Prijsuitreiking Concours Visions d’Europe 2018

PRIJSUITREIKING CONCOURS VISIONS d’EUROPE 2018

 

Op woensdag 28 maart vond de ceremonie van de prijsuitreiking  Concours Visions d’Europe 2018 plaats in het Huis van Europa in Den Haag.

Het was al de 6e keer dat de prijsuitreiking hier kon plaatsvinden. Dit is mogelijk omdat het onderwerp altijd een link heeft naar Europa

Op 31 januari 2018 hadden de 350 deelnemende leerlingen aan deze wedstrijd een betoog geschreven over het volgende thema:

En France et aux Pays-Bas on propose aux étudiants de faire un stage social. Par exemple auprès des personnes âgées ou handicapées.
Quels sont selon vous les avantages et les difficultés d’un stage social ? En avez-vous l’expérience? Sinon, quel type de stage social aimeriez-vous faire? Aux Pays-Bas ou dans un autre pays de l’Union européenne?


De meerderheid van de leerlingen vonden het doen van een stage hier of in een van de landen van de EU een goed zaak, omdat, -zo zeiden ze-, het goed is ouderen en hulpbehoevenden te helpen en zelf ook ervaring op te doen in de omgang met mensen die je niet dagelijks tegenkomt.

De middag in het Huis van Europa werd opgeluisterd door een lezing van Berry van de Wouw: “”argot, het Frans dat je op school niet leert””. Met behulp van videoclips, fragmenten uit film en teksten werd aan de leerlingen en hun begeleiders heel wat ‘’argot’’ voorgeschoteld. De leerlingen luisterden aandachtig, vonden de argotwoorden soms wel wat seksueel getint, maar ook grappig en vreemd. De quiz na afloop werd, -hoe kan het anders-, door een docente gewonnen. Behalve deze lezing waren er toespraken door Flory Poels, die namens de federatie van Alliances Françaises in Nederland al zes jaar dit concours organiseert. Klasja van de Ridder sprak namens het huis van Europa, Anne Rabeyroux, vertegenwoordigster van de Fondation Alliance Française in Parijs uitte bewondering voor het feit dat er zoveel leerlingen gemotiveerd mee hadden gedaan. Verder sprak Heleen Baars namens de jury. Zij haalde in haar verslag veel uitspraken van leerlingen aan over het onderwerp. Daarna volgde de prijsuitreiking, waarbij ieder een tas van TV5monde meekreeg, plus een CD van Soprano, een Frans boek, een pen, een key-cord en een notitie boekje. Voor de nrs. 10 t/m 4 kwam daar nog een bioscoopbon bij. Tenslotte bleven er 3 leerlingen over die nog niet op het podium verschenen waren. Zij mochten nu  komen.


De 3e prijs werd toen uitgereikt aan Eveline Nessen, uit VWO5 van het Christelijk College Schaersvoorde te Aalten, de 2e prijs ging naar Aron van Putte, VWO5 Reynaertcollege te Hulst en de eerste prijs werd behaald door Manon de Zwarte van het Ostrea Lyceum te Goes

 

Deze zomervakantie mogen zij op kosten van de AFPB, die twee prijzen betaalt en de DG die éen prijs voor haar rekening neemt, met zijn drieën een week naar Montpellier om daar bij de Alliance Française een intensieve stage Frans te volgen, waarbij ook tijd overblijft om de stad en de omgeving te bezichtigen. Zij gaan logeren bij een gastgezin met de mogelijkheid om het geleerde Frans direct in praktijk te brengen. Na afloop zullen de verslagen van hun reis (in het Frans) op deze website gezet worden.

Aan het einde van de ceremonie werd de jury bedankt, en met name Wim Bekkers die gedurende 4 jaar honderden kopieën de het CvE, aan de hand van de ””Delf”” criteria, heeft beoordeeld, waarvan de laatste 3 jaren samen met Heleen Baars. Hij wordt opgevolgd door Yoeri Courtin, docent Frans aan het Reynaert college te Hulst.

Volgend jaar is het plan om samen met de nieuwe DG deze al meer dan 40 jarige traditie voort te zetten.

Lijst van de 30 prijswinnaars

       
 

Concours Visions d'Europe 2018

   
 

Lauréats

   

1

Manon de Zwarte

Ostrea Lyceum Goes

VWO5

2

Aron van Putte

Reynaertcollege Hulst

VWO5

3

Eveline Nessen

Christelijk College Schaersvoorde Aalten

VWO5

4

Arpit Agrawal

International School Eindhoven

VWO5

5

Jacobus Petersen

Christelijk gymnasium Utrecht

VWO5

6

Eva Dieleman

Sted. SG. De Rede Terneuzen

VWO5

7

Mitzi Ivens

Reynaertcollege Hulst

VWO5

8

Sem van Heteren

CSG De Lage Waard Papendrecht

VWO4

9

Xavier Thrasibule

Stedelijk Gymnasium Breda

VWO5

10

Silvester Beerens

Sted. Gymnasium Nijmegen

VWO5

11

Katya van Mensvoort

Stedelijk Gymnasium Breda

VWO5

12

Tim Wagelaar

Sancta Maria Lyceum Haarlem

VWO6

13

Madelief Grootendorst

CC Groevenbeek Ermelo

VWO6

14

Emma Ligthart

Gymn.Joh.v.Oldenbarnevelt Amersfoort

VWO6

15

Emma Wesdorp

CSG De Lage Waard Papendrecht

VWO4

16

Juliette Bos

Bataafs Lyceum Hengelo

VWO5

17

Karsten Haak

Sted. SG. De Rede Terneuzen

VWO4

18

Floor Oude Wesselink

Bataafs Lyceum Hengelo

VWO5

19

Mei-Lin Remijn

Sted. SG. De Rede Terneuzen

VWO4

20

Manon Verburg

Ostrea Lyceum Goes

VWO6

21

Joram Verhage

CSW Van De Perre Middelburg

VWO6

22

Marnix Looijmans

Dominicuscollege Nijmegen

VWO6

23

Jette van Dam

CC Groevenbeek Ermelo

VWO6

24

Bente Meijer

Sancta Maria Lyceum Haarlem

VWO6

25

Nina Janssen

Reynaertcollege Hulst

VWO4

26

Marco Kwakernaat

CSG De Lage Waard Papendrecht

VWO6

27

Elodie Elshout

Stedelijk Gymnasium Breda

VWO5

28

Marieke Boelhouwers

Farel College Amersfoort

VWO5

29

Nathan Krijnen

Farel College Amersfoort

VWO5

30

Rosemarijn van Nijendaal

Jac. P. Thijsse collegeCastricum

VWO6