Leesclub: Plaisir de Lire en Literatuurcursus

iprocms_headerfoto.filename.3247_la campagne

Leesclub: Plaisir de lire

Onder leiding van docente Patricia Raymakers leest u dit najaar het boek Croire au merveilleux van Christophe Ono-dit-Biot waarin een jonge weduwnaar met grote moeite probeert over de dood van zijn vrouw heen te komen. Eeuwenoude verhalen blijken voor hem een houvast om het leven weer op te pakken.

De cursisten bereiden per les (10) ongeveer 40 bladzijden voor en stellen tijdens de les beurtelings vragen aan elkaar. Daardoor wordt iedereen actief betrokken bij de bespreking en ontstaat er vaak een levendige discussie. Met behulp van het luisterboek of de film komt ook de luistervaardigheidstraining aan bod. Natuurlijk is een redelijke tot goede kennis van het geschreven en gesproken Frans een vereiste ( niveau B1/B2).

Cursusduur: 10 lessen van 1,5 uur
Lestijden: vrijdag 10.45 – 12.15 uur (De Schakel)
Start: vrijdag 4 oktober 2019 
Cursusgeld:  € 145 excl. aanschaf boeken (studenten: € 115)

Literatuurcursus: La Fête, parenthèse enchantée du quotidien

Tijdens de lessen wordt onder leiding van docente Françoise Gall het thema van ‘la fête’ behandeld. U werkt met voorbeelden uit de literatuur, kunst, en muziek.

De onderstaande werken komen hierbij aan bod:
ZOLA E., L’Assommoir (1877), extrait livre audio: la fête de Gervaise
GIDE A., Les Nourritures terrestres (1897)
DAI SIJIE G., Balzac et la Petite Tailleuse chinoise (2000)
Baumont S., Le goût de la fête (2016), bloemlezing (Victor Hugo, Flaubert, Prévert, Apollinaire, Eluard, Queneau…)
Tevens bestudeert en bekijkt u de prachtige barokopera Les Fêtes Vénitiennes van de Franse componist André Campra. Scapino Ballet Rotterdam maakte bij L’Opéra Comique in Parijs een groot operaproject samen met Robert Carsen, de wereldberoemde operaregisseur. 

Verder zullen verschillende Franse kunstwerken het uitgangspunt vormen voor een discussie over ‘het feest’ in de kunst, zoals Les fêtes galantes, van Watteau tot Fragonard (18e eeuw). Een film en excursie staan ook op het programma. 

Natuurlijk is een goede kennis van het geschreven Frans een voorwaarde (vanaf niveau B2). Het accent ligt op het samen debatteren over de stof, waarbij gebruikgemaakt wordt van beeld, tekst, muziek, filmpjes en internetsites.

Cursusduur:  10 lessen van 2 uur (gemiddeld een keer per maand, data in overleg)
Lestijden: dinsdag 19.30 – 21.30 uur (locatie in overleg)
Start: dinsdag 1 oktober 2019
Cursusgeld:  € 190,- (studenten € 150,-)