Culturethèque

 

 

 

 

Wat is het?
Het is een online bibliotheek met meer dan 200.000 documenten die je kan streamen (online gebruiken). Culturethèque is toegankelijk is via de internetpagina: https://www.culturetheque.com. Enkel leden het Institut Français, van de Alliance Française en bepaalde scholen krijgen toegang.

Wat kan je ermee?
Vele boeken, magazines, cd’s, films, schoolmateriaal etc. lezen, luisteren, kijken en oefenen. Per maand mag je 15 documenten openen van de magazines en leesboeken samen. Dus als je een document hebt bekeken en uiteindelijk hebt besloten het echt te openen/downloaden (dus je klikt op lezen of kijken), dan telt dat als een geopend document. Je mag dat document dan onbeperkt openen zo lang abonnée blijft bij Culturethèque. Het is niet mogelijk om de documenten aan te passen of om erin te werken. Soms is het wel mogelijk een pagina uit te printen.Alle andere documenten zoals bijvoorbeeld liedjes of stripboeken (bandes dessinées) kan je wel onbeperkt raadplegen zonder dat het van je maximaal aantal documenten per maand af gaat.

Lezen – lire
Denk aan kranten, magazines, stripboeken (b.d.), literatuur, etc.

Er zijn ongeveer 600 boeken beschikbaar. Je mag maximaal twee online boeken per 30 dagen lenen. Je kan ervoor kiezen om het boek met nog 30 dagen te verlengen. Deze online boeken zijn in principe alleen enkele jaren beschikbaar, dus als je het voor langere tijd wilt hebben, zou je het beter kunnen kopen. Er zijn een maximaal aantal boeken per titel. Als je op het boek klikt, kan je zien of je het direct kan lezen of het moet reserveren. Je komt dan op een wachtlijst te staan en zodra het boek beschikbaar is ontvang je een e-mail. Als je klaar bent met een boek kan je die weer inleveren om tot vijf boeken per maand te kunnen lezen. De boeken kunnen enkel online geopend worden en het is niet mogelijk deze te downloaden of te printen. Handig: als je bijvoorbeeld een krant wilt lezen, kan je ook inzoomen, uitzoomen of op het artikel klikken en dat comfortabel lezen, opslaan als pdf en/of printen

Luisteren – écouter
Er zijn ongeveer 3000 muziekalbums beschikbaar van verschillende artiesten die je online kan beluisteren. Ook zijn er diverse documentaires en conferences te beluisteren.

Kijken- Regarder
Vooral filmpjes voor kinderen. In de toekomst zal dit onderdeel uitgebreid worden met meer materiaal.

Leren – Apprendre
Hier kan je zoeken per schoolniveau (basisschool, middelbare school, etc.) en per schoolvak. Bijvoorbeeld heet vak Frans waarbij je vocabulaire, grammatica, etc. kan oefenen. Echter, er zijn geen specifieke boeken om Frans te leren voor niet-Franstaligen (geen FLE of DELF). Wel zijn er boeken te vinden per ERK-niveau. Bijvoorbeeld grammatica op niveau C1 met digitale oefeningen. Sommige boeken van bijvoorbeeld de uitgever ‘Hachette’ kunnen worden voorgelezen en zelfs het tempo hiervan kan je ook zelf bepalen. Er zijn ook (strip)boeken die tweetalig (Frans-Engels) beschikbaar zijn.

Jeugd – Jeunesse
Ongeveer 900 (strip)boeken, kranten en magazines die soms zelfs voorgelezen kunnen worden voor jongeren. Van enkele boeken zijn er ook handleidingen om te gebruiken voor tijdens de les (fiches pédagogiques).

Jouw profiel
Rechtsboven de website kan je op het icoontje klikken om jouw eigen profiel te bekijken. Daar kan je o.a. een winkelmandje en jouw documenten vinden.

Klachten
Als er een probleem is, bijvoorbeeld omdat een film halverwege blijft hangen, kan je dit laten weten aan culturethèque via de optie ‘lien brisé’. Dan wordt dit probleem opgelost en kan je het alsnog kijken.

Op de hoogt blijven
Ongeveer vier keer per jaar is er een nieuwsbrief waarin je op de hoogte kan worden gehouden van de nieuwste aanwinsten en documenten. Ook is er een blog van culturethèque waar iedereen aan mee kan doen, waardoor je onderling elkaar ook kan inspireren en informeren.

Hoe kan je een account aanmaken en hiervan gebruik maken?
Stappenplan:

  1. Ga naar de site https://www.culturetheque.com
  2. Klik rechtsboven op mon compte
  3. Klik direct rechtsonder op créer un compte maintenant
  4. Vul het formulier in. Bij identifiant verzin je een accountnaam. Bij het onderdeel bibliotheek kies je uit de instelling/school waar je bij zit Alliance Française zoetermeer (en anders op autre). Onderaan het formulier moet je een controlecode invoeren en vervolgens klik je op confirmer. Dan krijg je het onderstaande te zien waarin staat dat je in je e-mailbox een e-mail ontvangt.
  5. De onderstaande mail ontvang je in je in het Nederlands en Frans. Als je niets hebt ontvangen, kan je controleren of je het niet in ongewenste berichten hebt ontvangen. Als jouw account niet geactiveerd wordt door de Alliance Française, kan je alsnog gedurende een paar weken culturethèque gratis uitproberen. Als je uiteindelijk een abonnement hebt geregeld via de Alliance Française, dan kan je er uiteraard het hele cursusjaar gebruik van maken.
  6. In het mailtje dat je hebt ontvangen staat ook je gebruikersnaam en je wachtwoord. Handig voor als je het ooit vergeet. Op de site van culturethèque kan je vanaf nu via ‘account’ rechtsboven inloggen.