Ons docententeam

Mogen wij ons even voorstellen?

 

*aangegeven cursussen bij voldoende aanmeldingen

 

Melanie Chanmane                                         – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

   

 Melanie is afgestudeerd in de filosofie en de letteren.  Na een carrière van 30 jaar als docente Frans is ze net gepensioneerd.Ze is  afkomstig uit Madagascar, echtgenote van dominee Dewandeler die werkzaam is bij de Eglises Wallonnes in Nederland.

 

Fietje Hoyer                                                       –  cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

FietjeIk ben Fietje Hoyer en ik ben sinds 1992 docent bij de Alliance Française Dordrecht.

Ik word ingezet op de niveaus A1 t/m B2, van beginners tot gevorderden en geef zowel reguliere als conversatielessen. Als bevoegd examinator/corrector ben ik betrokken bij de door het Franse ministerie erkende Delfexamens, die een paar keer per jaar in Nederland worden afgenomen, voornamelijk onder middelbare scholieren.

Verder ben ik werkzaam als auteur bij de ontwikkeling van Frans lesmateriaal voor vmbo, havo en vwo.

Thérèse Joosen                                                        – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

Hallo, ik ben Thérèse Joosen. Ik geef al weer heel wat jaren les bij de Alliance. Precies weet ik het niet meer, maar het loopt tegen de 20. Ik ben Frans in deeltijd gaan studeren toen mijn jongste dochter naar de kleuterschool ging en in mijn laatste studiejaar ben ik gevraagd les te gaan geven in Rotterdam. Dat ben ik blijven doen, weliswaar op verschillende scholen, tot mijn pensioen nu twee jaar geleden. Maar mijn lessen bij de Alliance kan ik niet missen. Die geven zoveel voldoening en zolang de cursisten of de Alliance française mij nog niet beu zijn blijf ik.

Mirjam van der Schoor                                            – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

Mirjam

Mijn naam is Mirjam van der Schoor. Ik ben getrouwd met een lieve man en heb twee geweldige zoons van in de twintig. Gelijk na mijn studie Frans in Leiden ben ik bij de A.F. gaan werken en dat is nu al weer 29 jaar! Ik houd veel van het lesgeven aan volwassenen, of dat nu bij de A.F. is of in een buurthuis, dat maakt mij niet uit. Het delen van taal –en levenskennis is heel rijk bij volwassenen en ik leer telkens weer van een les. Het lesgeven is ook een sociaal gebeuren en ik vind het belangrijk dat mensen zich prettig voelen in de groep en dat het niet alleen maar een lesje Frans is.

Ik geef de laatste jaren les op niveau B1+. Ik werk met Franstalige methodes die niet altijd makkelijk zijn, maar waar de uitdaging is om het “begrijpelijk” te maken. Graag zing ik met de groep en zo hebben we al aardig wat Franse chansons, oude en nieuwe, gezongen. Dit jaar gaan we met een nieuw boek van start: Le Nouvel éditio B1. Een Franstalig boek met leuke, gevarieerde onderwerpen, waarbij het spreken en het schrijven goed in evenwicht is, met een grammatica-uitleg en een vocabulairelijst  die duidelijk en overzichtelijk zijn. Ook is er een DVD bij met stukjes van Franse films, iets dat het luisteren, het spreken en de kennis van de Franse cultuur en taal op een aangename manier bevordert. Verder ben ik een fan van de auteur/filosoof Eric-Emmanuel Schmitt en ik geef de laatste drie jaar een zomercursus Tricolore van 7 lessen waarbij ik drie onderdelen in de les behandel: de actualiteiten van Frankrijk , de praktische grammatica en literatuur: het lezen van een novelle van bovengenoemde auteur uit de Cycle de L’Invisible waarin we meegenomen worden in bijzondere verhalen die ons tot denken zetten.

Patricia Stekelenburg                                          – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

patricia     

Bonjour.

Ik ben Patricia Stekelenburg. Ik ben in Madagaskar geboren maar opgegroeid in Frankrijk, daarom horen jullie nog steeds mijn Franse accent.
Sinds 1991 woon ik in Nederland, waar ik dit mooie land, de taal en de gezellige mensen heb leren kennen.

Enkele jaren geleden ben ik bij de AF Dordrecht begonnen met Franse les te geven aan kinderen. Dit jaar zien jullie mij bij de groep A1-3.

Mijn motto is ” Door het leren van een andere taal, omarm je tevens een andere cultuur “

Bienvenue en France!!

Françoise van Wijngaarden                              – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

Ruim 25 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van Franse les aan volwassenen, van beginners tot gevorderden. De cursussen die ik heb gegeven zijn heel gevarieerd. Ik begon in de jaren tachtig met conversatie lessen a.d.h.v. artikelen over actuele en algemene onderwerpen, nu is het internet als rijke ondersteuning ook bij gekomen. Later, na het behalen van mijn bevoegdheid Frans eind jaren tachtig heb ik ook reguliere cursussen Frans gegeven, Frans op het werk, Frans op vakantie. Daarbij gebruik ik altijd een methode die toegespitst is op volwassenen .  

Wat mijzelf betreft, ik ben getrouwd, ik heb twee kinderen en inmiddels drie kleinkinderen. Ik woon al dertig jaar in Papendrecht. Oorspronkelijk kom ik uit België, ik ben in Bruxelles geboren en in Wallonië opgegroeid. Mijn moedertaal is Frans, ik ben wat men noemt een “native speaker”.

Wendalien Tettero                                          – cursussen in 2019-2020:  n.t.b.

Bonjour, je m’appelle Wendalien. 

Pas sinds  twee  jaar ben ik verbonden aan de Alliance Française in Dordrecht. 

Wat is er leuker dan na 30 jaar in Frankrijk gewerkt en gewoond te hebben, m’n kennis van de taal maar vooral ook van de cultuur met anderen te delen? 

In Frankrijk was ik, naast m’n werk als ‘assistante commerciale’ voor een groot bedrijf, ook verbonden aan een Rechtbank als tolk/vertaler. In m’n vrije tijd gaf ik Franse les aan Nederlandse en Engelse mensen die daar woonden. Gelukkig hield ik genoeg tijd over om veel van het mooie Franse land te zien en voor m’n hobby’s moestuinieren en koken.

Naast de lesavond bij de Alliance, geef ik momenteel trainingen Frans en Nederlands in het bedrijfsleven.

 

 

Informatief voor cursusdoeleinden.
Elke dag een nieuw onderwerp.
 
7 jours sur la planète
 
 
Frans leren met TV5MONDE
via het internationale nieuws
(met ondertitels in het Frans)