Welkom

Waalbrug_5H

Bienvenue sur le site de l'Alliance Française de Nimègue
Welkom op de site van de Alliance Française Nijmegen
De nummer één voor een cursus Frans, voor beginners en gevorderden
Al meer dan 120 jaar!

La Belle Époque

di 19 nov 19u15
LUX

Het leven van de technofobische striptekenaar Victor (Daniel Auteuil) raakt ontregeld wanneer hij kennismaakt met een nieuwe en unieke manier van entertainment. Het bedrijf van zijn zoon biedt namelijk aan welgestelde cliënten de kans om door een combinatie van slimme trucages en het naspelen van gebeurtenissen terug in de tijd te gaan. Victor besluit de meest memorabele week uit zijn leven te herbeleven, die waarin hij zijn grote liefde Marianne (Fanny Ardant) voor het eerst ontmoette, veertig jaar geleden. De setting is een gezellig buurtcafé uit de jaren zeventig, waar iedereen rookt als een ketter. Victor heeft het al snel zo naar z’n zin dat hij het liefst zou blijven in deze tijd zonder mobiele telefoons, internet en andere moderne gemakken... Ruud Vos zal de film inleiden. De kaartverkoop voor leden van de Alliance Française start op 7 november, via de kassa van LUX.  De kosten zijn € 5,- op vertoon van de Carte Nationale AF, introducés betalen € 10,-. Er kan slechts een persoon geïntroduceerd worden per Carte.

Dictee TV5Monde

Elke tweede donderdag van november wordt via de Dag van de Franse Taal op ludieke wijze in de scholen voor voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor het Frans. Meer dan de helft van de scholen doet mee. De Alliance Française ondersteunt deze actie door een dicteewedstrijd te houden met een speciaal hiervoor door de Franse tv-zender TV5Monde geschreven dictee. De dictees van de afgelopen drie wedstrijden: La der des dersLes Pays-Bas sont un oxymore en La mer qu'on voit danser, zijn terug te vinden op de site van TV5Monde, in de rubriek Dictée d'Archibald.

Concours de la chanson

concours_chanson_logo_rood_grijs_224_78Het Concours de la Chanson Alliance Française is een open zangwedstrijd in de Franse taal voor amateurs en (semi)professionals en wordt georganiseerd door de Alliance Française des Pays-Bas. Op zondag 17  maart heeft Caroline Rutten uit Duiven de Grand Prix Alliance Française 2019 gewonnen van de 35ste editie van het Concours de la Chanson. Samen met Dirk Overbeek op accordeon en Job Huiskamp op cello stal zij de show in Theater Diligentia. Lees meer

Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran

woe 27 nov 
11u30 /15u30
LUX

Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran is een musical gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric-Emmanuel Schmitt. De voorstelling, gespeeld door de theatergroep TNT-théâtre, is in modern en helder Frans en wordt opgeluisterd met muziek gecomponeerd door John Kenny.
Kaartverkoop via fpariseadge@gmail.com. Leden Alliance Française en overige bezoekers € 10,50. Lees meer

Concours Visions d'Europe

Op 30 januari 2019 hebben leerlingen van de bovenbouw havo en vwo opnieuw meegedaan aan de opstelwedstrijd Concours Visions d'Europe  (georganiseerd door de AFPB en de plaatselijke Alliances) over een actueel thema dat verband houdt met Europa.  De prijsuitreiking vond plaats op 26 maart in Het Huis van Europa in Den Haag in aanwezigheid van de 30 beste kandidaten, hun ouders en docenten. Een uitgebreid verslag van de prijsuitreiking (waaronder drie stages bij de Alliance Française in Montpellier) van 2019, enkele foto’s en de namen van de deelnemende scholen en de lauréats vindt u op de site van de AFPB. Onder hen ook twee leerlingen uit Nijmegen met een goede prestatie: Line van den Heuvel (22e), klas 4v  en Anne-Roos Gutter (29e), klas 5v van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Zij kunnen beiden volgend jaar opnieuw meedoen.