Welkom

Waalbrug_5H

Bienvenue sur le site de l'Alliance Française de Nimègue
Welkom op de site van de Alliance Française Nijmegen
De nummer één voor een cursus Frans, voor beginners en gevorderden
Al meer dan 120 jaar!

Romans graphiques (en Franse strips)

di 27 nov 20u00
Bibliotheek de Mariënburg

Stripkenner Gert Jan Pos vertelt over de geschiedenis van de Franse strip, over hedendaagse strips en over graphic novels. Na de pauze gaat Constant Hoogenbosch met hem in gesprek over wat Franse strips zo bijzonder maakt en over de literaire waarde van graphic novels in vergelijking met romans. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek De Mariënburg, waar u terecht kunt voor de kaartjes. Leden, studenten en Alliance Française € 7,50 | Overige bezoekers € 10,- Lees meer

Privacyverklaring

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Uw privacy is belangrijk voor de Alliance Française Nijmegen. Wij zullen uw privacy zoveel mogelijk respecteren en ervoor zorgen dat de persoonlijke informatie die u aan ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. In de privacyverklaring laten we zien welke persoons-gegevens wij verzamelen en wat we met deze gegevens doen.

Film français : Nos batailles

woe 28 nov 19u15!
LUX
De 39-jarige Olivier (Romain Duris) heeft een veeleisende baan waarin hij alles doet om onrecht te bestrijden. Wanneer zijn vrouw Laura van de een op de andere dag het huis verlaat, moet hij de opvoeding van hun twee kinderen, de zorg voor het gezin en zijn werk zien te combineren. Geconfron-teerd met deze nieuwe verantwoordelijkheden probeert hij zijn leven weer op orde te krijgen. Dat is een hele strijd, zeker wanneer duidelijk wordt dat Laura niet terugkeert. 
De film Nos Batailles van Guillaume Senez (2018) is Frans gesproken en heeft Nederlandse ondertiteling. Vanaf 19u kunt u in de zaal. De film begint om 19u15. Na afloop verwelkomt de AF de bezoekers in een gereserveerd gedeelte van café van LUX om na te praten.
De kaartverkoop start op 15 november, alleen aan de kassa van LUX. Op vertoon van de AF-ledenpas krijgt u korting en betaalt u € 5.- per kaart. Introducés betalen € 9,50. Maximaal één introducé per kaart.

Concours Visions d'Europe

Op woensdag 31 januari 2018 hebben leerlingen van de bovenbouw havo en vwo meegedaan aan de opstelwedstrijd Concours Visions d'Europe  (georganiseerd door de AFPB en de plaatselijke Alliances) over een actueel thema dat verband houdt met Europa. De prijsuitreiking vond plaats op 28 maart in Het Huis van Europa in Den Haag, waar de 30 lauréats, hun ouders en docenten aanwezig waren voor de bekendmaking van de hoofdprijzen: drie stages van een week tijdens de zomervakantie bij de Alliance Française in Montpellier. Onder hen ook twee leerlingen uit Nijmegen met een mooie prestatie: Silvester Beerens van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (1oe) en Marnix Looijmans van het Dominicuscollege (22e). Een uitgebreid verslag van de middag, enkele foto’s en de namen van de lauréats en deelnemende scholen vindt u op de site van de AFPB.

Dictee TV5Monde

Elke tweede donderdag van november wordt via de Dag van de Franse Taal op ludieke wijze in de scholen voor voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor het Frans. Meer dan de helft van de scholen doet mee. De Alliance Française ondersteunt deze actie door een dicteewedstrijd te houden met een speciaal hiervoor door de Franse tv-zender TV5Monde geschreven dictee. Het dictee van 2016, Les Pays-Bas sont un oxymore, en dat van 2017, La mer qu'on voit danser, zijn terug te vinden op de site van TV5Monde, in de rubriek Dictée d'Archibald.

Concours de la chanson

concours_chanson_logo_rood_grijs_224_78Het Concours de la Chanson Alliance Française is een open zangwedstrijd in de Franse taal voor amateurs en (semi)professionals en wordt georganiseerd door de Alliance Française des Pays-Bas. Op zondag 17  maart 2019 vindt de 35ste finale plaats. Als u mee wilt doen, moet u zich inschrijven vóór 15 december 2018.  Lees meer

Mon idée pour le français

In opdracht van de Franse President Emmanuel Macron is er een burgerplatform gestart om ideeën te vergaren hoe het gebruik van de Franse taal en de meertaligheid in het algemeen bevorderd kunnen worden. Alle Franstaligen en liefhebbers van de Franse taal en cultuur kunnen op dit platform hun ideeën en suggesties achterlaten.  TV5monde ondersteunt het platform Mon idée pour le français. Lees meer