octobre 2018

Mot des rédacteurs

Van het telefoontje van John Buys werd ik vrolijk en van de snel daarop volgende ontmoeting eveneens! John reageerde op een eerdere oproep voor de ‘vacature’ van redacteur voor onze Entre Nous. Met genoegen kan ik dan ook meedelen dat de opnieuw vorm gegeven Entre Nous die u voor u ziet tot stand is gekomen onder zijn redactie. Leuk: een frisse start door een nieuwe redacteur. Ook namens het bestuur: veel succes gewenst!.

Maar… ook een nieuwe redacteur heeft behoefte aan kopij. Stuur hetgeen u met ons wilt delen aan nieuwsbrief.zoetermeer@afpb.nl. Met als onderwerp: 'kopij'. Het kan gaan om een leuke film, een Frankrijk-ervaring, etc.

Peter Besuijen

------

Voilà… een nieuwe Entre Nous, zoals u gewend bent met info van het bestuur, leuke culturele suggesties, tips voor bij de studie van de franse taal, evenementen en soirées, verhalen van cursisten etc. Alles in een nieuw jasje. 

Net als u heb ik een grote interesse in Frankrijk en de franse taal. Ik hou van Frankrijk met zijn mooie afwisselende landschap, de cultuur, de uitgebreide cuisine, de wijn en de aangrijpende chansons. Regelmatig struin ik het internet af op zoek naar wetenswaardigheden en het is mij een groot genoegen deze als redacteur met u te delen. Maar zoals Peter al opmerkte is ook uw bijdrage meer dan welkom. Zodat we van Entre Nous een nieuwsbrief voor en door leden kunnen maken.

Ik wens u veel lees plezier!
John Buys

---

Infos diverses du comité

Voor het bestuur is het ieder seizoen weer spannend om te zien met hoeveel cursisten we kunnen starten en hoe de opbouw van de groepen is. Als leden-cursisten weten we allemaal wel hoe plezierig het is om de Franse taal te beheersen en samen bezig te zijn de vaardigheden te verbeteren. Terwijl het Franse taalgebied aan belang toeneemt lijkt de interesse om met die mooie taal bezig te zijn helaas wat af te nemen. Wij zijn dan ook blij te melden dat het aantal cursisten in vergelijking met het voorgaande jaar ongeveer gelijk is gebleven, verdeeld over 9 groepen. 

Lees verder >>

---

Le ‘making-of’ un film promotionnel

Graag wilden wij de cursusactiviteiten van onze Alliance via Facebook onder de aandacht brengen, maar deskundigen geven aan dat een bericht op Facebook eerder wordt bekeken als er een bewegend beeld wordt toegevoegd. En dat is gelukt. Dochter Anne is een enthousiast hobby fotograaf en haar man Joost is bijzonder handig met Adobe Premiere, een programma waarmee je beeldmateriaal kunt bewerken. 

Lees verder >>

---

Soirée met Renske Langebeek – Parijse Musea: Musée d’Orsay et Centre Pompidou

Noteert u alvast in de agenda?
Datum: MAANDAG 8 oktober 2018
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Picasso Lyceum, Paletsingel 38c te Zoetermeer
Aanmelden via mail: soireesaf@gmail.com

Sur la rive gauche de la Seine, le Musée d’Orsay se trouve en plein coeur de Paris. Le musée vise à montrer l’ensemble des collections de la seconde moitié du XIXe siècle : la peinture, la sculpture, des objets d’art, le mobilier et l’architecture.

Lees verder >>

---

Conseils culturel

Een hollander in Parijs

Ruim een eeuw lang was Parijs de smeltkroes van cultureel Europa. De hoofdstad van de negentiende eeuw. De kunstenaars Van Spaendonck, Scheffer, Jongkind, Maris, Schwartze en Van Dongen waren in Parijs op het juiste moment. Ze werden dronken met een jonge Picasso en keken stiekem af bij Michelangelo. In deze zesdelige serie pluist Philip Freriks de Parijse periode van deze Nederlandse kunstschilders na.

Uitzending: elke donderdag van 6 september t/m 11 oktober, 21.30 uur, NPO 2

Lees verder >>

---

Marché Royal!

Zondag 7 oktober Franse markt, muziek en oldtimershow in het Hofkwartier. Op zondag 15 oktober vindt in het Hofkwartier voor de derde jaar de unieke concept markt Marché Royal plaats. Een geweldig lifestyle evenement met een Frans tintje!

Lees verder >>

---

Eind september… de jacht in Frankrijk is geopend!

Heeft u nog plannen om deze maand naar Frankrijk te gaan en lekkere boswandelingen te maken? Lees dan eerst verder in dit artikel. (copyright foto frankrijkbinnendoor.nl)

Lees verder >>

 

---

Trucs et astuces

Notes repositionnables

Laatst zag ik op televisie een interview met een voetballer, zo'n dure jongen uit Brazillië. Er werd hem gevraagd of het een beetje lukte met het leren van nederlands. Dat vond hij maar lastig. Hij had echter een tip gekregen van zijn mentor, om in zijn huis Postits (die beroemde gele plak briefjes) te plakken op voorwerpen met de nederlandse benaming daarop geschreven. 

Tip: zet het lidwoord ervoor dan is meteen duidlijk of iets mannelijk of vrouwelijk is. 

Nu zijn wij op ons kantoor in het gelukkige bezit van een high-tech 'lable-writer'. Ik heb alles ondergeplakt. Het werkt prima!

---
---