Reizen met Alliance Française Kennemerland

Rond de laatste eeuwwisseling zijn steeds meer vestigingen van de Alliance Française begonnen met het organiseren van reizen. De afdeling Kennemerland vond het wel een goed idee minder bekende delen van Frankrijk te bezoeken, van Noord Frankrijk wel te verstaan, niet verder dan een kleine dagreis van Haarlem. De keuze viel mede door de goede contacten met Dominique Waag, enthousiast ambassadeur van het Frans en directeur van de plaatselijke vestiging, op Rouen. Maar liefst drie keer achter elkaar hebben we de stad van Flaubert en wijde omtrek verkend, kloosters en kathedralen bezocht, musea en woonhuizen, cider- en kaasmakerijen gesnoven en niet in de laatste plaats genoten van de verrukkelijke Franse keuken. Vervolgens zijn we twee keer in de achttiende eeuwse stad Nancy geweest, hebben we twee keer het landelijk gebied van de Thierrache doorkruist en als contrast het na de oorlog weer opgebouwde Le Havre als pleisterplaats gehad. Met een reis naar Arras en Amiens zijn we weer teruggekomen naar de omgeving van de eerste reis. Rouen was de bestemming voor onze tiende, jubileumreis waarbij op veler verzoek een tochtje gemaakt is naar de tuinen van Monet in Giverny; natuurlijk stond er een dag op het prachtige platteland op het programma. Het land van de prentbriefkaarten, zoals de gids vertelde. De sfeer in de bus als vanouds kan het beste beschreven worden met het volgende citaat:

 

Notre participation, pour la première fois, à un voyage organisé par l’Alliance française fut une très bonne surprise.  (…) nous craignions que le groupe, comprenant des vétérans ayant participé à une dizaine de ces excursions, ne soit pas très ouvert à de nouveaux arrivants. Mais, au contraire, nous avons été accueillis chaleureusement par nos compagnons de voyage et la première partie du périple, de Haarlem à Cassel, dans le nord de la France s’est passée très rapidement en faisant la connaissance de nos voisins dans le car.  Le premier déjeuner, à Sainte-Marie-Cappel, devant Cassel, nous a informé de la qualité des repas qui nous attendaient les jours suivants.

Capture d’écran 2016-07-09 à 09.42.02 Capture d’écran 2016-07-09 à 09.42.11

Le voyage de l’Alliance Française Kennemerland fut un succès durant dix années consécutives. Les trésors historiques et culturels du Nord de la France ont été pour beaucoup de véritables découvertes.