Culturele avonden 2016-2017

Cultureel Programma Meppel 2016-2017

La villa Cavrois , lezing door Paul-Hervé Parsy, beheerder van de villa
Woensdag 12 oktober 2016

villa_cavroisDe architect Robert Mallet-Stevens ontwierp een villa op verzoek van textielfabrikant Paul Cavrois, het moest in de stijl zijn van het ontwerp van het stadhuis van architect Dudok. Na “uitwoning” tijdens W.O.II door de Duitsers, is alles sinds 2015 weer in volle glorie hersteld, o.a. de 7 kinderkamers met elk een eigen bad- en kindermeisjeskamer.
Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

foto ©: Dirk Leyman

 

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door Architectenbureau Koezen


Une année chez les Français, lezing door Fouad Laroui

Woensdag 16 november 2016
fouad_laroui-nancy_2011
Geboren in Marokko, gestudeerd in Parijs (econometrie), werkzaam zowel in Amsterdam als Parijs aan de `universiteit. Schrijver en dichter, zowel in het Nederlands als het Frans van o.a. “Une année chez les Français”, het boek waarin hij autobiografische momenten heeft verwerkt en ook heel duidelijk de culturele verschillen tussen Marokko en Frankrijk weergeeft.

Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

 

 

 

Congo, geschiedenis en heden, lezing door Guy Okamba
Woensdag 7 december 2016
congoGuy Okamba, geboren in Congo, maar nu al weer vele jaren wonend in Meppel, kan als geen ander over zijn geboorteland vertellen. Hij is een echte ambassadeur voor Congo, hij zet zich onvermoeibaar in om de situatie in zijn geboorteland te verbeteren.
Deze avond zal hij niet alleen een presentatie geven over de Democratisch Republiek Congo (DRC), maar ook over de projecten en werkzaamheden van de door hem opgerichte Stichting Congo.

Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

 


Maandag 9 januari 2017 20.00 Schouwburg Ogterop

Le chemin des dames, lezing door Joop van Schaik
frhgg_5_pho_033_1_0013r_02
De Eerste Wereldoorlog roept bij ons veelal de beelden op van Verdun, de Somme en Ieper. Minder bekend zijn de gevechten bij de Chemin des Dames, gelegen ten zuiden van Laon. Een schier onneembare ‘richel’ in het landschap die in april 1917 een catastrofe werd voor het Franse leger. Joop van Schaik spreekt over de belangrijke rol van deze hooggelegen weg in de eerste Wereld Oorlog. Ook zijn er veel liedjes gemaakt over deze charismatische scheiding, waar de Franse soldaten in opstand kwamen.

Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

De demeures en des gens, lezing door Madame Marie Thérèse Rouillard.
Woensdag 8 februari 2017
330px-maison_natale_victor_hugo_0002De demeures en des gens, lezing door Madame Marie Thérèse Rouillard. De klassieke Franse schrijvers zijn vaak bekend, maar hoe woonden ze? Mme Rouillard bezocht de huizen van Victor Hugo in Parijs en Guernesey, maar ook van Sarah Bernhardt op Belle île , Dumas père, Cocteau en Colette. Op bezoek bij de plek van inspiratie.

Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

 

 

 

Canada et La France: la culture et les differences, lezing door Daan de Jong
Maandag 13 maart 2017
800px-quebec_in_canada-svgDaan de Jong, oud-gasthoogleraar aan de Universiteit van Montreal en oud-wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam zet in een conference de overeenkomsten en verschillen uiteen ten aanzien van het culturele leven in Canada en Frankrijk.

Conférence in het Frans, zaal 7 Schouwburg Ogterop, aanvang 20.00 uur

Na afloop drinken we het traditionele glaasje wijn.