijzigingen werd de kerk na 1034 voltooid. Het karakter van de Romaanse kerk is veranderd door latere toevoegingen. 

De deelnemers kwamen tijd en ogen tekort om al dit moois te aanschouwen. Na een korte wandeling werd een bezoek gebracht aan “Maison de Champagne Pommery” voor een rondleiding en een dégustation.


Maison de Champagne Pommery

Het bedrijf ligt aan de zuidoostelijke rand van Reims, in een groot parkdomein met ware kasteelallures. 
In de grote hal staat een enorm wijnvat met houtsnijwerk van huiskunstenaar Gustave Navelait. 

We werden verwelkomd door onze gidsen, die ons 162 treden lieten afdalen om een kijkje te kunnen nemen in de beroemde caves.
Ons werd verteld dat madame Jeanne-Alexandrine-Louise Pommery, na het overlijden van haar echtgenoot, de leiding van het domein overnam. Zij startte met de aanleg van de krijtkelders.
De kelders en gangen, met een totale lengte van 18 km, bevatten zo´n 112 “crayères” . Dit zijn kegelvormig kokers die uit krijtrotsen zijn uitgehouwen, en in verbinding staan met de buitenlucht.
In de kelders van Pommery zijn ongeveer 25 miljoen flessen champagne opgeslagen.  De oudste flessen dateren uit 1904.
Wereldwijd worden er jaarlijks 4½ miljoen flessen verkocht.

Nadat de 162 treden naar boven waren beklommen mochten we genieten van een glas prachtige “Pommery champagne”.
Na een welbestede middag en een voldaan gevoel bracht de bus ons naar het hotel, waar een ieder, na het opfrissen, een leuk terras opzocht voor een aperitief en/of een diner.

 

 

Zondagmorgen 27 september vertrokken we om 08.30 uur uit Reims richting Brussel.

Na aankomst kon ieder op eigen gelegenheid het centrum van Brussel verkennen.
In de middag stond een Art Nouveau wandeling o.l.v. een gids op het programma.
De architect Victor Horta stond centraal. Tijdens een 1½ uur durende wandeling door de Art Nouveau wijk van Brussel hebben we vele, door hem ontworpen, huizen kunnen aanschouwen.
Het eindpunt was het Horta Museum waar de bus ons wachtte voor het vertrek naar Nederland.
Na een voorspoedige, muzikale terugreis arriveerden we om 21.45 uur in Den Helder.
Moe, maar zeer voldaan werd afscheid genomen van een prachtig weekend Reims / Brussel.

Hulde voor de organisatoren Willy Smit en Linda Eggen die er ieder jaar weer in slagen om met hun enthousiasme, vrolijkheid, tact, kennis en ongebreidelde energie een onvergetelijk weekend te organiseren waar iedereen met plezier op terugkijkt.

 

We kijken uit naar volgend jaar waarin Parijs op het programma staat.

Een foto-impressie kunt u vinden: zie foto’s

Met dank aan Aad Roos, Karin Cruijff en Frits Jager voor het beschikbaar stellen van de foto’s. 

Verslag: Nancy Jager – Mullens

Bronnen: internet