---

Juillet 2018

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Vandaag viert Frankrijk feest: Quatorze Juillet, de nationale feestdag. Een goede gelegenheid om een korte Entre Nous te verspreiden en u een fantastische voortzetting van de zomer te wensen!

Salutations et bonne lecture,

Peter Besuijen

Interim Rédacteur

---

2. Quatorze Juillet 

Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 startte de Frans revolutie en kwam een einde aan het ‘ancien régime’, de periode waarin het Franse koninkrijk werd geregeerd door het huis Bourbon. Het duurde echter tot 1880 tot het patriottisch feest dat één jaar na de bestorming op 14 juli 1790 werd gevierd, uitgroeide tot de Nationale Feestdag zoals wij die nu kennen. Op de nationale feestdag viert Frankrijk de waarden waarmee het zich sinds de Franse revolutie van 1789 identificeert: Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap, universele waarden, met de concrete belofte van individuele ontplooiing.

 

Op 14 juli wordt overal in Frankrijk vuurwerk (feu d’artifice) afgestoken. Ook in de wat kleinere dorpen kun je terecht voor een stevige en goed georganiseerde show. De feesten worden opgeluisterd met gezamenlijke maaltijden en doorgaans vloeit de wijn rijkelijk. Een dergelijke viering werd twee jaar geleden in Nice helaas  wreed verstoord door een aanslag van een chauffeur die met een vrachtwagen op de feestende menigte inreed.

---

3. Ravi de vous rencontrer: je m’appelle Anita!

 Anita Gölpinarli volgt Marja Vogel en Janice Breeman op als DDC. Natuurlijk wil zij persoonlijk kennis maken, maar voor nu doet zij dat met de volgende tekst:

 

“Al van jongs af aan gepassioneerd geweest voor de Franse taal, cultuur en geschiedenis. Regelmatig probeer ik weer een nieuw Frans gebied te ontdekken en mijzelf verder te specialiseren op diverse vlakken. Vijf dagen per week sta ik voor de klas op een havo/vwo school om de leerlingen te enthousiasmeren voor het vak Frans. Daarnaast werk ik ook als cursusleidster DELF en examinatrice Frans. Als directrice des cours en docent van de Alliance Française hoop ik met alle kennis en relaties die ik heb betekenisvol te kunnen zijn voor het team en de cursisten.”

---

4. Wat doet u in september?

Velen onder U hebben zich alweer aangemeld voor de vervolgcursussen die starten in september! In de klassen zijn de inschrijfformulieren uitgedeeld. Als u dat nog moet doen….

U kunt het formulier invullen en opsturen naar

Alliance Française Zoetermeer

p/a Gouderakstraat 29

2729 AC Zoetermeer

E-mailen mag natuurlijk ook. Stuur uw formulier dan naar cursus.zoetermeer@afpb.nl

---

5. Wat doen uw vrienden in september?

Uw mening telt en uw aanbeveling om Franse les te volgen bij uw eigen Alliance Française is belangrijk. U spreekt immers uit ervaring en weet dat:

-        De lessen worden gegeven door professionele docenten.

-        U door de kleine groepsomvang de aandacht krijgt die u nodig heeft.

-        En dat u deelneemt op het niveau dat bij u past.

Vertelt u dat door aan uw vrienden? Graag! En om het u gemakkelijk te maken hebben wij het samengevat in onze digitale brochure. Die kunt U hier  downloaden en gemakkelijk doorsturen! Alvast bedankt!

---

6. Als U niet naar Frankrijk gaat: Gouds Montmartre

Antiek-, curiosa- en brocante markt

Elke woensdag van 6 juni t/m 12 september 2018 wordt er op het historische marktplein van Gouda, naast het eeuwenoude Goudse stadhuis, een antiek-, curiosa- en brocante markt gehouden. Waan je op de Montmartre in GOUDA KAASSTAD even in Parijs. 

Als u wilt weten of de Montmartre op een bepaalde datum doorgaat, kunt u altijd de website van de organisatie checken. Hier staat vaak op het laatste moment op of het doorgaat (i.v.m. weersomstandigheden).

Overgenomen van de site: www.welkomingouda.nl

---

7. Promotour op 7-7

Op zaterdag 7 juli reed door Zoetermeer, Waddinxveen en Boskoop een mooie groene 2CV voorzien van het logo van de Alliance Française. Uw voorzitter achter het stuur en Joop Diepenhorst, Jan van Rooijen en Anita Gölpinarli, allen voorzien van een aanzienlijke stapel folders, als passagiers.

Met deze opvallende eend bezochten we diverse winkelcentra in de regio. Auto parkeren op een opvallende plek en dan de Alliance onder de aandacht brengen van passanten. Een leuke ervaring en heel veel bijzondere en spontane contacten. Wij hopen dat uit deze contacten weer nieuwe cursisten zich aanmelden.

---