Fevrier 2019

Zaterdag 2 februari
Bibliotheek Huizen
Café parlant: Presentatie Lia en Bert Winkelman: La Corse, l’ile de Beauté

Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Kosten: Gratis toegankelijk voor leden/cursisten en andere belangstellenden. Voor de koffie/thee vragen we een kleine bijdrage.

La Corse est un véritable continent miniature: ses paysages, ses monuments et ses plages paradisiaques en font une destination idéale pour randonner, se détendre et découvrir un patrimoine et des traditions millénaires.
Lia et Bert Winkelman vous invitent d’explorer avec eux l’histoire, la côte et les lieux historiques de cette île, que Tino Rossi a glorifié dans son chanson « O Corse, île d’amour ».

 

Corsica is een echt miniatuur continent: De landschappen, de monumenten en de paradijselijke stranden maken het een ideale bestemming om te wandelen, te ontspannen en om het erfgoed en de eeuwenoude tradities te ontdekken.
Lia en Bert Winkelman nodigen u uit om samen met hen de geschiedenis, de kust en de historische plaatsen van dit eiland te onderzoeken. Het eiland dat Tino Rossi verheerlijkte in zijn chanson « O Corse, île d’amour »

Privéfoto Bert en Lia Winkelman


Donderdag 7 februari
Bibliotheek Hilversum
Soirée Culturelle: Lezing van Siem van Eeten (Vecht-Regge presentaties):

Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Kosten: Gratis toegang voor leden en cursisten op vertoon van de Carte Nationale AF, introducees betalen € 5,-. Voor koffie/thee vragen we een kleine bijdrage.

Twee gebeurtenissen die Frankrijk op haar grondvesten deden schudden” 
“Deux pages avec un grand impact sur la France”

Cette conférence, bien illustrée d’images et de musique,  se compose de deux parties, une avant et une après la pause café.

Chemin des Dames: ’La Grande Guerreconnaît beaucoup d’événements glorieux tels que ‘La Bataille de la Marne’ et ‘le siège de Verdun’ pour en citer quelques-uns. Moins connue mais encore plus déterminative a été l’offensive de Nivelles en 1917 où l’armée française a risqué de craquer mentalement. Des rébellions se sont présentées et c’est avec beaucoup de tact et de détermination que le nouveau Général en chef Pétain a su calmer les esprits.
Mais on n’a pu éviter l’exécution de Mata Hari ….

Het offensief bij Chemin des Dames in de 1e WO (1916). Na de Slag bij de Marne en het beleg van Verdun wilde het Franse leger laten zien dat men in staat was om de Duitsers definitief te verdrijven. Het liep echter uit op een desillusie, waarbij het Franse leger door muiterij op de rand van de ineenstorting kwam te verkeren. Alleen generaal Petain kon de gemoederen kalmeren, maar Mata Hari moest geëxecuteerd worden …


Oradour sur-Glane
Parmi les villes martyres de la 2e Guerre mondiale, telles que Putten et Lidice figure une ville française : Oradour. Brûlée et la population assassinée par les Allemands en 1944, la ville est entrée dans l’histoire comme exemple de la brutalité nazie et est maintenant un monument national. Après la guerre on était sûr : ‘Il fallait punir sévèrement les coupables !’ Mais quand le procès a commencé, l’histoire s’est trouvée plus nuancée qu’on a crue et elle a divisé la France…..
Deze presentatie vertelt het trieste verhaal van het Franse stadje Oradour-sur Glane, waarvan de bevolking aan het eind van de 2e WO door de Duitsers uitgemoord werd en de stad zelf verbrand moest worden (1944). Wat ervan rest is tot monument verklaard, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Toen men eindelijk de daders voor het gerecht kon brengen, bleek deze geschiedenis een onverwachte kant te hebben, die Frankrijk diep zou verdelen

 


Zaterdag 16  februari
Bibliotheek Hilversum
Café Parlant Film: Bienvenue à Marly-Gomont (The African Doctor)
Tijd: 11:00-13:30
Kosten: De film is gratis voor leden en cursisten op vertoon van de Carte Nationale AF. Na afloop van de film is er – op eigen kosten – gelegenheid voor een gezamenlijke lunch in het cafetaria van de bibliotheek

1973. Seyolo, een Congolees van origine, heeft net zijn diploma geneeskunde behaald in Frankrijk. Omdat hij niet wil terugkeren naar Afrika om er voor een dictator te werken, grijpt hij zijn kans als dokter op het platteland, in een Frans dorp dat voor 95% bevolkt worden door koeien en voor 5% door mensen. Terug in Congo kondigt hij zijn beslissing aan in zijn gezin dat dolblij is. Anne, zijn vrouw, denkt zelfs dat ze in Parijs gaan wonen. Seyolo durft haar de waarheid niet te vertellen…

Klik op de afbeelding voor de trailer.