Maandag 16 oktober
19-21.30 uur
Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten

 

Film Paulette

 

Misdaadkomedie over de bejaarde Paulette in een voorstad van Parijs die besluit om zich in de verkoop van cannabis te storten om de eindjes aan elkaar te knopen.
De film is in het Frans met Franse ondertiteling maar de film wordt van tevoren besproken (vocabulaire etc.) . GRATIS voor de AFF leden, de leerlingen en docenten van het Drachtster Lyceum. Voor niet-leden /niet- cursisten geldt een toegangsprijs van € 7,- p.p.
Helma Smits, Présidente AFF et Erica Bergema, chef de section française du lycée vous accueilleront avec plaisir.

 


Zondagmiddag 5 november
15.00 uur – 17.00 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD Leeuwarden

Mme Frédérique Chauvet
L’Opéra-comique français de Paris à La Haye  

                                                       

             

                           

L’opéra-comique permet de se plonger avec légèreté dans la vie culturelle parisienne des XVIIIème et XIXème siècles. De 1600 à 1900, tous les succès parisiens étaient présentés ‘en exclusivité’ au public de La Haye dans un théâtre qui deviendra à partir de 1804 le ‘Koninklijke Schouwburg van Den Haag’, situé en face de l’actuelle Ambassade de France.
A une époque où la télévision n’existait pas, la bourgeoisie allait au théâtre plusieurs fois par semaine. On y allait pour rire de soi, mais aussi pour se montrer.
Chef d’orchestre et flûtiste, elle évoque ces petits bijoux de musique et de théâtre et ce lien méconnu entre les Français et les Néerlandais: le Théâtre Français de La Haye. Elle vous parlera de ses productions et de sa compagnie Barokopera Amsterdam.

 

Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.

 

Frédérique Chauvet
www.barokopera.nl


Zondagmiddag 12 november
15.00 uur – 17.00 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD Leeuwarden

Prof. dr. Nico Nelissen
Hedendaagse Architectuur in Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

In deze lezing neemt Prof. dr. Nico Nelissen u mee op een ‘grand tour’ door Frankrijk, waarbij aandacht wordt besteed aan de recente ontwikkelingen op het gebied van de architectuur.

Van oudsher gaan mensen naar Frankrijk om oude steden en monumenten te bekijken. Terecht, want Frankrijk is rijk aan romaanse en gotische kerken, aan burchten en kastelen, aan stadhuizen en justitiegebouwen, als ook aan boeiende steden en pittoreske dorpen. Maar Frankrijk is meer dan een collectie grootse monumenten. Het is een land dat door de Europeanisering en globalisering beslissende stappen heeft gezet op het gebied van de hedendaagse architectuur. Frankrijk telt mee op het vlak van de ‘vedettenarchitectuur’. Franse architecten, zoals Paul Chemetov, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Franck Hammoutène, Rudy Ricciotti en bijvoorbeeld Edouard François behoren tot de categorie van hedendaagse toonaangevende architecten. Maar dat niet alleen, Frankrijk heeft ook de deur opengezet voor invloeden van buiten, met als gevolg dat het huidige Frankrijk een (beslissende) invloed ondergaat van buitenlandse ‘starchitecten’, zoals Ricardo Bofill, Ming Pei, Santiago Calatrava, Frank Gehry en bijvoorbeeld Herzog & De Meuron.

 

Deze lezing is in het Nederlands.

 

Prof. Dr. Nico Nelissen, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen.
www.niconelissen.nl


Zondagmiddag 21 januari 2018
15.00 uur – 17.00 uur
Dorpskerk Huizum
Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden

“Coquinaria” met Nieuwjaarsviering en hapje/drankje 

  Culinair historica Christianna Muusers
“Faites cuire tout ensemble”

 

De Franse keuken in de Middeleeuwen
De middeleeuwse keuken is verrassend origineel. Er zijn diverse boeiende oudfranse kookboeken bewaard gebleven, waarvan de oudste (Le Viandier) uit het eind van de dertiende eeuw dateert. Tijdens deze lezing komen enkele van deze livres de cuysine en hun auteurs voor het voetlicht. De middeleeuwse gezondheidsleer en menuopbouw komen aan bod, en natuurlijk de recepten zelf. Aan de hand van enkele oudfranse receptteksten (originele versies, met vertalingen in modern Frans erbij) wordt getoond wat de interpretatie van een middeleeuwse recept
tekst inhoudt. Boeken waren kostbaar in de Middeleeuwen, de recepten waren dan ook bestemd voor welgestelde huishoudens.

De lezing besluit met het proeven van hipocras (gekruide wijn) en een klein hapje.

(“faictez tout bouillir ensamble”, een citaat uit de Vivendier, een oudfrans kookboek uit de vijftiende eeuw).

Deze lezing is in het Nederlands.

Christianne Muusers is Neerlandica en culinair historica. Ze bestudeert en publiceert over middeleeuwse kookteksten, en biedt geïnteresseerden ook de mogelijkheid in praktijk kennis te maken met gerechten uit het verre verleden.


Zondag 4 februari 2018
15.00 uur – 17.00 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD Leeuwarden

Mme Lydie van Huet
Les papiers peints

Une conférence haute en couleurs et ludique qui va nous parler de l’évolution des techniques mais aussi de l’évolution des mentalités dans les classes sociales. On y verra passer des modes inspirées par de grands noms tels celui d’Eugénie, dernière impératrice de France, et
de l’Art avec entre autre l’Art Nouveau et de tout aussi grands noms tels Mondrian, Braque, Matisse, Guimard, le créateur des métros parisiens, Le Corbusier, Andy Warhol et bien d’autres encore. On ne voit pas le temps passer.

Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.

Lydie van Huet artiste peintre
lydievanhuet.free.fr


Zondag 25 februari 2018
15.00 uur – 17.00 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD Leeuwarden

Mme Anja-Hélène van Zandwijk 
Cinéma contemporain

Philippe Claudel, Bruno Dumont, Abdellatif Kechiche, François Ozon, Jean-Pierre Jeunet, Michaël Haneke et le jeune cinéaste canadien Xavier Dolan. Ils se sont imposés comme des cinéastes français/francophones les plus incontournables de ces dernières années.
Choix de scènes de films où l’espace joue un rôle majeur, allant de cieux immenses et de champs à perte de vue aux espaces clos pour exprimer l’état psychologique du personnage. Quelques lieux de tournage et leur transfiguration ou transposition lyrique dans le film. Présentation et scènes de films.
Anja-Hélène van Zandwijk est bilingue franco-néerlandaise, née et grandi en France, études de lettres et litt. francophones et dramaturgie à l’UvA. Elle est professeur de littérature, surtout contemporaine. Elle anime plusieurs cercles de littérature et intervient chaque année à La Vrije Universiteit pour une série de cours sur la rentrée littéraire.

Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.

Anja-Hélène van Zandwijk
www.ahlire.nl  


Vrijdagavond 23 maart  
20.00 uur – 22.00 uur
Zalencentrum De Buorskip
Vlaslaan 26
9244 CH Beetsterzwaag

Slotavond met Hiske Oosterwijk en band,
winnares Concours de la Chanson 2017

Hiske komt oorspronkelijk uit het Friese Mantgum. Ze is een groot jazztalent en we zijn dan ook erg trots dat ze voor ons een concert wil verzorgen met haar multinationaal jazzkwartet.

Hiske (1989) is al van jongs af bezig met muziek. Ze kreeg muziekles bij muziekschool Parnas in Leeuwarden. In 2014 studeerde Hiske af met de studie Jazz-Zang aan het
Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze volgde onder andere les bij Ruben Hein, Debora Carter, Sanna van Vliet, Floor van Zutphen, Francien van Tuinen en de uit New York afkomstige jazz-zanger JD Walter. In 2013 stond Hiske in de finale van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en in 2014 in de finale van The Records – Keep an Eye Foundation. En ze is winnares van het 33ste Concours de la Chanson Alliance Française 2017.

Hiske Oosterwijk
www.hiskeoosterwijk.nl