Excursie naar Luik – 2017

Boulets Liégeois

De precieze datum ervan staat er niet in vermeld, maar een vast onderdeel van het jaarprogramma van de AFM is de excursion-surprise naar een Franstalige stad in de omgeving. Meestal is dat de boeiende buurstad Luik en dat is niet zo verwonderlijk. Logistiek en programmatisch kan geen enkele stad in de omgeving met haar wedijveren. Ga maar na: een autoritje van nog geen 20 minuten, voldoende parkeermogelijkheden en een bijna onuitputtelijk aanbod van bezienswaardigheden en amusement.

 

Op zaterdag 15 april jl.  stond “la Ville Ardente” wederom op het menu en een 16-tal geïnteresseerden heeft een welgevuld programma tot in de late uurtjes blijmoedig afgewerkt.

 

 

Na een speeddate met Georges Simenon (weliswaar in bronzen gedaante) op de grens van zijn geboortewijk, volgde een boeiende visite guidée van de Opéra Royal de Wallonie. Een voortreffelijke en onvermoeibare gids liet ons alle hoeken en gaten van het imposante gebouw uit 1822 zien: de roodpluchen theaterzaal met haar uitbundige verguldsels, het podium met zijn gigantische toneeltoren, de koninklijke loge, de foyer met indrukwekkende lusters en spiegelwanden. Als toegift mochten we ons op het dakterras (9e etage!) begeven, waar ons een magnifiek uitzicht werd vergund op het centrum van de stad, zie bovenste foto.

 

 

Een scherp contrast met de tocht door deze uitbundige bonbonnière vormde het bezoek aan de nabij gelegen Cité Miroir, een voormalig Olympisch zwembad annex busstation, dat van een zwart beroete en deprimerende betonkolos omgetoverd is in een stralende cultuurtempel. Het oorspronkelijke bad is nu het decor voor allerlei exposities en manifestaties. Het bleek voor iedereen een verrassende ervaring. Deskundige bezichtiging van winkels en cafés vormde vervolgens de traditionele opmaat tot een uitstekend diner in een typisch Luiks restaurant, waar de befaamde boulets en café liégeois niet op het menu ontbraken. De avond werd afgerond met een bezoek aan Théâtre Arlequin, waar wij ons kostelijk geamuseerd hebben bij de opvoering van le Placard. Een uitdagende kijk- en luistertoets Frans voor de meesten onder ons.

 

Volgend jaar staat er weer een visite éclair op het programma. Het zit er dik in dat we in Luik op herhaling gaan. Gaat u dan mee?