Algemene informatie

Alliance Française, wereldwijd en in Nederland

De Alliance Française is een onafhankelijke culturele instelling die in 1883 in Parijs werd opgericht. Haar doel is het bevorderen en verspreiden van de kennis van de Franse taal en cultuur. Wereldwijd is de Alliance Française te vinden in 134 landen, met bijna 800 plaatselijke afdelingen. In Nederland bestaat de Alliance Française sinds 1888. Met 32 vestigingen is Nederland voor de Alliance Française een belangrijk land in Europa. Dit blijkt ook uit het grote aantal studenten. De Franse ambassade in Nederland steunt de Alliance Française des Pays-Bas.
De afdeling Roosendaal van de Alliance Française werd opgericht in 1937 en telt momenteel ruim 200 leden en cursisten. De afdeling Roosendaal werkt samen met de comités van Breda en Bergen op Zoom.
Die samenwerking brengt voor de leden een breder aanbod van cursussen, activiteiten en sociale contacten met zich mee.
Om haar doelstellingen te realiseren organiseert de AF Roosendaal talencursussen, waarover meer onder het hoofdstuk ‘cursussen’. Daarnaast biedt zij leden, cursisten en introducés maandelijks de gelegenheid aan een culturele en/of sociale activiteit deel te nemen zoals elders op deze website is te lezen.

 

Café Français

Elke dinsdagavond vanaf ongeveer 20.30 uur komen we met een aantal leden (en niet-leden) bijeen in Grand café Chagall, Oude Markt, Roosendaal. Hier kunnen we onze kennis van de Franse taal samen oefenen onder het genot van een kopje koffie of een glaasje wijn. Iedereen is welkom, ook de minder ervaren prater.

Daarnaast is er twee keer per maand overdag een Café Français bij Chagall. De data vindt u onder het tabblad ‘Cultuur’.

 

Facebook

Alliance Française Roosendaal is ook te vinden op Facebook. Het volgen van de Alliance Française is hierdoor nog een stukje simpeler geworden.

Wanneer u vriend wilt worden, kunt u via Facebook zoeken op

‘AF Roosendaal’. Als u nog geen account heeft, moet u er eerst één aanmaken. Voor meer informatie of het aanleveren van berichtjes kunt u terecht bij Marleen Farla, E: secr.roosendaal@afpb.nl


Wandeling op zondag

Twee uur wandelen met Gerard!
Wandelen, de streek ontdekken in een ontspannen en vriendschappelijke sfeer. Dat kan elke eerste zondag van de maand.
Verzamelen om 9.00 u. op de parkeerplaats van winkelcentrum ‘Lindenburg’ in Roosendaal.
Informatie bij Gerard Wijtvliet : 06-53384810

 

Infolettre

Driemaal per jaar verschijnt er een Infolettre of Nieuwsbrief met informatie over de activiteiten in de daarop volgende maanden. In de Infolettre wordt informatie opgenomen van de filmhuizen in de regio en wordt gewezen op aan Frankrijk gerelateerde activiteiten in de regio. Ook is er ruimte voor korte bijdragen van leden en cursisten.

De eerste editie verschijnt begin september en wordt alleen als elektronische post verzonden naar leden en cursisten. In die eerste aflevering staat in ieder geval informatie over de soirées van september, oktober en november. Ongeveer een week voor de geplande activiteiten krijgen leden en cursisten nog een herinneringsmail met een verwijzing naar de informatie die in de Infolettre te vinden is.

De eindredactie van de Infolettre is in handen van John van Baal. 

 

Reizen

Ieder jaar organiseert de Alliance Française Roosendaal een dagreis, elk vijfde jaar een weekend. De bestemming is steeds een stad in Frankrijk of Wallonië, waarbij naast een cultureel programma voldoende ruimte is voor ontspanning en gezelligheid. De afgelopen jaren hebben we o.a. Lille, Metz, Luik, en Namen bezocht. In juni 2014 werd het Fête de la Musique gevierd in Parijs, in 2015 in Wambrechies. In mei 2016 werd tijdens de eendaagse reis Tournai bezocht. In het seizoen 2016-2017 werd wegens het 80-jarig bestaan van de Alliance Française Roosendaal een weekendreis gemaakt naar Nancy. Het seizoen 2017-2018 werd afgesloten met een dagreis naar Brussel en het seizoen 2018-2019 met een dag in het Vlaamse Leuven. 

 

Groupe Vocal

Een koor met enthousiaste mensen die alleen Franstalige liedjes zingen. Onder leiding van dirigent Ans van Aken en pianist Hans Adams wordt ongeveer twintig keer per jaar gerepeteerd op donderdagavond van 20.00uur tot 21.00uur in de Kruiskerk te Roosendaal. In de schoolvakanties zijn er geen repetities. Zangtalent wordt op prijs gesteld, maar is minder belangrijk dan enthousiasme. De contributie bedraagt 30 euro per schooljaar. Informatie bij Liesbeth Adams, eadams@ziggo.nl.

 

En Route

Een tijdschrift dat heel veel Nederlandse artikelen bevat over Frankrijk en de Fransen. Er wordt veel informatie gegeven over steden, streken, boeken, films. Een deel van deze uitgave is gereserveerd voor Alliance Française des Pays-Bas met bijdragen over de activiteiten van de Alliance Française in Nederland zoals concerten, lezingen, tentoonstellingen. Het tijdschrift verschijnt 4 keer per jaar.

Voor de leden van de Alliance Française des Pays-Bas comité Roosendaal geldt een bijzonder tarief omdat er zoveel leden een abonnement hebben.

Dit collectieve abonnement bedraagt slechts € 23,00 en loopt van december t/m september.

De betaling loopt via Alliance Française Roosendaal.

Betaling geschiedt via het (her)-inschrijvingsformulier of via een betalingsverzoek.

U dient aan- en afmeldingen, (ook als u zich heeft aangemeld via het inschrijvingsformulier) altijd persoonlijk en rechtstreeks vóór 15 oktober door te geven aan:

Marleen Farla, Laan van Luxemburg 13, 4701 CA  Roosendaal  

T: 0165-554069         
E: secr.roosendaal@afpb.nl

 

Franse films

Op vertoon van de lidmaatschapskaart van de Alliance Française krijgt u één euro korting op Franstalige filmvoorstellingen in de volgende bioscopen: City 1-2-3 in Roosendaal, Cinem’Actueel in Bergen op Zoom en Cine-Service in Etten-Leur. De films zijn in het Nederlands ondertiteld. Voor het programma kunt u informeren bij het filmhuis Roosendaal: www.cinemaparadiso.nl. U wordt ook geattendeerd op het filmtheater Fanfare in Oudenbosch, Pagnevaartweg 109, 4731 AC.

Ook daar krijgt u op vertoon van uw lidmaatschapskaart korting op Franse films. Informatie vindt u op www.filmtheaterfanfare.nl.

 

Franszelfsprekend

De Alliance Française Roosendaal wil u graag wijzen op een interessante internetsite, namelijk www.franszelfsprekend.nl. Op die site wordt het belang van de Franse taal en cultuur uit de doeken gedaan. U vindt er interviews, weetjes en spelletjes het Frans betreffend, info voor zakenmensen enz. Een aanrader.

 

Ook op de site van TV5MONDE (www.tv5.org) vind je naast informatie over de programma’s van deze Franstalige tv-zender (vaak met ondertiteling) veel leerzame en speelse informatie over de Franse taal.

 

Dag van de Franse Taal – donderdag 14 november 2019
TV5monde ontwikkelt dictees op verschillende taalniveaus. Deelname zal plaatsvinden in de week van de Dag van de Franse taal.