Cultureel programma 2017-2018

 

2017

dinsdag
24 oktober 20.00 u
Café Zaal Groenewoud

 

“De Familistère te Guise: een utopie in de Thiérache”
Nico Nelissen (lezing in het Nederlands)

De opkomst van de industrie in de 19de eeuw zorgde vaak voor erbarmelijke woontoestanden voor de arbeiders. Socialistisch-utopisten ontwikkelden ideeën over een nieuwe manier van samen wonen en werken in gebouwen gelegen in een ruime door de natuur omringde omgeving. Prof. dr. Nico Nelissen vertelt in deze lezing over dit fenomeen met als illustratief voorbeeld het onlangs gerestaureerde gebouwencomplex de Familistère te Guise.

dinsdag
7 november 20.00 u
Café Zaal Groenewoud

 

“À la découverte de Lille et de ses environs”
Marc Defossez

Le Nord est un département français doté d’un très riche patrimoine architectural, culturel et industriel mais également réputé pour l’accueil et la gentillesse de ses habitants. Marc Defossez propose de faire connaître ou redécouvrir Lille et ses alentours.

Met een persoonlijk advies voor een bezoekje aan bijzondere steden, dorpen, musea, restaurants, cafés, tavernes, of voor wandelingen en fietstochten neemt Marc Defossez ons mee naar het departement le Nord. Dit alles wordt gelardeerd met culinaire specialiteiten en populaire chansons uit de streek. Hij trakteert ons op een kleine proeverij en volksliederen – met uitleg en vertaling – om samen te zingen.

Theater LUX

 

Franse filmavond

Een recente Franse film wordt ingepland afhankelijk van het aanbod. Via de Maillon wordt u daar t.z.t. over geïnformeerd.

dinsdag
28 november 20.00 u
Bibliotheek De Mariënburg 

 

“Literatuur uit La Douce France’’
Margot Dijkgraaf (lezing in het Nederlands)

Als er ìemand een autoriteit is op het gebied van Franstalige literatuur dan is het Margot Dijkgraaf, werkzaam bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Tijdens deze lezing vertelt ze over recente trends in de Franse literatuur, literaire prijzen als de Prix Goncourt en laat ze enkele van haar favoriete Franse auteurs de revue passeren. Deze avond is georganiseerd samen met de bibliotheek De Mariënburg.
Leden, studenten en Alliance Française € 7,50 | Overige bezoekers € 10,-
(foto: Monique Kooijmans)

donderdag
14 december 20.00 u
De Muse Malden

 

“Invitation au voyage littéraire’’
Tracy van Poppel en Lisette Steentjes

Après le succès rencontré avec les deux premières séries d’histoires, Lisette et Tracy reviennent avec une nouvelle collection. Cette fois, elles puisent parmi les histoires d’auteurs tels que Marie-Hélène Lafon, Patrice Franceschi et Andrée Chedid, qu’elles vont réinterpréter à leur manière.

Laat u meenemen op een verrassende reis langs verhalen van hedendaagse schrijvers. Door een afwisselend inspelen op elkaar – Lisette vertelt een deel van het verhaal in het Nederlands, Tracy vult aan met het voorlezen van originele Franse fragmenten – wordt het Franse verhaal ook voor beginners toegankelijk.

2018

donderdag
18 januari 20.00 u
Rozenhof H. Landstichting

‘‘L’impressionnisme au temps des cerises’’
Marie-Thérèse Rouillard    

Marie-Thérèse Rouillard propose de nous faire découvrir l’époque d’avant, pendant et après les impressionnistes. Une période très riche en événements politiques (l’arrivée de Napoléon III au pouvoir et la Commune), artistiques et économiques, accompagnée d’un grand bouleversement industriel.

90 impressionistische schilderijen en het beroemde chanson “Le temps des cerises” illustreren de vaak heftige maatschappelijke ontwikkelingen van, voor, tijdens en na het impressionisme die tijdens deze lezing aan bod komen.

maandag
29 januari 19.30 u!
Kandinsky College

 

‘Soirée ateliers’’

Une soirée ouverte à tous, élèves et membres, et pour tous les niveaux.

Terug van weggeweest! Een avond waarop een ieder, buiten de normale lessituatie om, actief aan de slag gaat met de Franse taal en cultuur. U maakt van tevoren een keuze uit het aanbod van ateliers, aangeboden door docenten en andere experts, waarbij met de verschillende niveaus rekening gehouden wordt.

donderdag
22 februari
20.00 u

Rozenhof H. Landstichting

 

‘‘Je suis François Villon’’
Katja Cohen (voordracht) & Sjors Holleboom (gitaar)

Le poète-vagabond François Villon (1431 – ?) est entré dans la légende de son vivant. Katja Cohen nous présente ce personnage légendaire et haut en couleur de la fin du Moyen-Age.

De conference gaat over zijn jeugd, zijn passies, zijn kerkelijke opleiding en… zijn streken, maar ook over zijn omzwervingen met roversbenden en ten slotte de veroordeling tot de doodstraf. De persoon François Villon gaat onze verbeelding te boven!

dinsdag
13 maart
20.00 u
Café Zaal Groenewoud

 

‘‘Les Français et la mer’’
Pierre Burlaud

La France possède 5 500 km de côtes. Mais les Français ont-ils dans leur mémoire des images fortes de la mer ? Il y a des images mémorielles, mais avec des trous noirs. Pierre Burlaud nous propose d’explorer images, textes et mémoires de la mer en France.

Tijdens deze lezing wordt een beeld geschetst van o.a. de slag bij Trafalgar, de vloot van Colbert, de kaper Surcouf, de Vendée Globe, de geallieerde landing van 1944, Jacques Cartier en Jacques Cousteau. 

donderdag
5 april
20.00 u
(Locatie volgt)

‘‘Le français au Canada, langue, politique et identité’’
Dr. Janine Berns, Radboud Universiteit Nijmegen/Universiteit Utrecht

Voor Franstalige Canadezen is hun taal een erg belangrijk onderdeel van hun identiteit, die echter met enige regelmaat ter discussie wordt gesteld. Engelstalige Canadezen vinden hun Franstalige landgenoten vaak erg “Frans”, en dus anders. Frankrijk vindt die Franssprekende Canadezen juist weer helemaal niet zo Frans: het Canadees Frans wordt veelal gezien als een inferieure variant, die ook nog eens doorspekt is met Engelstalige invloeden. Resultaat? Franstalige Canadezen weten dus niet zo goed waar ze nu bij horen. Tegelijkertijd voelt Frankrijk anno 2017 ook dat het oog moet hebben voor meer dan “standaard” Frans om de positie van de taal – en Frankrijk – in de wereld te onderstrepen en te versterken. Deze lezing (in het Frans) is het verhaal van een koloniale geschiedenis die laat zien hoe taal onlosmakelijk verbonden is met identiteit en macht.

donderdag
12 april
20.00 u
De Muse Malden

 

‘‘Café concert’’
La Grappe & Knip

Al jarenlang brengen Philippe en Margriet muzikale avonden voor ‘francofielen’ tot leven. Allerlei artiesten uit de jaren 1930-1980 komen voorbij zoals Brel, Piaf, Moustaki, Ferrat, Cabrel, Fugain, Dassin, Legrand, Bruel, Renaud, Lama, Barbara, Brassens, Duteil en… La Grappe & Knip.
Dit jaar in een nieuwe formule: het publiek bepaalt de nummers die ze spelen!

 

 

‘‘Café Tandem’’

In samenwerking met de studievereniging van Romaanse talen en culturen ¿Ouisí? organiseert de Alliance Française Nijmegen een aantal keren een Café Tandem waar Franstaligen en Nederlandstaligen samenkomen om elkaars taal te spreken.
Via de Maillon wordt u op de hoogte gebracht van data en locatie.