Nieuws uit de regio

Advertentie AFM taal en cultuur Lumiere 21-oct-2013

Charlotte Haesen en Tobalita Strijkkwartet - Café des Chansons

Charlotte Haesen betovert met haar stem, timing en haar prachtige performance. Samen met het Tobalita Strijkkwartet bezorgt zij menigeen kippenvel en tranen van ontroering. Na het optreden in Podium Witteman bevestigden de vele enthousiaste reacties dat ‘Café des Chansons’ niet langer een publiek geheim mag blijven.

Odile Torenbeek (altvioliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest) hoorde Charlotte bij toeval zingen op de Noordermarkt in Amsterdam. Odile was direct onder de indruk van Charlotte en samen besloten ze te werken aan een chansons-programma met een strijkkwartet als basis. Meteen boden gerenommeerde arrangeurs Paul Prenen en Wijnand van Klaveren zich aan om mee te werken. Op perfecte wijze wisten zij het chanson om Charlotte’s stem te ‘draperen’.

 

Het resultaat is een prachtig programma met de mooiste Franse klassiekers zoals ‘La bicyclette’ van Yves Montand, ‘Dis quand reviendras tu’ van Barbara en natuurlijk ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel.

 

zondag 19 november 2017 / 20:30 uur 
AINSI Theaterzaal


Arthur, le Breton, combat vaillamment, inspiré par Merlin pour arracher la douce Emmeline aux griffes du cruel saxon Oswald, et régner sur une Bretagne unifiée. Les chanteurs guident le spectateur, avec humour, dans le dédale de la légende celtique. Venez découvrir ce bijou !

 

Après l’Opéra de Reims, le Théâtre de l’Athénée, le Concertgebouw d’Amsterdam, King Arthur est programmé pour 12 représentations dans les théâtres des Pays-Bas à partir du 2 décembre au Théâtre Royal de La Haye. La représentation sera dirigée par Frédérique Chauvet, chef d'orchestre française résidant aux Pays-Bas.

 

Le mythe d’Arthur appartient-il aux bretons de la grande ou de la petite Bretagne ? Nous co-produisons notre spectacle autour du Roi Arthur avec les Opéras d’été de Dinard -l’ancien maire de la ville affirme que Dinard signifie Din-ARt, le fort d’ARthur… Excalibur serait au fond du lac de la Forêt de Brocéliande…- Cette légende est profondément ancrée dans la culture bretonne.
D’autre part, Purcell composa son opéra pour Guillaume III, le stadhouder hollandais qui devint Roi d’Angleterre en cette fin du 17ème, neveu de Louis XIV et son pire ennemi!

 

26 januari 2018: Parkstad Limburg Theater Heerlen

www.barokopera.nl


Kroll wint cartoonprijs

De Grote Prijs Knokke-Heist op Press Cartoon Belgium 2017 (5000 euro) is gewonnen door de Waalse tekenaar Pierre Kroll. Hij tekende hoezeer het strand in Frankrijk in 50 jaar veranderde.
foto
De agent links (1966) zegt: kleed u aan , mevrouw, het is verboden er zo bij te lopen; de agent rechts (2016) zegt: kleed u uit, mevrouw, het is verboden er zo bij te lopen. Zie de hele tekening en meer cartoons op PressCartoon Belgium. Die geeft ook elke dag een nieuwe gratis spotprent, plus een link naar vorige tekeningen.

Toeristisch thema 2017: eten

Als toeristisch thema van dit jaar heeft de Waalse minister Collin gekozen voor: La Wallonie Gourmande. Er hoort een logo bij van een haan *) met bestek in de vlerken, maar er is ook een versie zonder haan (zie boven). De toeristendienst van de provincie Luik heeft alvast vier routes uitgezet: een kaasroute, een wijnroute, een bierroute en een chocoladeroute. Brochure
*) De haan heeft ook een naam: Cocorico, en dat betekent Kukeleku. Want Waalse hanen kraaien niet in het Nederlands

Museum voor Waalse stripfiguur?

Le Chat, een figuur van de Waalse politieke tekenaar Philippe Geluck, krijgt in 2020 een eigen museum, dat in Brussel toeristen moet lokken. Als het geld ervoor, 9 miljoen euro, gevonden wordt. De overheid geeft de helft, de andere helft zou uit het bedrijfsleven of van particulieren moeten komen. Meer bij Le Vif
balIn Hotton staat een standbeeld van Le Chat

 Franse hoofdprijs voor Waalse strip
foto

De Waalse stripmakers Eric Lambé en Philippe de Pierpont hebben op het stripfestival in Angoulème (FR) de Fauve d'Or, de hoofdprijs, gewonnen metPaysage après la bataille. Dat meldt de VRT. Hierboven twee tekeningen uit het boek. Het is een sterk grafisch en poëtisch album van 400 pagina's over een vrouw die het verlies van haar dochter verwerkt. Lambé is een van de belangrijkste namen in de avant-garde van de Belgische stripwereld. De Pierpont is bekend als regisseur van de films Welcome home en Elle ne pleure pas, elle chante. Hij schreef al vier stripscenario's voor Lambé. 29 euro Meer info en online bestellen

 Video over mooie punten in België

foto
Een promotievideo bestemd voor (potentiële) toeristen toont een aantal mooie punten van België, om de buitenlanders een positieve indruk van het land te geven. Als voorbeeld op de foto de Leeuw van Waterloo, die de val van Napoleon Bonaparte in 1815 symboliseert. (Het monument met de lange trap is gemaakt in opdracht van koning Willem I van Oranje, die als Prins van Oranje op deze plaats in de slag een schotwond opliep.)

Zelfde woord, ander vlees

Karbonade is voor Nederlanders varkensvlees met wat bot er aan. Hier heet dat een kotelet of côte de porc, het woord karbonade (carbonnade) staat hier voor blokjes runderstoofvlees. Dat noemt de Nederlander dan weer hachee. En als een Waal viande hachée zegt dan is dat gehakt.
balEen taaltip over vleeswoorden en een over viswoorden.

 "Louvre-museum" La Boverie open

boverie

Het museum La Boverie, op het gelijknamige schiereiland in Luik, heeft een nieuwe vleugel gekregen (zie foto) en is ook vernieuwd. De eerste expositie na de opening is een samenwerking met het Parijse Louvre, de partner voor voorlopig 4 jaar die ook adviezen geeft. Het gebouw is van de gemeente, de inhoud komt onder meer uit een samenwerkingsverband van meerdere voormalige Luikse musea. Tot voor kort heette La Boverie, CIAC, daarvoor Mamac.

De Smaak van België

Geen land ter wereld telt zoveel 3 sterrenrestaurants per inwoner als België, zelfs Frankrijk niet. In De smaak van België heeft chef-kok Ruth Van Waerebeek de 250 beste recepten van die rijke Belgische keuken bijeengebracht. Het boek bevat onder meer de bekende nationale gerechten, zoals waterzooi, steak frites, hutsepot, stoemp en wafels. Maar ook comfort-food en  stoofgerechten ontbreken niet. Meer info en online bestellen /Recensie NRC via Blendle

42% van de Belgen kent maar één taal

42% van de Belgen spreekt geen tweede taal, dat is een handicap voor werklozen maar het geeft ook een beperkt wereldbeeld. Een RTL-video gaat over de mogelijkheid om via hypnose woorden in een andere taal te leren: 1600 euro voor 30 uren. Dan is de website Speaky handiger, want daar geven mensen van over de hele wereld elkaar gratis les. Een Nederlander die Frans wil leren helpt bijvoorbeeld een Fransman die Nederlands wil leren.

De voordelen van het meertalige brein

Het was al bekend dat het leren van meer talen heilzaam is voor de ontwikkeling van de mens en zijn hersenen, nu is er nieuw onderzoek dat dat nog eens benadrukt. Zie deze bijdrage uit het blad Over Taal.