Culturele avonden 2014-2015

Hierbij het programma van de culturele avonden van de Alliance Française Meppel voor het seizoen 2014-2015:

Woensdag 8 oktober 2014 Chansons et la Vie de Nico Knapper

nicoknapperVoor velen een bekende regisseur van Ramses Shaffy, Jasperina de Jong en Gerard Cox. Maar daarnaast ook altijd zanger van het Franse lied. Zijn eerste tournee in Amerika werd gesponsord door de Alliance Française. Nico Knapper vertelt zijn levensverhaal, doorspekt met mooie Franse chansons. Een Frans verhaal van een Nederlander.

 

 

 

 

Maandag 10 november 2014  Les peintres Néerlandais à Paris door Joop van Schaik

joop van schaikJoop van Schaik is geen onbekende bij de Alliance Française Meppel. Dit keer gaat zijn conférence over “Nederlandse schilders die via Parijs beroemd werden”. Joop is kenner, verzamelaar en handelaar van deze kunst en van hem hangen ook enkele schilderijen op de tentoonstelling rond deze schilders in de Fundatie te Zwolle. Na de lezing wordt er, op een later tijdstip, een rondleiding door hem verzorgd.

conférence in het Frans.

 

 

 

Woensdag 10 december 2014   Tous les soleils film van Philippe Claudel

tous-les-soleils-afficheAlessandro (docent barokmuziek) heeft een extra zwak voor Italiaanse volksmuziek en met name voor de Tarantella. Deze muziek kan met haar “magische krachten” mensen van hun melancholie afhelpen. Dit medicijn kan hij goed gebruiken na de dood van zijn vrouw. Hij woont al weer 15 jaar in Strasbourg, met zijn puberdochter én een originele en bizarre broer. Philippe Claudel laat in de regie zijn lichte kant zien. De muziekfragmenten ontroeren en zullen met de nieuwe geluidsapparatuur extra goed tot hun recht kunnen komen.

 

 

 

Woensdag 11 februari 2015   Je suis François Villon door Katja Cohen (voordracht) en Sjors Holleboom (gitaar)

Francois_VillonDe dichter-boef François Villon (1431 – ?) was al tijdens zijn leven een legende. In de voordracht komt deze legendarische figuur springlevend naarvoren tegen de achtergrond van de late Middeleeuwen. Zijn jeugd, zijn hartstochten. Zijn clericale opleiding en streken. Zijn verblijf aan het hof van Charles d’Orléans. Zijn omzwervingen met boevenbenden. François Villon spreekt nog immer tot de verbeelding!

Katja Cohen vertelt en draagt enkele indrukwekkende ballades voor.

De muzikale omlijsting is in handen van gitarist Sjors Holleboom.

 

 

 

Maandag 9 maart 2015   Soumission van Michel Houellebecq door Paul Gellings

soumission

Na een boeiende conférence over Modiano is dit keer Michel Houellebecq en zijn laatste, zeer spraakmakende roman het onderwerp van de conférence van Paul Gellings. De roman is vooralsnog alleen in het Frans verkrijgbaar. Vanuit zijn rol als collega schrijver, docent Franse taal en vertaler zal Gellings de schrijver Houellebecq van meerdere kanten belichten. conférence in het Frans.