Welkom

Waalbrug_5HBienvenue sur le site de l'Alliance Française de Nimègue
Welkom op de site van de Alliance Française Nijmegen
De nummer één voor een cursus Frans, voor beginners en gevorderden
Al 120 jaar!

Film français : So help me God

di 24 april 19u15!
LUX
"So help me God" (Ni juge ni soumise) is een documentaire van Jean Libon en Yves Hinant (2017) die zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek registreert wat er in het kantoor van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez en daarbuiten gebeurt. Dat komt mede door de bijzondere verschijning en persoonlijkheid van de hoofdpersoon, die geen blad voor de mond neemt en in haar contact met collega's en verdachten af en toe opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen. Maar ook de inhoud van de gesprekken is buitengewoon: soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten, en soms onthutsend wanneer ze schijnbaar onbewogen het relaas aanhoort van een vrouw die haar achtjarige zoon op gruwelijke wijze heeft omgebracht. De waarheid blijkt soms vele malen schokkender dan fictie.
De film is Frans gesproken met Nederlandse ondertiteling. De inleiding wordt verzorgd door Mark Meuldijk, medewerker van Lux. Na afloop verwelkomt de AF de bezoekers in het café-LUX om na te praten en informatie te verkrijgen.
Kaarten zijn nu al verkrijgbaar, alleen aan de kassa van LUX. Op vertoon van de AF-ledenpas krijgt u korting en betaalt u € 5.- per kaart. Introducés betalen € 9,-. Maximaal één introducé per kaart. Lees meer

Mon idée pour le français

In opdracht van de Franse President Emmanuel Macron is er een burgerplatform gestart om ideeën te vergaren hoe het gebruik van de Franse taal en de meertaligheid in het algemeen bevorderd kunnen worden. Alle Franstaligen en liefhebbers van de Franse taal en cultuur kunnen op dit platform hun ideeën en suggesties achterlaten.  TV5monde ondersteunt het platform Mon idée pour le français. Lees meer

Concours Visions d'Europe

Op woensdag 31 januari 2018 hebben leerlingen van de bovenbouw havo en vwo meegedaan aan de opstelwedstrijd Concours Visions d'Europe  (georganiseerd door de AFPB en de plaatselijke Alliances) over een actueel thema dat verband houdt met Europa. De prijsuitreiking vond plaats op 28 maart in Het Huis van Europa in Den Haag, waar de 30 lauréats, hun ouders en docenten aanwezig waren voor de bekendmaking van de hoofdprijzen: drie stages van een week tijdens de zomervakantie bij de Alliance Française in Montpellier. Onder hen ook twee leerlingen uit Nijmegen met een mooie prestatie: Silvester Beerens van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (1oe) en Marnix Looijmans van het Dominicuscollege (22e). Een uitgebreid verslag van de middag, enkele foto’s en de namen van de lauréats en deelnemende scholen vindt u op de site van de AFPB.

DELF Pro B1 - B2

Op 6 juni a.s. worden bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (campus Nijmegen, Laan van Scheut 10) de DELF Pro-examens, niveau B1 en B2 afgenomen. De DELF Pro-diploma’s (Diplôme en Langue Française, option professionelle) zijn door het Franse ministerie van Onderwijs erkende certificaten om het beheersingsniveau van het Frans aan te tonen, afgestemd op de zakelijke wereld. Zie voor meer informatie http://www.ciep.fr/delf-pro/presentation. De prijs voor het B1-examen bedraagt €120, die van het B2-examen €140. Inschrijven kan door contact op te nemen met twan.geerts@han.nl. De inschrijfperiode loopt tot 1 mei 2018.

Concours de la chanson

concours_chanson_logo_rood_grijs_224_78Het Concours de la Chanson Alliance Française is een open zangwedstrijd in de Franse taal voor amateurs en (semi)professionals en wordt georganiseerd door de Alliance Française in Nederland. Op zondag 18 maart 2018 vindt in Theater Diligentia in Den Haag de finale plaats. Lees meer

Dictee TV5Monde

Elke tweede donderdag van november wordt via de Dag van de Franse Taal op ludieke wijze in de scholen voor voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor het Frans. Meer dan de helft van de scholen doet mee. De Alliance Française ondersteunt deze actie door een dicteewedstrijd te houden met een speciaal hiervoor door de Franse tv-zender TV5Monde geschreven dictee. In 2017 deden 700 cursisten mee, uit heel het land. De prijswinnaars zijn ondertussen bekendgemaakt. Het dictee van 2016, Les Pays-Bas sont un oxymore, en dat van 2017, La mer qu'on voit danser, zijn terug te vinden op de site van TV5Monde, in de rubriek Dictée d'Archibald.