Café Parlant

Regelmatig organiseert de Alliance Française 't Gooi-Almere een druk bezocht “Café parlant” waar Frans de voertaal is. Onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers kunt u tussen 11.00 uur en 13.00 uur luisteren naar een korte lezing en gezellig napraten. Of we kijken samen naar een Franse film.

Voor een actueel overzicht van de activiteiten en locatie, zie onze culturele agenda


Regarder en arrière/ terugblik 2017-2018/ 2018-2019


Zaterdag 19 januari

Bibliotheek Huizen
Café Parlant:
Presentatie door Marc Defossez, voorzitter AFPB 't Gooi-Almere
"De l'Avesnois, een relatief onbekende, maar prachtige streek in Frankrijk", 
Marc Defossez nam de meer dan 30 aanwezigen tijdens zijn presentatie mee naar de l'Avesnois, een relatief onbekende, maar prachtige streek in het noorden van Frankrijk. De aprilreis van 2019 (12, 13 en 14 april) zal hier naartoe gaan. Vorig jaar ging de reis helaas niet door, maar dit jaar zal dat wel het geval zijn. 
De reis gaat echter niet alleen naar de l'Avesnois..... Marc had nog een andere Franstalige bestemming voor ons in petto namelijk Mons in Franstalig België.

Bedankt Marc, voor je mooie presentatie én voor het regelen van de reis. 

 

Klik hier voor de presentatie 

 

 

 

 

 

 

 

 La traditionnelle «galette des rois».
 
Het traditionele delen van de «driekoningentaart».

 

Na de presentatie werd de "Galette des rois" gedeeld.

Een (drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In de frangipane-taart wordt een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje...) verstopt en de persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag "koning(in)" en mag een kroon dragen.
Wil en Patrick waren "Reine et Roi" deze zaterdag. Gratulations!


Zaterdag  1 december
Bibliotheek Huizen 
 
Café Parlant: Hanneke Colijn presenteerde  "l'histoire de la lavande"

L'histoire de la lavande, c'est une histoire de la santé, de la joie, de la calme, de la romantique, du parfum, du goût...Hanneke a nous emmeneré dans le monde de la lavande avec une présentation animée et une petite dégustation après. 

Merci Hanneke, voor je interessante presentatie over de geschiedenis van de lavendel, het hedendaags gebruik en de verrukkelijke koekjes en tulband (met lavendel) die je zelf gebakken hebt.
Alle aanwezigen waren zeer gecharmeerd van je professionele optreden (en français, bien sûr)!


Le 17 novembre 2018
Bibliotheek Hilversum
 
Café Parlant, Partenariat/ Samenwerking Kunstuitleen, Bibliotheek Hilversum en Alliance Française
Op deze koude zaterdag ontving De Bibliotheek ons met koffie en thee in het Cafetaria, waarbij de Kunstuitleen voor de beroemde madeleines en soesjes van Patisserie le Fournil zorgde.

Vervolgens nam Rolf Nieuwenhuijse van de Kunstuitleen ons mee in de wereld van de kunst: Welk kunstwerk symboliseert Frankrijk voor ons?  En waarom? De bezoekers mochten allemaal een kunstwerk uitzoeken en in het Frans vertellen, waarom dit kunstwerk het "Frankrijkgevoel" bij hen opriep. Dat bleek voor iedereen heel anders te zijn.
Na afloop was het genieten van een glas Beaujolais Primeur met de heerlijke Quiche du Chef Savvas.

Tos Aalberts, bedankt voor de altijd gastvrije ontvangst in de Kunstuitleen en de heerlijke traktatie van le Fournil en de Bieb natuurlijk hartelijk dank voor de koffie en thee!

 

 

 

 


Le 12 octobre 2017

La dégustation de vin au Petit-Clos à Bussum jeudi le 12 octobre  fut un grand succès. Edward van Aardenne le grand expert des vins français, des régions viticoles, des méthodes uniques des fermiers nous a fait déguster 4 vins blancs en 4 vins rouges extraordinaires dans une atmosphère très conviviale et chaleureuse. Ce fut un soirée très réussie.


Afgelopen donderdag 12 oktober organiseerde de Alliance Francaise ’t Gooi en Almere weer in samenwerking met wijnhandel “Le Petit Clos” een wijnproeverij.
In de sfeervolle winkel heeft Edward van Aardenne de aanwezige wijnliefhebbers (beginners en gevorderden) bij het proeven van elke wijn weer heel veel enthousiaste verhalen verteld over de wijnen die hij deze keer had geselecteerd voor de Alliance Française. Verhalen niet alleen over de streek waar elke wijn van afkomstig is, maar ook over de wijnboeren en hun werkmethoden.
Naast de wijn konden de deelnemers proeven van de Franse kaas, olijven en andere lekkere amuses uit Normandië. Al met al een zeer geslaagde avond.

 


Le 7 octobre 2017

Le Café parlant à la bibliothèque de Huizen samedi le 7 octobre présenté par la grande Dame de l’Alliance Française du Gooi et de Almere, Mme Ariane Thole fut très bien fréquenté.
Sa conférence aves beaucoup d’humour, nous a éclairé au sujet de la langue française contemporaine et de ses changements.


Voor het  Café parlant in de bibliotheek van Huizen van 7 oktober j.l. was veel belangstelling. Gastspreker was mevrouw Ariane Thole, “la grande Dame” van de Alliance Française ’t Gooi en Almere.
Met groot gevoel voor humor nam ze de belangstellenden mee in de wereld van de  Franse taal van vandaag en hoe deze gedurende de laatste jaren aan het veranderen is.