Nieuws

Informatie over de OBA en de bibliotheek Descartes in Amsterdam. Via de link kun je tot eind januari stemmen op je meest geliefde Franse boek.
 
Collectie Descartes

Bibliothèque Descartes is vanaf nu beschikbaar op de derde etage van OBA Oosterdok. Speerpunten van de collectie zijn hedendaagse literatuur, menswetenschappen, jeugd- en stripboeken. Zo is het voor iedereen mogelijk om kennis te nemen van de hedendaagse Franse en Franstalige taal en cultuur. De collectie is onderdeel van “Het Huis van Alle Talen” dat een podium wil bieden aan verschillende talen en culturen.

 

La collection Descartes

La collection de la bibliothèque Descartes de l’Institut français des Pays-Bas continuera à vivre et à être alimentée régulièrement après son transfert au sein de l’Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Centrée sur la littérature contemporaine, les sciences humaines, la jeunesse et la bande-dessinée elle permet à tous d’accéder à l’actualité de la culture française et francophone dans la langue de Molière! Située au troisième étage de l’OBA, elle est la première pierre d’un projet plus vaste intitulé « La Maison de toutes les langues » qui vise à accorder une large place à la culture et aux langues présentes sur le territoire néerlandais.

 
 

Uit www.BarokOpera.nl

 

Het Barok Opera presenteert

De ontmaskering van Peter de Grote

(Pierre le Grand, le Tsar démasqué)

Première in Koninklijke Schouwburg den Haag op 7 december 2018

Tournée in Nederland van 8 januari tot 15 maart 2019

www.BarokOpera.nl

 

Een theatraal vuurwerk en muzikale juweeltjes

 

In De ontmaskering van Peter de Grote nemen we u mee naar 1697, het jaar dat de Russische Tsjaar in Nederland verbleef om zich te verdiepen in de Hollandse scheepsbouw. Tsaar Peter de Grote was een raadselachtig figuur, balancerend tussen Oost en West. Hij is door de eeuwen heen een voorbeeld voor veel Russische leiders: verlicht heerser, daadkrachtig, veelzijdig en voorstander van modernisatie. Maar daarnaast kon hij wreed en meedogenloos zijn. De vragen die de Russen tot op de dag van vandaag bezig houden zijn:  Was Peter nu een schurk of een heilige? 

Vele dichters, kunstenaars en componisten haalden inspiratie uit het leven van Peter de Grote. Om dichterbij dit fascinerende personage te komen kiezen wij als uitgangspunt muzikale hoogtepunten van Grétry (1790), Donizetti (1827) en Albert Lortzing (1837) uit drie "opéra-comiques” die over zijn leven zijn gecomponeerd.

Deze werken bevinden zich in de collectie van het Théâtre Français de La Haye, het beroemde Nederlandse theater- en operagezelschap dat bestond vanaf de 17de eeuw tot het jaar 1919. Ze waren rond 1800 zeer populair in Europa.

Speellijst

2019

8 januari:    Schouwburg Hengelo

10 januari : Schouwburg Haarlem

11 januari : Schouwburg Deventer

13 januari : Schouwburg Groningen

20 januari : Speelhuistheater Helmond

23 januari : Parkstad Limburgs Theater

1 februari :  Leidse Schouwburg

16 februari : Zaantheater

22 februari : Schouwburg Ogterop Meppel

3 maart :     De Kleine Komedie Amsterdam

10 maart :   Schouwburg Odeon, Zwolle

15 maart :   Posthuis Theater Heerenveen