Excursie naar de Thiérache: Jeantes en Guise – 21 oktober 2017

Charles Eyck

 

Voyage en Picardie

 Op zaterdag 21 oktober 2017 vertrok een groot gezelschap, bestaande uit Alliance-leden en andere belangstellenden naar het Noord-Franse departement Aisne voor een tocht in de voetsporen van  Charles Eijck, Piet Suasso de Lima en Jean-Baptiste Godin. De eerste naam was de reizigers uiteraard  bekend, voor de andere twee gold dat denkelijk niet. Maar aan het einde van de dag wist iedereen wie dat waren dankzij de door Professor Nico Nelissen en zijn echtgenote Andrea Nelissen- de Pont tot in de puntjes verzorgde excursie.

 

Het eerste reisdoel was het bijzondere kerkje van Jeantes, een minuscuul dorp van 60 inwoners in de voor de doorsnee Nederlander niet zo bekende  streek la Thiérache. We werden er allerhartelijkst ontvangen door monsieur le maire en personne, die ons met gepaste trots rondleidde in de kerk, waarvan de binnenmuren in 1962 door Charles Eyck beschilderd zijn. Eijck vervaardigde zo’n 400 m2 aan fresco’s, die doen denken aan het fauvisme en het kubisme en die scènes uit het leven van Christus uitbeelden. De komst van de Limburgse kunstenaar was te danken aan Piet Suasso de Lima de Prado, een van origine Nederlandse pastoor, die onverschrokken en met grote inspanningen het in verval geraakte kerkje in ere heeft weten te herstellen.

 

Na deze bijzondere en kleurrijke ervaring reden we naar de 40 km verder gelegen stad Guise, waar we na een voortreffelijk dejeuner aan het tweede hoogtepunt van de reis begonnen: een bezoek aan de Familistère, een immens wooncomplex, dat in 1857 gesticht is door de kachel- en ovenfabrikant Jean-Baptiste Godin, die geïnspireerd werd door socialistische utopisten als Saint-Simon en Charles Fourier. De  “familiestad”  in Guise bestond uit 500 woningen, die voldeden aan de voor die tijd hoogste eisen op het gebied van gezondheid en huisvesting. Ons gezelschap bekeek met bewondering de prachtige architectuur (een waarlijke lofzang op de schoonheid van de  baksteen) en was verrast door de moderniteit van de infrastructuur en de opzet van deze leefgemeenschap.

 

 

Dit bezoek besloot een mooie en relaxte dag, die door de deelnemers als bijzonder leerzaam ervaren is.

 

Onze hartelijke dank gaat uit naar onze reisleiders, die hun faam als guides confirmés volledig waarmaakten. Wij verheugen ons nu al op de lezing van professor Nelissen in december a.s.


Jeantes
Jeantes is een gemeente in het Fanse departement Aisne (regio Hauts-de-France) en telt slechts een paar honderd zielen. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Vervins. Jeantes ligt in de Thiérache. Het dorpje heeft een voor deze streek typische weerkerk (église fortifiée) met een façade met twee torens. Het bijzondere van deze kerk is dat de binnenmuren ervan in 1962 werden beschilderd door de welbekende Limburgse kunstschilder Charles Eyck. De muurschilderingen kwamen er op initiatief van een Nederlandse priester, die destijds pastoor van Jeantes was.


Guise
De Familistère van Guise is een groot wooncomplex annex fabrieksterrein. Dit curieuze ensemble bestaat behalve uit een wooncomplex, uit andere voorzieningen voor de arbeiders, zoals een school, winkels, een zwembad, een theater, een park en een begraafplaats. Het geheel  is illustratief voor de stroming van het utopisch socialisme. De Familistère is een creatie van de industrieel en filantroop Jean-Baptiste André Godin. Het is geïnspireerd op het werk van Charles Fourier en een uitwerking van de door hem ontworpen Phalanstère, een commune waarin arbeiders gezamenlijk leven, werken en recreëren.