Sphinx Inside Out – visites guidées en français – zomer 2019

 

Sphinx Inside Out - visites guidées en français

Les visites guidées Sphinx Inside Out vous feront voyager dans le temps et à travers les témoignages des travailleurs et des habitants en commençant par la découverte de Sphinx, la grande entreprise de céramique, puis à travers ses murs abandonnés jusqu’à leur nouvelle vie aujourd’hui. C’est aussi l’occasion de découvrir des souvenirs chéris par les travailleurs du Sphinx et de s’approprier l’histoire si singulière de ce quartier.


Profitez d’une visite interactive basée sur les histoires et les souvenirs de ces personnes avec notre guide Flora Guery, que vous soyez seul, entre amis ou en famille. 

Inside Out Project est un projet d’art international initié par l’artiste et activiste JR et mis en place à Maastricht grâce au talent de Christine Munz et sur l’initiative de The Artist and the Others. L’exposition propose 184 portraits d’anciens et d’actuels travailleurs du quartier. 

 

 

Bij de “pottemennekes”

Op 14 augustus jl. beet onze Alliance- afdeling het spits af van het nieuwe seizoen. In samenwerking met Les visites guidées Sphinx Inside Out volgden we Flora Guery bij een bezoek aan het Sphinx-terrein aan de Boschstraat.  De rondleiding was geheel in het Frans en bijna 30 belangstellenden hebben genoten van de enthousiaste en vakkundige wijze waarop Flora dit bijzondere gedeelte van de stad liet ontdekken. Ook voor de doorgewinterde Maastrichtenaren, die alles van hun stad meenden te weten, was dit une vraie révélation.  Een aparte eye opener tijdens de wandeling was de confrontatie met een project van The Artist and The Others en cmunzartists : 181 gezichten gespot door de lens  van de beroemde kunstenaar Christine Munz.

 

Deze portretten zijn van voormalige Sphinx-werkers en  van mensen die in het gebouw vertoefd hebben  toen dit na beëindiging van de fabrieksactiviteiten leeg was komen te staan. Door deze combinatie toont het project de generatieveranderingen en de verschuiving in de sociale structuren die zich rond dit unieke gebied ontwikkelen. Hoewel de posters aan de muur slechts tijdelijk zijn en door weer en wind vervagen of ingescheurd worden door grijpgrage vingers, leggen ze een specifiek moment vast en nodigen zij uit  om dit moment te behouden en de tijdelijkheid van het project te weerspiegelen in iets permanents: de uitgave van een bijzonder boek. En daarmee eren we de herinneringen aan degenen voor wie deze plek zoveel heeft betekend.

 

De geslaagde rondgang werd besloten met een apéro  in het restaurant op het dak, van waaruit men een schitterend uitzicht heeft op de stad aan de Maas.

 

Wilt u meer weten van de activiteiten van Flora en haar collega’s?  klik dan op onderstaande link :https://www.voordekunst.nl/projecten/9141-sphinx-inside-out-photographic-book