Prijsuitreiking Concours Visions d’Europe 2017


affiche Concours visions d’Europe

Op woensdag 29 maart vond de ceremonie van de prijsuitreiking Concours Visions d'Europe 2017 plaats in het Huis van Europa in Den Haag. Het was een gedenkwaardige dag. Juist op deze woensdag werd de officiële brief van opzegging van het lidmaatschap van de EU door Groot-Brittannië bezorgd in Brussel. De Brexit werd hiermee in gang gezet. Op 1 februari 2017 hadden de 530 deelnemende leerlingen aan deze wedstrijd zich juist gebogen over het Brexit­gebeuren en de wenselijk­heid van een Frexit voor Frankrijk en een Nedexit voor Nederland.

Dit was de tekst van de opgave.

À l’approche des élections présidentielles en France et des élections parlementaires aux Pays-Bas on demande aux citoyens de prendre position au sujet de l’Europe : « Si vous étiez aux commandes du gouvernement néerlandais ou français, seriez-vous en faveur d’un ‘Nedexit’ ou d’un ‘Frexit’ : une sortie des Pays-Bas ou de la France de l’Union européenne, comme le Brexit décidé par les Britanniques par référendum en juin 2016 ?

Merci d’appuyer votre favorable ou défavorable de quelques arguments en comparant les deux pays. »

De meeste leerlingen vonden de Brexit geen goede ontwikkeling en waren ook zeker niet voor een uittreden van Frankrijk en Nederland uit de Europese Unie. Zij schreven dat de Europese landen bij elkaar moesten blijven en voerden daarvoor tal van argumenten aan.

De middag zelf in het Huis van Europe had ondanks de inwerkingtreding van de Brexit een vrolijk karakter. Ter opluistering van de speeches door de vertegenwoordiger van het Huis van Europa, de heer Hugo Keizer, de organisatoren van het concours Madame Flory Poels responsable Pédagogie Bureau Directeur Alliance Française des Pays-Bas, en Monsieur Martin Beyer, Délégué Général aux Pays-Bas, en het verslag van de jury Madame Heleen Baars, Présidente Alliance Française Zwolle, en Monsieur Wim Bekkers, Directeur des Cours Alliance Française Breda, waren er verscheidene muzikale intermezzo’s, verzorgd door Madame Xandra Storm, docente Frans, deelnemer met haar leerlingen aan het concours, maar bovenal inspirerende draaiorgelman=vrouw. Zij vertelde over haar bijzondere instrument en wist de leerlingen uit het publiek over te halen het orgel zelf te komen bedienen. Ook de docenten gaven gehoor aan haar oproep om een chanson mee te zingen op het podium.

TV5MONDE had voor tassen gezorgd voor alle 30 « lauréats ». De Alliance Française des Pays-Bas voegde daar « bandes dessinées » aan toe met een verhaal uit de geschiedenis van Frankrijk en voor de leerlingen die de vierde t/m de twaalfde plaats bezetten was er een extra boek vanwege hun goede prestaties.

Het beste opstel werd dit jaar geschreven door Hilde Ruitenberg, leerling VWO 6 van het Christelijk College Groevenbeek te Ermelo. De tweede plaats was voor Milan Sent uit VWO5 van het Zuyderzeelyceum te Emmeloord en op de derde plaats kwam Niels Smits, uit 5 HAVO van het Dendron College in Horst.

Deze zomervakantie mogen zij op kosten van de Alliance Française des Pays-Bas, die twee prijzen betaalt, en de Délégué Général, Monsieur Martin Beyer, die één prijs voor zijn rekening neemt, met zijn drieën een week naar Montpellier om daar bij de Alliance Française een intensieve stage Frans te volgen, waarbij ook tijd overblijft om de stad en de omgeving te bezichtigen. Zij gaan logeren bij een gastgezin met de mogelijkheid om het geleerde Frans direct in praktijk te brengen. Na afloop zullen de verslagen van hun reis op deze website gezet worden.

Volgend jaar is het plan om met de nieuwe Délégué Général - Monsieur Martin Beyer verlaat ons land medio 2017 - deze al meer dan 40-jarige traditie voort te zetten.


Lijst van de 30 prijswinnaars
1.Ruitenberg HildeChristelijk College Groevenbeek Ermelo
2.Sent MilanZuyderzeecollege Emmeloord
3.Smits NielsDendron College Horst
4.Kuilenburg Kees vanChristelijk Gymnasium Utrecht
5.Holstege SaloméChristelijke Scholengemeenschap De Lage Waard Papendrecht
6.Looijmans MarnixDominicuscollege Nijmegen
7.Louwerse ChristianPieter Zandt Scholengemeenschap Kampen
8.Hendriksen JorienStedelijk Gymnasium Nijmegen
9.Engelman TimDalton Lyceum Barendrecht
10.Dieleman EvaStedelijke Scholengemeenschap De Rede Terneuzen
11.Timmermans IljaStedelijk Gymnasium Breda
12.Seghrouchni Idriss MehmoudLyceum Schöndeln Roermond
13.Tinkhof AlanDalton Lyceum Barendrecht
14.Hooijer DirkOstrea Lyceum Goes
15.Heuvel Anne-Wil van denChristelijke Scholengemeenschap De Lage Waard Papendrecht
16.Hal Lennard vanChristelijke Scholengemeenschap De Lage Waard Papendrecht
17.Rompa WesleyStedelijke Scholengemeenschap De Rede Terneuzen
18.Cortes AlistairInternational School Eindhoven
19.Heijboer VincentKatholieke Scholengemeenschap Etten-Leur
20.Veerhoek AnnaStedelijk Gymnasium Nijmegen
21.Elshout ElodieStedelijk Gymnasium Breda
22.Fekkes MerelBataafs Lyceum Hengelo
23.Bruijn Karlijn deKatholieke Scholengemeenschap Etten-Leur
24.Bruin Sharon deChristelijk College Groevenbeek
25.Teo RussellInternational School Eindhoven
26.Schellekens MarlindeSancta Maria Lyceum Haarlem
27.Bruin Sanne deJohan van Oldenbarnevelt Amersfoort
28.Gijsel AnneReynaertcollege Hulst
29.Groot Hilbert deBataafs Lyceum Hengelo
30.Preusterink AishaSancta Maria Lyceum Haarlem