---

Mai/Juin 2018

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Ondanks mijn recente afscheid als bestuurslid en voorzitter van de Culturele Commissie, ontvangt u toch nog een nieuwsbrief van mijn hand. En om maar direct met de deur in huis te vallen ... onze Alliance zoekt een nieuwe rédacteur! Lijkt het u leuk om ca. tienmaal per jaar deze nieuwsbrief samen te stellen, dan hoort het bestuur graag van u. De nieuwe rédacteur krijgt van mij een persoonlijke instructie, ontvangt een handleiding en enige nazorg.

Deze nieuwsbrief begint met bestuursnieuws, gevolgd door het culturele programma 2018-2019, een terugblik op de zeer geslaagde soirée de clôture, een leuk reisverslag van Harry van der Maat over de reis naar St. Omer, informatie over Facebook, de AVG, een redacteur gezocht, een Franse televisieserie, een item over Jean-Paul Belmondo, de Concertzender en tot slot de film 'Une saison en France'.    

Bonne lecture,
Pauline Kuiken

Foto: Cap Gris Nez (eigen archief)

---

2. Infos diverses du comité

Met een geslaagde Soirée de Clôture hebben we het seizoen 2017-2018 mogen afsluiten. Het vizier gaat weer op het komende seizoen en de verschillende wijzigingen in de bezetting van onze kleine club maakt het nodig dat het bestuur zo aan het slot van het seizoen wat extra zaken op het bord heeft.

Met plezier kan ik echter melden dat we een opvolgster hebben gevonden voor de vetrekkende DDC’s. Het volgende seizoen zal die functie worden overgenomen door Anita Gölpinarli, docente Frans op het Melanchton in Bergschenhoek, waar zij ook woont. Anita zal de functie DDC, net als haar voorgangsters, combineren met lesgevende taken. Op dit moment kunnen wij nog niet aangeven om welke groep(en) dat zal gaan. De definitieve indelingen kunnen net als voorgaande jaren immers pas worden vastgesteld als de inschrijfavonden hebben plaatsgevonden. Wij wensen Anita in ieder geval van harte welkom en wensen haar succes.

Ook in de vacature die ontstond met het vertrek van Martine Oosterloo is inmiddels voorzien. Deze zal worden ingevuld door Valérie Charbey, een francofone docente met veel ervaring binnen Alliance Française. Zij was een paar jaar geleden voor onze Alliance actief als docente bij een aantal in-company bedrijfsopleidingen.

De komende tijd zal weer veel aandacht uitgaan naar de werving van nieuwe cursisten. Uiteraard kunt u ons heel eenvoudig ondersteunen. In de loop van de komende weken ontvangt u van ons een e-mail met een digitale folder, een toelichting en een inschrijfformulier. Als u nog niet heeft ingeschreven dan kan dat alsnog, maar… u kunt de mail ook eenvoudig doorsturen naar een aantal vrienden. Aan het doorzenden is een kleine actie verbonden. Die houd ik nog even ‘geheim’!

Voor nu: nous vous souhaitons de très bonnes vacances.

Peter Besuijen
Président

---

3. Prévision culturelle

 

Het culturele programma 2018-2019

Het programma is rond! De Culturele Commissie heeft het volgende voor u in petto:

- De geschiedenis en de ontwikkeling van Musée s'Orsay en Centre Pompidou

- Verhalen van bekende hedendaagse schrijvers

- Zang - van klassiek tot modern

Een soirée de bienvenue past komend cursusjaar helaas niet in de planning, maar het cursusjaar wordt uiteraard wel afgesloten met een soirée de clôture.

De soirées vinden plaats op de volgende data: maandag 8 oktober 2018, donderdag 22 november 2018, donderdag 7 februari 2019 en maandag 15 april 2019.

---

4. Soirée de clôture

Klik hier voor de foto's.

Op maandag 16 april jl. werd er tijdens de soirée de clôture (zingend) afscheid genomen van twee zeer geliefde docenten en Alliance collega's; Martine Oosterloo en Pauli Odekerken. Ook werd er afscheid genomen van de directrices des cours; Marja Vogel en Janice Breeman, die de cursuscoördinatie vele jaren vol enthousiasme hebben vormgegeven. Tot slot werden ook Sybille Hendriks en Pauline Kuiken bedankt voor hun inspanningen op het gebied van cultuur en bestuur.

Zoals ieder jaar heeft het bestuur de docenten bedankt met mooie bossen bloemen en ontvingen de leden van de Culturele Commissie dit jaar tegeltjes met een Franse tekst.

Daarna bogen een vijftigtal aanwezigen, verdeeld over 5 tafels, zich over een leerzame quiz over histoire, culture, société, la langue Française, géographie et musique. Eugène-Marie van der Horst was wederom onze enthousiaste quizmaster. Er werd gepeinsd, gefronst, overlegd en gefluisterd ... hetgeen uiteindelijk leidde tot een gelijkspel. Er volgde nog een vijftal vragen, waarna het team van Martine Oosterloo werd uitgeroepen tot winnaar. Chapeau!

Het was een gezellige afsluiting van het cursusjaar 2017-2018!

---

5. Reisverslag St. Omer

Toch wel mooi dat we ook dit jaar weer met de Alliance Française naar Frankrijk konden. Vrijdagmorgen 6 april 2018 stond de bus klaar op de Burgemeester Jamessingel in Gouda. Deelnemers van AF Gouda en AF Zoetermeer in afwachting van hoe het dit keer zou uitpakken. Marc Defossez (voorzitter & cursus-coördinator van AF ‘t Gooi en Almere) is de organisator en hij vervult zijn taak met verve. Chauffeur Hans heeft er zin in. Extra verrassing is de komst van Christoph, Franse troubadour, die ons tijdens de reis met chansons en gedichten zal vermaken. We vertrekken keurig op tijd, met een frans kwartiertje. Dit jaar is de bestemming Saint Omer, Noord Frankrijk, net over de Belgische grens in de buurt van Ieper.

Even een korte stop bij de zuiderburen om de benen te strekken en koffie of thee te drinken. En route. Marc Defossez heeft alles goed voorbereid. We krijgen allemaal een keurig schema van het programma, accommodaties en maaltijden. Vanaf nu spreken we Frans.

De eerste stop is Arques voor een bezoek aan de ascenseur à péniches des fontinettes. Imposant en ingenieus hoe men in de vorige eeuw het probleem van hoog en laag water in de binnenvaart wist op te lossen. Tegenwoordig is de lift niet meer in gebruik, omdat na verloop van tijd binnenschepen breder en zwaarder werden. Na een verhelderende film verlaten we het terrein. Inmiddels aardig wat vocabulaire rijker.

Dan op weg naar de fabriek van Arcopal. Fabrieksmatig worden hier prachtige glasproducten gemaakt. Voor de meesten van ons is het toch wel ontluisterend om deze lopende band werkzaamheden gade te slaan. Ik vind het mooi om de saamhorigheid tussen de medewerkers te zien. De mensen begroeten elkaar met een hand. Later kunnen we natuurlijk producten kopen, daar wordt dan ook grif gebruik van gemaakt. Uiteindelijk is het resultaat prachtig.

In de avond dineren we bij Moulin Snick in Blendecques (zie groepsfoto). De maaltijd is heerlijk. Christoph speelt mooie Franse chansons en later op de avond is er zelfs gelegenheid om te dansen. De eigenaar van de Moulin ontpopt zich als een ware dj en draait vette disco uit de jaren 70: Daddy Cool! Dan uiteindelijk naar het Ibis budget hotel.

De zondag ziet er weer heel anders uit. Bezoek aan la Coupole d’Helfaut. Indrukwekkende beelden van de eerste wereldoorlog. Veel uitleg over de basis, die bedoeld was voor de lancering van V2 raketten, maar uiteindelijk nimmer van de grond kwam. De bunker dient nu als een bizarre herinnering aan een droevig verleden. De start voor het gebruik van raketten, start van de ruimtevaart. Von Braun zou later meewerken aan het Apollo project van Amerika. Het bijgebouwde planetarium geeft ons de gelegenheid voor wat ontspanning. Voorzien van een 3D-bril kunnen we genieten van de mooiste beelden van moeder aarde. Formidable!

Bij de lunch wacht ons een mooie verrassing. Marc heeft voor iedereen een placemat laten maken. Mooie souvenir aan deze reis. Ons laatste bezoek deze reis is Musée de la Vie Rurale te Steenwerck. Heerlijk die herinneringen aan vroeger. De foto’s vertellen hun eigen verhaal.

Om 17.00 uur gaan we huiswaarts. Chauffeur Hans, bedankt voor het veilig vervoer. Na een compliment over zijn rijstijl, antwoordt hij droogjes “Mooi, woensdag moet ik afrijden!”

Harry van der Maat

Bron foto: Mieke Bonsang (lid Alliance Française Gouda)

---

6. Facebook

Het overtreden van afspraken op het terrein van privacy is onjuist. Of dat nu gaat om bedrijven, zoals Facebook, of om schendingen in de privésfeer. Facebook heeft zich in ieder geval op ongunstige manier onderscheiden en beloofde inmiddels beterschap. Uiteraard maakt ieder van u zijn of haar persoonlijke afweging of voortzetting van aanwezigheid op Facebook wenselijk is. Alliance Française Zoetermeer gebruikt Facebook voor het plaatsen van kleine berichten, waarvan wij denken dat onze ‘volgers’ die interessant vinden. En uiteraard hopen we dat volgers ons berichten delen, zodat we meer bekendheid krijgen en daardoor meer cursisten ons weten te vinden.

Wij verzamelen zelf dus geen informatie via Facebook, maar zullen wel gebruik maken van de mogelijkheden om te adverteren voor onze cursussen. In de loop van de komende maanden kunt u zo nu en dan een dergelijke advertentie van uw Alliance voorbij zien komen.

Als u vragen heeft over de toepassing van Facebook binnen uw Alliance dan hoor ik dat graag op web.zoetermeer@afpb.nl.

Peter Besuijen

Bron afbeelding: https://www.freepnglogos.com/logos/facebook-logo; geraadpleegd 2-5-18.

---

7. AVG 

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), het was de afgelopen maanden onmogelijk om de berichtgeving daarover te missen. Nieuwe wetgeving, afgeleid van Europese wetgeving, die vanaf 25 mei a.s. van toepassing is. Ook onze Alliance moet voldoen aan diverse voorwaarden. Dit betekent dat wij in ieder geval transparant moeten zijn over hetgeen we met uw persoonsgegevens doen, wie er over beschikt, etc. Op dit moment worden diverse formulieren aangepast, een privacyreglement op de site geplaatst en zullen we intern de afspraken aanscherpen. Op voorhand kan in ieder geval worden gemeld dat wij van leden en cursisten slechts de gebruikelijke naam en bereikbaarheidsgegevens (adres e.d.) registreren. Wij zullen uiteraard voldoen aan de wettelijke vereisten. Als u vragen heeft kunt u terecht bij pres.zoetermeer@afpb.nl.

Peter Besuijen

---

8. Redacteur Entre Nous gezocht M/V

Pauline Kuiken heeft tijdens de laatste soirée afscheid genomen als bestuurslid en onderhavige Entre Nous is haar laatste. Wij zijn nu naarstig op zoek naar een nieuwe redacteur. Geen naald in een hooiberg, maar gewoon een lid/cursist met enige PC-bedrevenheid, die het leuk vindt om ca. 10 keer per jaar een nieuwsbrief te maken. Natuurlijk kost dat wat tijd (een paar uur per maand), maar u kunt eraan werken wanneer het u uitkomt.

Voorlopig wordt de Entre Nous overgenomen door Peter Besuijen, maar wel in een wat beperktere vorm en mogelijk wat lagere frequentie. Reageren kunt u op 06-54226334 of pres.zoetermeer@afpb.nl.

---

9. On va s'aimer un peu, beaucoup ...

Vorig weekend heb ik de eerste 5 épisodes van saison 1 verslonden; nog 3 épisodes te gaan!

Klik hier om de beschikbare épisodes te raadplegen.

On va s'aimer un peu, beaucoup... est une série télévisée française créée par Emmanuelle Rey-Magnan et Pascal Fontanille, diffusée depuis le 29 novembre 2017 sur France 2 pour la saison 1. La saison 2 est en production pas de dates précise pour la sortie sur France 2.

Astrid Lartigues et Sofia Lorenzi sont associées dans un cabinet d'avocats lyonnais spécialisé dans le droit de la famille. À leurs côtés travaille également Audrey Lartigues, la fille d'Astrid, également avocate et mère de deux enfants. On suit les trois avocates dans les cas qu'elles défendent mais aussi dans leur vie privée.

Pauline Kuiken

Bron afbeelding: https://www.imdb.com/title/tt6730152/mediaviewer/rm4006498560. Bron Franse tekst: https://fr.wikipedia.org/wiki/On_va_s%27aimer_un_peu,_beaucoup...; geraadpleegd 2-5-18.

---

10. Jean-Paul Belmondo

Op 26 april jl. werd bij Close up (NPO2) 'Jean Paul Belmondo - Licht, camera, actie!' uitgezonden. Klik hier om deze uitzending te bekijken.

Biographie

Jean-Paul Belmondo est né le 9 avril 1933 à Neuilly-sur-Seine. Fils du sculpteur Paul Belmondo, et de Madeleine Raynaud-Richard, artiste-peintre, il a un frère aîné, Alain (1931), et une petite soeur, Muriel (1945). Il passe son adolescence dans le 14ème arrondissement de Paris. Peu intéressé par les études, il va rapidement se passionner pour les disciplines sportives et notamment la boxe qu’il pratique en amateur et brièvement en professionnel. A 15 ans, il décide d’arrêter ses études et prend ses premiers cours de théâtre, rue Vavin. Le déclic opère, le jeune homme souhaite devenir comédien. 

En 1951,il intègre le Conservatoire national de Paris en auditeur libre. Persévérant, il réussit le concours d’entrée en 1952. Pendant les quatre années de sa formation, ses professeurs ne lui laissent pas beaucoup d’espoir quant à son avenir, mais il fait la connaissance d’autres débutants avec lesquels il se lie d’amitié; Jean Rochefort, Jean-Pierre Marielle ou encore Bruno Cremer. L’aspirant comédien entame ensuite sa carrière sur les planches, Médée (1953), Le malade imaginaire (1954), Fantasio (1955), Oscar (1958)…En 1958, il décroche un petit rôle au cinéma dans Sois belle et tais-toi de Marc Allégret. Quelques mois plus tard, il est mobilisé et part en Algérie.

A son retour, Jean-Paul Belmondo obtient son premier rôle important dans A double tour de Claude Chabrol. Séduit par son côté désinvolte, Jean-Luc Godard lui confie le rôle principal d’À bout de souffle en 1960. Le film rencontre un succès immense et révèle l’acteur au grand public. Ainsi découvert, le jeune premier devient l’acteur fétiche de La Nouvelle vague dans les années 60. Il retrouve Godard pour tourner Une femme est une femme (1961) et Pierrot le fou (1965). Pour le réalisateur Jean-Pierre Melville, il endosse le rôle d’un prêtre dans Léon Morin, prêtre en 1961. En 1964, L’Homme de Rio de Philippe de Broca réalise un gros succès au box-office avec 5 millions d’entrées. L’acteur enchaîne les tournages à un rythme effréné, jusqu’à six par an, qui sont autant de succès (Un singe en hiver, L’aîné des Ferchaux, Paris brûle-t-il?…)

Acteur populaire, il s’illustre dans des films d’action dans les années 1970 et 1980 et réalise lui-même les cascades. Dès le début des années 70, son agent, Gérard Lebovici, l’encourage à fonder sa société de production, Cerito Films voit le jour en 1971. Jean-Paul Belmondo continue de tourner à un rythme soutenu, et chaque sortie de film reçoit le même accueil public; La Scoumoune (1972), Le magnifique (1973), Peur sur la ville (1975), Le professionnel (1981), L’as des as (1982)… Au milieu des années 80, l’acteur laisse les rôles de policiers pour renouer avec la comédie et tourne Joyeuses Pâques de Georges Lautner et Hold-up d’Alexandre Arcady. En 1987, Le solitaire est le dernier film policier dans lequel il joue. La même année, il fait son retour au théâtre, à l’affiche de Kean, mise en scène par Robert Hossein. En février 1989, pour la première fois de sa carrière, il reçoit le César du Meilleur acteur pour Itinéraire d’un enfant gâté de Claude Lelouch. 

A la fin des années 80, Jean-Paul Belmondo poursuit sa carrière au théâtre, et retrouve Robert Hossein pour interpréter Cyrano de Bergerac (1989) à Paris mais aussi dans le cadre d’une tournée mondiale qui le conduit jusqu’au Japon. Il achète le Théâtre des Variétés à Paris, après avoir revendu sa société de production, où il joue La puce à l’oreille de Feydeau (1996–1997). Parallèlement, il accepte avec parcimonie des rôles au cinéma (L’inconnu dans la maison, Les Misérables, Une chance sur deux).

Le 8 août 2001, l’acteur est victime d’un accident vasculaire cérébral alors qu’il séjourne en Corse. Il entame ensuite une longue convalescence. En 2009, il retrouve les plateaux de tournage pour le film de Francis Huster, Un homme et son chien.

En 2011, Jean-Paul Belmondo reçoit une Palme d’honneur lors du Festival de Cannes. En 2015, son fils, Paul Belmondo réalise un documentaire sur son parcours, Belmondo par Belmondo. En février 2017, la 42ème cérémonie des César rend hommage à l’acteur à qui la soirée est dédiée.

Côté vie privée, Jean-Paul Belmondo a été marié à Élodie Constant, danseuse, avec laquelle il a eu trois enfants : Patricia en 1954 (décédée en 1994), Florence en 1960, et Paul en 1963. En 1965, le couple divorce, et l’acteur s’affiche avec l’actrice américaine Ursula Andress. Après leur rupture en 1972, il partage la vie de l’actrice italienne Laura Antonelli jusqu’au début des années 80. En 1989, il rencontre Natty Tardivel, ancienne coco-girl de Stéphane Collaro. Le couple se marie en décembre 2002, et donne naissance à une fille, Stella, en août 2003. Mais après vingt ans de vie commune le couple divorce en 2008. Jean-Paul Belmondo apparaît ensuite au bras de Barbara Gandolfi. Il met fin à cette relation en 2012.

Bron tekst: https://www.gala.fr/stars_et_gotha/jean-paul_belmondo; geraadpleegd 27-04-2018. Bronnen foto’s: http://perso.ovh.net/~jeanpierv/index.php en https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Paul_Belmondo; geraadpleegd 27-04-2018.

---

11. Concertzender

Het 'Concours de la chanson' is uitgezonden op Concertzender.

Klik hier voor deel 1 en klik hier voor deel 2.

---

12. Film - Une saison en France

Abbas, professeur de français, a fui la guerre en Centrafrique pour bâtir une nouvelle vie en France. En attendant d’obtenir le statut de réfugié, le quotidien d’Abbas s’organise: ses enfants sont scolarisés et il travaille sur un marché où il a rencontré Carole, sensible au courage de cet homme encore hanté par les fantômes du passé. Mais si le droit d'asile lui était refusé, qu'adviendrait-il d'Abbas et de sa famille déracinée? Et de Carole, privée du foyer qu’elle a cru reconstruire?

Klik hier voor de trailer.

Bron Franse tekst : http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=254154.html; geraadpleegd 29-04-2018. Bron Nederlandse tekst en afbeelding: Algemeen Dagblad.