---

2 Septembre 2018

1. Mot du rédacteur

Bonjour à tous,

Maandag 3 september is in Frankrijk de officiële “Date de la rentrée scolaire’. Leerlingen moeten zich melden en het schooljaar begint weer. Voor onze Alliance starten de lessen weer op maandag 10 september in Boskoop en op donderdag 13 september in Zoetermeer. Alvast veel leerzaam plezier gewenst bij de lessen en tijdens de soirées!

In deze Entre Nous wat berichten van de bestuurstafel, een vooruitblik op de eerste soirée en verschillende bijdragen van betrokken lezers.

Veel leesplezier!

Peter Besuijen,

Ad interim redacteur.

---

2. Infos diverses du comité

Organisatie

Na de Soirée de Clôture zijn de activiteiten voor het bestuur en de culturele commissie uiteraard vooral gericht geweest op het komende seizoen. Het beëindigen van hun rol als Directrices des Cours (DDC) door Marja Vogel en Janice Breeman leidde tot het zoeken naar een nieuwe DDC en een nieuwe verdeling van taken tussen het bestuur en de DDC. Daarbij opgeteld het vertrek van Pauline Kuiken. In de vorige Entre Nous konden we de nieuwe DDC al bij u introduceren. Dat betreft Anita Gölpinarli (zie Entre Nous van Juli 2018). De ‘oude’ garde heeft prima overgedragen, maar het was toch even wennen!. Wij hebben ernaar gestreefd te voorkomen dat cursisten en leden daarvan hinder ondervinden.

Inschrijfavonden

De eerste inschrijfavond vond afgelopen donderdag plaats in Zoetermeer en op maandag en dinsdag vinden nog avonden plaats in respectievelijk Boskoop en Zoetermeer. Als u nog een vriend, kennis of familielid heeft die belangstelling heeft, dan kan dat nog prima! Wijs hen dan op de site en alle informatie die daarop te vinden is: https://afpb.nl/zoetermeer/

Publiciteit

Om ons programma onder de aandacht te brengen hebben wij de afgelopen maanden regelmatig aan de weg getimmerd:

• Promotour met een oude 2 CV langs verschillende winkelcentra.

• Distributie van flyers bij diverse bibliotheken en andere openbare gelegenheden.

• Facebookcampagne. Een commercieel bericht op Facebook, voorzien van een klein filmpje (te vinden op YouTube:  https://youtu.be/dmB-EPgkSDg. Wij hebben daarmee een vooraf geselecteerde groep van 14.000 personen bereikt!

• Google Ads: om onze vindbaarheid op internet te vergroten hebben we regionaal geadverteerd op Google. Als mensen in onze regio zochten naar Franse les (of een vergelijkbaar onderwerp), dan kwam onze Alliance gedurende een paar weken als één van de eerste opties naar boven.

• Voorts hebben we kleine advertenties geplaatst in het merendeel van de regionale bladen.

Tot slot: Op individueel niveau is onze nieuwe DDC, Anita Gölpinarli, bezig geweest om cursisten per mail of telefoon te bereiken. Spannend om te zien wat de uiteindelijke resultaten van onze inspanningen zullen zijn.

Soirée de Bienvenue

Jammer genoeg lukte het ons niet om de gebruikelijke Soirée de Bienvenue dit jaar in te plannen! De lessen beginnen (zie Mot du Rédacteur, de site, etc.) volgende week. Op donderdag zal het bestuur en de DDC zich over de definitieve groepsindeling buigen. Als dat voor u van belang is ontvangt u nog bericht.

Bibliotheek

Via de klassen werden de afgelopen jaren boeken en Dvd’s uitgeleend. Dit is een activiteit waarmee we zullen stoppen. De belangstelling is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen en velen hebben de weg naar andere media gevonden. Wij hebben het aanbod van een digitaal alternatief in overweging en zullen daar nog over berichten. Ook zullen wij ons nog buigen over de vraag wat we met de oude boeken en Dvd’s kunnen doen. Wordt vervolgd.

Tot slot: namens het bestuur wensen wij u een mooi seizoen 2018-2019 toe!

Peter Besuijen

Président

---

3. Prévision culturelle

 

Soirée met Renske Langebeek – Parijse Musea: Musée d’Orsay et Centre Pompidou

 

 

 

Noteert u alvast in de agenda?

Datum: donderdag 8 oktober 2018

Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)

Locatie: Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer

Aanmelden via mail: soireesaf@gmail.com

Inhoud :

Sur la rive gauche de la Seine, le Musée d’Orsay se trouve en plein coeur de Paris. Le musée vise à montrer l’ensemble des collections de la seconde moitié du XIXe siècle : la peinture, la sculpture, des objets d’art, le mobilier et l’architecture. Le Centre national d’Art et de Culture Georges Pompidou est inauguré en janvier 1977. Il héberge plusieurs établissements et est ainsi désigné comme “supermarché de l’art”. Le monde entier connaît aujourd’hui cet étrange bâtiment bleu, rouge et jaune au centre de Paris. Mais savez-vous comment cette architecture contemporaine a réussi à s’implanter dans le quartier Beaubourg? Cette conférence traite l’histoire et le développement de ces deux musées. Le bâtiment, l’aménagement et la présentation des oeuvres sont regardés de plus près.  

Foto: By Leland - Own work, CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=650072

---

5. Parapente

“Paragliding, ook wel schermvliegen of parapente-vliegen genoemd, komt van het parachute springen. In tegenstelling tot een parachute die er voor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zolang mogelijk in de lucht te blijven, VLIEGEN dus.”

En ‘vliegen’ dat wilde ik zo’n 30 jaar geleden al in de Franse Alpen. Omdat de parapenters door te harde wind achterwaarts bijna tegen hoogspanningskabels aanvlogen, heb ik er toen vanaf gezien.

In juni zag ik in Gudauri in het noorden van Georgië parapenters. Het Kaukasusgebergte is een prachtige locatie om deze sport te beoefenen, maar ik had andere plannen. In juli zouden mijn zoon en ik in de Vogezen gaan parapenten.

Aangekomen in Ventron (Vogezen), maakte ik telefonisch een afspraak met een bedrijf in La Bresse. Op dinsdag 31 juli meldden wij ons, samen met 18 andere durfallen, aan de balie. 20 parapenters en 4 piloten. Met eigen vervoer reden we achter de piloten aan de Col du Brabant op. Na een kwartiertje lopen kwamen we bij het weiland aan waar het ging gebeuren. Er stond een zacht briesje en de windrichting was gunstig. De vier lichtste personen (kinderen) moesten als eerst. Vier mooie afsprongen en na ca. 15 minuten landden de vier piloten keurig op de berg. Van de volgende vier, moesten er drie op verschillende locaties in het dal worden opgehaald. De wind was afgenomen en de windrichting gedraaid. Daarna was mijn zoon aan de beurt. Het arme kind heeft vanwege de geringe windkracht en de verkeerde windrichting lang moeten wachten op zijn afsprong. En dat in die hete zon, met een parapente-uitrusting aan en vastgeklikt aan de piloot. In tegenstelling tot de andere drie van zijn lichting had hij een prachtige vlucht. Ver, hoog en lang (25 minuten). Hij vond het fantastisch.

Daarna was het mijn beurt. De windkracht en -richting waren niet goed. Ook ik moest lang wachten op een afsprong. De piloten hadden het over het veranderen van locatie en zouden het nog 10 minuten aankijken. De laatste 4 waaghalzen zouden naar een andere locatie gaan. Blijkbaar moest mijn lichting koste wat het koste nog van deze Col afspringen. Dit resulteerde in een aantal mislukte afsprongen. Diegenen die wel de lucht ingingen, landden na een korte zweefvlucht in het dal. Ikzelf heb het na een aantal mislukte afsprongen voor gezien gehouden. Bij iedere afsprong trekt de piloot de parachute de lucht in (dat was al lastig bij de wind die er stond), vervolgens ren je vastgebonden aan elkaar een stukje de steile heuvel af en is het de bedoeling dat de wind de rest doet. Dat laatste gebeurde dus niet en tweemaal lag ik languit voorover met mijn gezicht in het gras en Franse piloot bovenop mij. Ik was moe, verbrand en dorstig en was er klaar mee. Met de piloten sprak ik af dat ik het de volgende dag nog een keer zou proberen.

De volgende dag meldden wij ons wederom om 13.30 uur aan de balie in La Bresse. De hele groep werd naar binnen geroepen en we kregen te horen dat er een te harde wind stond op de berg. Ons werd verzocht ons om 16.00 uur weer te melden om te kijken of het dan mogelijk was. Aangezien ik geen zin had om te wachten, eindigde hier mijn Franse parapente avontuur. Schrammen en blauwe plekken rijker en een illusie armer.

Pauline Kuiken

Bron tekst ‘Paragliding’: https://www.paragliding.nl/overparagliding/watisparagliding.php; geraadpleegd 08-08-2018.

Bron foto: Pauline Kuiken

---

6. Marianne?

Het is een voorrecht van alle presidenten van Frankrijk om een eigen ‘Marianne’ uit te zoeken. Ook President Macron had afgelopen zomer die gelegenheid. Met het toegenomen e-mail verkeer, whatsapp, etc. overkomt het ons steeds minder vaak dat we een brief met een postzegel ontvangen of zelf een postzegel nodig hebben.  Toch lagen er na 19 juli 300 miljoen klaar bij de bekende Franse postkantoren en bureaux de tabac!