Terugblik Jour du Muguet 2017

 

Op 30 april en 1 mei 2017 vierde Maastricht voor de tiende keer:

 

Le Jour du Muguet

un tout petit peu Paris dans le quartier du Kommel et Boekhandel Dominicanen

 

Le Jour du Muguet is geënt op een eeuwenoud gebruik om op de eerste dag van mei aan iemand waarvan men houdt een Lelietje van Dalen (un muguet) te geven, een geluksbrenger. Dit mooie gebaar dat in Frankrijk en ook in België op 1 mei nog volop in ere wordt gehouden, wordt zo langzamerhand ook in Maastricht (weer) een traditie. Maastricht, als meest noordelijke stad van Frankrijk verbindt daar een feestje aan: een kleinschalig Frans georiënteerd festival, Le Jour du Muguet, om de verbondenheid van Maastricht met het Franse cultuurgebied te onderstrepen en om de Franse taal en cultuur onder de aandacht te brengen.

 

Daartoe was het Kommelplein afgelopen 30 april omgedoopt tot Place du Tertre met sfeervolle muziek van Véronique Jean en Henry Schuler, drie portrettekenaars die simultaan voorbijgangers portretteerden, kunstkraampjes met schilderijen, keramiek en tekeningen en natuurlijk de muguets (lelietjes van Dalen) die er te koop waren. Ook de inwendige mens werd niet vergeten met Franse wijn, Franse warme proeverijtjes, croissants en macarons in de vorm van chocola en bijzondere broodsoorten.

 

                                                             

Om 17.00 u. was er aandacht voor de tentoonstelling van kinderkunst met het thema Frankrijk, die in samenwerking met XONAR Kinderatelier was georganiseerd in boekhandel Dominicanen. De tentoonstelling met originele kunstwerkjes blijft er 4 weken hangen. 

 

 

De jaarlijkse ereprijs werd op 1 mei voor de tiende keer uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het uitdragen van het Franse imago van de stad Maastricht. Voorafgaand hieraan amuseerde Sylvain Lelarge eerst de aanwezigen met een lesje Franse cultuur, waarin de oorsprong van de muguet aan bod kwam en er zelfs vrolijk meegezongen werd met Le Temps du Muguet van Danielle Darrieux.

 

De eer van “Le Muguet de Maestricht 2017” viel dit jaar ten deel aan Willemien Schoonbrood (1952 – Maastricht), een lerares Frans die zich haar hele werkzame leven met hart en ziel heeft ingezet voor het bijbrengen van het Frans aan leerlingen uit het bijzonder onderwijs. Camille Oostwegel, honorair consul van Frankrijk in Maastricht, reikte haar de ereprijs − een beeldje van kunstenares Anke van Kooten − uit in boekhandel Dominicanen. Han Berghs droeg hierbij zijn gedicht “Le Muguet de Maestricht et sa Colombe” voor.

 

 

Met op de achtergrond de klanken van Franse chansons, uitgevoerd op jazzy wijze door de conservatoriumstudenten Elise van Assche, zang en Jette de Koning, piano, werd de laureaat tijdens een gezellige borrel gefeliciteerd door de aanwezigen.

 

De tiende editie van Le Jour du Muguet was wederom een geslaagd evenement! 

 

Het festival “Le Jour du Muguet 2017” werd mede mogelijk gemaakt door:

  • L’Alliance Française Maestricht
  • Boekhandel Dominicanen Maastricht
  • Camille Oostwegel, Consul Honoraire de France à Maestricht
  • Gemeente Maastricht
  • Stichting Kanunnik Salden Maastricht
  • Kruisheren Hotel Maastricht

 

 

Laureaten Le Muguet de Maestricht

2008 – Josette de Jong (oud-lerares en oud-vicevoorzitter Alliance Française Maestricht)

2009 – Jean Lambrechts (musicus en componist van 'La Chanson du Muguet') 

2010 – Mathieu Hulst (Wijngoed Apostelhoeve)

2011 – Camille Oostwegel (honorair consul te Maastricht)

2012 – Jos Joskin (oud-leraar en vicevoorzitter Alliance Française Maestricht)

2013 – Ton Harmes (eigenaar boekhandel Dominicanen)

2014 – David Deprez

2015 – Han Berghs (oud-voorzitter Alliance Française Maestricht)

2016 – Frans Hermans (medeoprichter Stichting Jekerkwartier en de jaarlijkse 14 juillet)

2017 – Willemien Schoonbrood (lerares Frans in het bijzonder onderwijs)