Concours de la Chanson

Winnaar bekend van Het Concours de la Chanson 2016 

 

De 13-jarige Maria Pedano uit Zoetermeer is de winnares van de Grand Prix Alliance Française 2016. Zij kreeg de prijs uitgereikt door conferencier en schrijver Bart van Loo: ‘… een klok van een stem, een klaterende stem, ontroering, podiumprésence, … de jury kan niet anders dan de prijs aan haar uitreiken.’ De prijs werd zondag 20 maart uitgereikt tijdens de zinderende finale van het 32ste Concours de la Chanson van Alliance Française Pays-Bas in Theater Diligentia in Den Haag.

 

Maria Pedano wordt bij haar optreden begeleid door accordeonist Johan Wiersma, zelf ook 13, en (de iets oudere) pianist Anton Doornhein. Zij zingt L’arbre d’amour (Frida Boccara) en La Foule (Edih Piaf). Het optreden levert haar een ongekend applaus op én de overwinning.

 

Maria Pedano, winnares van het Concours de la Chanson Alliance Française 2016,  met de chansons L’arbre d’amour (Frida Boccara) en La Foule (Edih Piaf). 

 

Andere prijzen

De vakjury bestaande uit Tonny Eyk, Bart van Loo en Frances Gramende deelt naast de Grand Prix Alliance Française 2016 nog meer prijzen uit. Zo krijgt Roel Vankerckhoven uit Amsterdam uit handen van Marc Clairbois, délégué Wallonie/Bruxelles in Den Haag de Prix Wallonie – Bruxelles uitgereikt. De Amsterdammer zal met deze prijs in oktober mogen optreden tijdens een muziekfestival in Brussel.

 

De Prix Citroën de la Créativité gaat naar Bridget van Zundert uit Tilburg. Samen met haar band Bridget & the Goldfish zorgt zij voor een swingende, country-style Franse muziek. Volgens de jury ‘een tragikomische compositie, country meets chanson, heerlijk.’

 

Lucía Talamoni uit Nieuwegein ontvangt de Prix Liesbeth List Jeunes Artistes. Zij betovert de zaal met het lied ‘Je vole’ van Michel Sardou. Voor de jury springt zij eruit in drie woorden : tekstvast, blikvast en stemvast.

 

De TV5Monde Publieksprijs is voor Marie Chaplet uit Amsterdam. Met haar prachtige stem verovert zij de harten van het publiek. Zij wordt op gitaar begeleid door haar vader, die in 2004 de publieksprijs in de wacht sleepte. Bart van Loo: ‘Een heerlijk timbre, een duidelijke dictie, un sourir comme une banane, zoals de Fransen zeggen’.

 

Naast de optredens van de finalisten zijn er optredens van Stella-Louise Göke, winnares van het Concours van 2015, en Sjors van der Panne, winnaar van de publieksprijs in 2008 en finalist van The Voice.

 

Dank

Speciale dank gaat uit naar Frances Gramende, muziekuitgever (La French Music) en sinds jaar en dag organisator en jurylid van het Concours de la Chanson. Zij stopt met de organisatie van het Concours en geeft het stokje door aan anderen. Marcel Bugter, Président van Alliance Française Pays-Bas, spreekt veel dank uit voor al haar werkzaamheden voor het Concours. 

 

Marcel Bugter is na afloop zeer tevreden over het niveau van de finalisten. Ook is hij erg te spreken over het feit dat mensen van uiteenlopende leeftijden in de finale staan, van 13 tot 62 jaar. Dit geeft aan dat de liefde voor het Franse chanson in het Nederlands taalgebied onder alle leeftijden te vinden is en dat iedereen mee kan doen aan het Concours.

 

Een uitstekende sfeer, een hoog niveau van alle finalisten en een uitverkochte zaal. Kortom, een fantastische dag voor het Franse Chanson.

 

chanso11