Excursie naar Visé – 2016

IMG_0753

Visé vaut bien le détour

De reizigers die na het passeren van de grens bij Eijsden zuidwaarts snellen, richting Luik of Ardennen, laten gewoonlijk het stadje Visé, letterlijk en figuurlijk links liggen. Deze versmading is niet helemaal terecht. Immers, zij die dit zo nabije toegangspoortje tot de Francofonie bezoeken vanwege de gezellige  wekelijkse markt en de bijbehorende typisch belsje kaffees weten wel beter. Omdat onze  Alliance-afdeling  ieder jaar een surprise-uitstapje naar een Frans georiënteerde plaats organiseert, had zij ditmaal gekozen voor dit ietwat miskende stadje aan de Maas. Bijna 30 belangstellenden gaven op zaterdag 2 april jl. gevolg aan onze oproep om er eens een kijkje te gaan nemen.

 

De weergoden waren ons welgezind, dus zat de stemming er direct goed in. Het programma startte met een Franstalige visite onder leiding van de onvermoeibare gids en spraakwaterval Madame Delvaux.  Diegenen onder ons die dachten Visé  te kennen, werden verrast door de vele interessante plekjes en gebouwen en onvermoede historische wetenswaardigheden die Visé te bieden heeft. De eeuwenoude schietverenigingen Les Arbalètriers (kruisboogschutters) en Les Arquebusiers (Haakbusschutters) hebben voor ons nu geen geheimen meer.

 

Na afloop van deze voor enkelen van ons toch wel inspannende ontdekkingstocht brachten we een bezoek aan de dynamische Boekhandel L’Oiseau Lire, die met zijn culturele avonden en activiteiten een belangrijke plaats inneemt in het  culturele leven van Visé en omstreken.

 

IMG_0758

 

Uiteraard werd de inwendige mens niet vergeten. Café Lehaene bood een goede oplossing  voor een niet bestaand  aperitiefprobleem en bereidde ons deskundig voor op een buitengewoon diner in Restaurant Santa Rosa. Een aanrader voor wie van de Italiaanse en Franse keuken houdt !

 

Het bouquet final bestond uit het bezoek aan le Théâtre à Rires, dat ons met duidelijk  speelplezier de succesvolle komedie “Le Diable d’Homme” presenteerde.  Een taalkundige fitnesstraining die de meesten onder ons tot een goed einde wisten te brengen, al prezen zij zich gelukkig dat ze de tekst tevoren hadden kunnen doornemen!

 

Een mooi besluit van een zeer geslaagde dag, die hopelijk volgend jaar weer een onverwacht vervolg zal krijgen. Voor dit jaar gold in ieder geval het devies: Wezet is echt een omweg waard!

 

IMG_0768