Voyage annuel 2020 Charleville-Mézières

Het is altijd weer spannend of je tijdens de voorbereiding van een reis weer bijzondere dingen gaat ontdekken die we in het reisprogramma kunnen opnemen.

 

In juni heb ik de omgeving van Charleville-Mézières bezocht en ontdekt dat het wel een heel bijzondere stad en een heel bijzondere streek is. Had ik niet verwacht.

 

Na stevig onderhandelen is het gelukt om twee nachten in een duizend jaar oud kasteel van Sedan door te brengen. Het is een robuust kasteel wat een 4**** hotel binnen zijn muren herbergt en het grootste kasteel van Europa schijnt te zijn.

 

Op vrijdag gaan we eerst het kasteel bezoeken en daarna inchecken in het hotel. Als kasteelheren en kasteelvrouwen vallen we vervolgens aan op een exquis diner.

 

Zaterdag bezoeken we uitgebreid Charleville-Mézières met een afwisselend programma: rondleiding door de stad, proeverijen, orgelconcert en heerlijk eten bij Arthur.

 

De afgelopen jaren ben ik vanuit verschillende hoeken gewezen op een bijzonder industrieel project uit de 19e eeuw in Guise: Le Familistère.

Guise stond in die tijd bekend om de enorme staalfabrieken. Nu is er een museum wat ons laat kennis maken met de sociale geschiedenis van deze streek. We sluiten het bezoek en de reis af met een slot etentje in de wasserij van het vroegere complex.

 

In Nijmegen woont hoogleraar Nico Nelissen die het complex goed kent. Ik probeer hem te strikken voor een lezing vlak voor ons vertrek.
Verder heeft Valérie zich ook verdiept in de geschiedenis van Guise en zij kan ons er vast veel over vertellen.

 

Benieuwd naar het programma? Of meteen al inschrijven? Klik op de buttons om het programma te bekijken en om het inschrijfformulier te downloaden.