Auguste Rodin et Camille Claudel


Auguste Rodin et Camille Claudel

Wanneer: Dinsdag 3 maart 2020 om 20:00 uur
Waar: Sociëteit Concordia, Westhaven 27, Gouda
Entrée: Leden € 7,50, niet leden €10,00

Speciaal voor kunstliefhebbers en romantici! Op 3 maart aanstaande geeft Marie-Thérèse Rouillard een lezing over Auguste Rodin en zijn leerlinge, geliefde én muze Camille Claudel.


Auguste Rodin wordt geboren op 12 november 1840 in Parijs en brengt zijn jeugd in grote armoede door. Vanaf zijn zeventiende raakt hij in de ban van de beeldhouwkunst en begint te modelleren. Omdat Rodin hier in eerste instantie niet van kan leven neemt hij een baan aan als decorateur. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en onvermoeibare strijd om erkend te worden als kunstenaar slaagt hij er uiteindelijk in naam te maken. Met zijn zeer realistische, levendige en expressieve ontwerpen weet hij – ook nu nog – de mensen te raken en groeit hij na zijn dood uit tot een van de grootste impressionistische beeldhouwers uit het Frankrijk van de 19e eeuw.


De werken van Rodin zijn sterk beïnvloed door zijn relatie met de 24 jaar jongere Camille Claudel, de zus van schrijver en dichter Paul Claudel. Hun band is onstuimig en intens en wordt gekenmerkt door periodes waarin romantiek en drama elkaar afwisselen. De heftige emoties die hiermee gepaard gaan komen duidelijk tot uiting in zowel de kunst van Rodin als in die van Claudel, die zich uiteindelijk na 13 jaar van hem losmaakt om zelfstandig verder te gaan.


Aan de hand van zeer gevarieerd beeldmateriaal neemt Marie-Thèrèse ons mee in het leven en werk van deze twee bijzondere kunstenaars.

Mis het niet!