Boekentips

 

 

 

Auteur: David Foenkinos  Titel: Bernard

Bernard is 50 jaar, maar alles in zijn leven loopt helemaal verkeerd. Zijn vrouw ontdekt zijn overspel met een collega van zijn werk en zet hem het huis uit. Zijn voormalige minnares licht zijn baas in over zijn malversaties bij de bank, waarna hij ontslagen wordt. Zijn volwassen dochter wil na dit alles niets meer van hem weten. Ten einde raad klopt hij bij zijn ouders aan, die al over de 70 zijn. Ze nemen hem op in huis, maar niet van harte. Op zijn voormalige kinderkamer kan hij door de muren de discussies en ruzies horen die getuigen van een afgeleefd huwelijk. Dat hij uiteindelijk toch de vrouw van zijn leven vindt –en nog wel dankzij zijn ouders –is gezien het voorafgaande zeer onverwacht, maar in een lichtvoetig verhaal van dit kaliber valt dat nauwelijks te verbazen. De uitgeverij van dit boek specialiseert zich in boeken die geschreven worden om tot een verfilming te komen. Veel diepgang heeft het verhaal niet, maar de zeer succesvolle auteur beschikt over een vlotte verteltrant en veel gevoel voor humor.

Recensent: Pim de Glas


Auteur: Antonin Varenne Titel: Fakirs.

Luitenant Guerin werkt samen met zijn assistent Lambert op de afdeling (zelf)moordzaken. Ondanks de vaak lugubere zaken bijten zij zich serieus vast in ieder nieuwe zaak en proberen boven water te krijgen of het inderdaad om zelfmoord gaat of misschien toch moord. Verderop in Frankrijk wordt John Nichols, een Frans-Amerikaan, naar het politiebureau ontboden om daar te vernemen dat zijn Amerikaanse vriend Alan Mustgrave in een lugubere nachtclub in Parijs zich de keel heeft doorgesneden. Antonin Varenne, geboren in Parijs, beschrijft zijn personages realistisch en zonder rancune. Hij geeft de lezer een goede indruk van hoe mensen kunnen worden als zij problemen in de persoonlijke sfeer hebben. Voor liefhebbers van dit genre een paar uur spannend leesplezier.

Recensent: Y.J.J. Baggerman-Herman


Auteur: Marc-Eduard Nabe Titel: Lucette.

Regisseur Stevenin gaat op visite bij Lucette Destouches.  Lucette is de danseres Lucie, echtgenote van docteur Louis Destouches, de schrijver Céline. Stevenin wil een biografische film maken over de beroemde auteur. Er worden veel namen en feiten bekend verondersteld. Voor de lezer die al veel over Céline weet is dit een biografische, geestige roman.

Lucette Destouches:

“Moi, je n’existe pas et je n’aime pas qu’on me demande de parler de Céline. Je ne comprend toujours pas comment Marc-Edouard a réussie de écrire ce livre. Tout est vrai comme dans un roman.C’est entre la vie et le rêve.Ça me rappelle son portrait de Billie Holiday où on ne voyait pas la femme, on voyait l’âme. Si tous les écrivains sont dangereux,Naben ne l’est pas plus qu’un autre.Il danse sur les sentiments. C’est ça, son style. Tout a été dit. Maintenant, la parole est à l’écriture.”


Auteur: Yannick Grannec Titel: La déesse des petites victoires

Het is 1980. Documentaliste Anna Roth werkt voor de universiteit van Princeton en krijgt de opdracht om de nalatenschap van de wiskundige Kurt Gödel te bemachtigen. De aantekeningen zijn echter in het bezit van Adèle, de 80-jarige weduwe van Gödel. Anna slaagt erin om Adèle’s vertrouwen te winnen; Adèle vertelt Anna over haar vijftig eenzame jaren met de kwetsbare genie Gödel. Zijn depressies, waanideeën en egoïsme legden een schaduw over hun huwelijk. Adèle vertelt tevens over belangrijke historische gebeurtenissen en wetenschappelijke ontdekkingen uit hun tijd. Anna luistert, maar leert ook: ze wordt geconfronteerd met haar eigen leven en keuzes. Met oog voor detail, vertelt de Franse schrijfster Grannec in vloeiend en mooi Frans haar verhaal. Ze houdt de lezer met gemak ruim 400 pagina’s lang aan het boek gekluisterd. Deze debuutroman werd terecht genomineerd voor de Prix du Roman Fnac 2012. Een prachtige, ontroerende roman over een beroemd wetenschapper, vriendschap en liefde met als achtergrond de roerige twintigste eeuw.


Auteur: Victor Cohen Hadria  Titel: Les trois saisons de la rage; roman.

De Franse schrijver (1949) kreeg in 2010 een prijs voor deze debuutroman. Proloog: Normandië, XIXe eeuw. Een vrouw keert terug naar het huis van haar jeugd. In de werkkamer van haar overleden vader vindt ze een map met het jaartal 1859 en een serie brieven. Centraal staat een soldaat die met een leger is vertrokken naar Italië. Door tussenkomst van de vader, een dorpsarts, kan hij contact houden met zijn ongeletterde boerenfamilie. Daarna volgt een dagboek van de hardwerkende arts zelf die zich vol overgave wijdde aan diverse boerenfamilies, meisjes van lichte zeden en kleine notabelen. Een mooi tijdsbeeld van geloof, ongeloof en bijgeloof. De arts, weduwnaar, heeft het imago van een deugdzame man, maar worstelt met zijn eigen problemen en heeft met diverse vrouwen een relatie. Het boek bevat historische elementen zoals verwijzingen naar de veldtochten van Napoleon III, gebeurtenissen rondom het begin van de Industriële Revolutie en op medisch gebied onderzoek naar hondsdolheid. De epiloog is verrassend en eindigt met de vrouw uit de proloog die met de boot aankomt in Amerika.


Titel: Alex  Auteur: Lemaitre, Pierre

De oud-docent literatuur schrijft nu romans en scenario’s. Zijn veelvuldig bekroonde romans zijn vertaald in 13 talen. De zelfstandig leesbare romans ‘Travail soigné’ (2006*), ‘Alex’ (2011) en ‘Sacrifices’ (2012**) vormen samen de trilogie ‘Verhoeven’. Alex, een mooie vrouw van in de dertig, wordt gekidnapt. Een ooggetuige waarschuwt de politie. Commissaris Verhoeven wordt met een smoes op deze zaak gezet. Want hij wil niet, alles herinnert hem aan zijn vrouw, enkele jaren geleden ook ontvoerd en vermoord. Het onderzoek verloopt stroef, maar uiteindelijk wordt de plaats waar Alex is verborgen gevonden. Maar het slachtoffer is verdwenen. In drie actes, om beurten verteld door Alex en de commissaris, ontvouwt er zich een spannende intrige waarin geweld, doden, martelingen en wraak centraal staan. Door het eenvoudige taalgebruik en de korte zinnen goed leesbaar. Spannend tot de laatste bladzijde. Bekroond met de Prix des Lecteurs Policier du Livre de Poche 2012.

 


Titel: Peste & choléra  Auteur: DeVille, Patrick

De Franse literatuurwetenschapper, reiziger, kosmopoliet, schetst in deze roman leven en werk van de uitzonderlijk begaafde, maar min of meer in vergetelheid geraakte Alexandre Yersin (1863 – 1943), leerling van Pasteur, die naast ontdekker van de pestbacil en uitvinder op allerlei gebied ook avonturier, ontdekkingsreiziger en nog veel meer was. Een aan de hand van brieven, aantekenboekjes, en archieven uitstekend gedocumenteerde biografische roman die een boeiende kijk biedt op het tijdsbestek en bijzondere personages. Indochina speelt een belangrijke rol. Een erudiete, bevlogen en intrigerende roman, beeldend en in rijke taal geschreven. Was genomineerd voor de Prix Goncourt 2012 en werd bekroond met de Prix Femina 2012 en de Prix du Roman 2012.


Titel: Barbe bleue  Auteur: Nothomb, Amélie

Saturnine Puissant, een 25-jarige vrouw die in Parijs stage loopt, krijgt het aanbod een kamer te betrekken in het pand dat een Spaanse edelman in Parijs bewoont. De begeerlijke verhuurder van middelbare leeftijd verbiedt zijn nieuwe huurster echter een donkere kamer te betreden en zij moet iedere dag met hem dineren. Tijdens die gezamenlijke maaltijden met champagne voeren zij scherpzinnige gesprekken met als motieven de vele eieren in de gerechten, foto’s, geloof, liefde en de acht in dit huis verdwenen vrouwen. Saturnines onverschrokkenheid, haar snedige antwoorden en vlijmscherpe reacties behoeden haar ervoor het lot van haar acht voorgangsters te delen. Dit surrealistische verhaal vol reminiscenties aan het sprookje ‘Blauwbaard’ en aan de  Engelse koning Hendrik VIII is vermakelijk, vlot verteld, ironisch maar ook wat voorspelbaar. Kleine roman van de bekende, niet onomstreden Franstalige Belgische auteur, die o.a. met ‘Une forme de vie’ ( 2010) opzien baarde.


Titel: Un week-end en famille  Auteur: Marchand, François

Een pasgetrouwde jongeman uit Parijs gaat kennis maken met zijn schoonfamilie  in de provincie. Daar aangekomen ontdekt hij dat het een rampzalig gebeuren zal worden: ze voldoen aan alle vooroordelen over mensen op het platteland: dom, bekrompen en zelfs achterlijk. Hij maakt zich niet geliefd, integendeel, het loopt volledig uit de hand wanneer hij op de vlucht twee van hun auto’s ramt en vervolgens ontstaat er een escalatie met een dramatische afloop. Dit alles wordt door de ik-figuur verteld op een ironische, clowneske manier, waardoor het geheel een humoristisch melodrama wordt. De meest diverse ingrediënten passeren de revue: een plaatselijke rommelmarkt, een bezoek aan Ikea, een modelwoning in een nieuwbouwwijk: alles wordt door de schrijver op de hak genomen. Een heel serieus verhaal is het dus niet, maar het wordt met veel vaart en humor verteld en tussen de bedrijven door worden er ook nog een aantal maatschappijkritische noten gekraakt